Kiinalaiset kamerat kuvaavat suomalaisnuoria jäähalleissa

Leijonat TV:n kuvaamiseen käytetään kameroita, jotka on kokonaan kielletty esimerkiksi Yhdysvalloissa

Hikvisionin kamerat ovat jokaisella paikkakunnalla, jossa pelejä kuvataan.

10.1. 7:50 | Päivitetty 10.1. 10:08

Norjalainen Verdens Gang -lehti paljasti lauantaina, että maassa suuren suosion saavuttanut urheilun striimauspalvelu käyttää kiinalaisen Hikvisionin valmistamia kameroita.

Samoja kameroita käytetään Suomessa ainakin Jääkiekkoliiton striimauspalvelun Leijonat TV:n lähettämien juniorijääkiekko-ottelujen kuvaamiseen.

Turvallisuus- ja tiedustelualan tutkimusyhtiö IPVM paljasti kesällä, että Hikvisionin teknologiaa käytetään Kiinassa Xinjiangissa muun muassa uiguurien ja muiden etnisten ryhmien valvontaan ja tunnistamiseen.

Hikvisionin kamerateknologian avulla on muun muassa tunnistettu yksilöitä, joita on kuvien perusteella otettu kiinni.

Hikvision on aiemmin kiistänyt väitteet, mutta kieltäytyi kommentoimasta IPVM:n uutista.

Yhdysvaltain telehallintovirasto FCC kielsi viime marraskuussa Hikvisionin, Huawein ja ZTE:n tuotteiden myynnin ja maahantuonnin.

Yhtiöt ovat olleet kansalliselle turvallisuudelle uhaksi listattujen yritysten listalla FCC:ssä, ja uudet säännöt kieltävät lupien myöntämisen niiden laitteille tulevaisuudessa.

Britanniassa Hikvisionin laitteiden asentaminen julkisiin tiloihin on kiellettyä. Intiassa Hikvisionia kiellettiin osallistumasta tarjouskilpailuihin valtionhankkeisiin jo vuonna 2020. Maassa myös poistettiin kaikki Hikvisionin kamerat maan sotilastukikohdista.

U20 SM-liigan ottelut sisältyvät striimauspakettiin. Kuva sarjasta vuodelta 2015.

Leijonat TV:n pakettiin kuuluvat Naisten Liiga, U20 SM, U18 SM, U16 SM, Suomi-sarja ja U20 Mestis. Näitä otteluja kuvataan automaattikameroilla.

Jääkiekkoliiton osaamis- ja digijohtaja Jere Lahti yllättyy kuullessaan Hikvisionin taustasta. Liiton sopimus älyteknologiaan perustuvan kamerajärjestelmän käytöstä Leijonat TV:n toteutuksessa on tehty ruotsalaisen yhtiön kanssa.

”Kuulostaa huolestuttavalta asialta, joka pitää selvittää”, Lahti sanoo.

Lahden mukaan Hikvisionista tai sen taustasta ei ole ollut tietoa, kun sopimusta on tehty ruotsalaisyhtiön kanssa.

”Nyt asia pitää ottaa selvityksen alle, mikä sen rooli on. Suomessa on kaikissa kaukaloissa käytössä Hikvisionin kamerat”, Lahti vahvistaa.

Ruotsalaisyhtiö on myös osaomistaja norjalaisessa MyGame-alustassa, jota VG:n artikkelissa tutkittiin.

”En tiedä tarkalleen, mikä kalusto täällä on käytössä, mutta todennäköisimmin se on sama kalusto kuin Norjassakin.”

”Nyt kun tällainen asia on tiedossa, niin tutkimme ja selvitämme, että mikä tilanne on.”

Lahti muistuttaa, että nyt joka tapauksessa kameroita ei käytetä ihmisten tunnistamiseen vaan pelien kuvaamiseen. Hikvisionin yhteydet Kiinan hallintoon ja uiguurivähemmistöjen tarkkailuun kuitenkin asettavat yhtiön laitteiden käyttämisen Jääkiekkoliiton tapahtumissa uudenlaiseen valoon.

Hikvisionin kamera kuvaa Matinkylän jäähallissa.

Matinkylän ykköskaukalossa oli käynnissä harjoitukset maanantai-iltapäivänä.

Kiinaa on syytetty vuosien ajan yli miljoonan uiguurin ja muiden muslimivähemmistöjen edustajien sulkemisesta vankileireille Xinjiangin alueella. Kiina kutsuu pidätyskeskuksia koulutuskeskuksiksi.

Axiosin mukaan Hikvisionin kameroita ja jäljitysteknologiaa käytetään leireille joutuvien ihmisten tunnistamisessa ja vangitsemisessa. Hikvisionin kameroita käytetään osana laajaa tiedustelujärjestelmää nimeltä Integrated Joint Operation Platform.

IJOP on Xinjiangin poliisin käyttämä järjestelmä, joka kerää valtavasti tietoa alueen ihmisistä useilta eri alustoilta ja eri järjestelmistä. Tieto kerätään, integroidaan ja seulotaan järjestelmässä ”epäillyttävän” toiminnan seulomiseksi. Kerätyn tiedon pohjalta nousevien nimet välitetään viranomaisille.

IPVM:n mukaan Hikvision sai mm. vuonna 2017 53 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen kasvojentunnistusjärjestelmän kehittämiseksi alueella.

Kiina on torjunut syytökset ihmisoikeusrikkomuksista ja väittänyt taistelevansa Xinjiangissa terrorismia vastaan ja varmistavansa alueen kehityksen.

Oikaisu tiistaina 10. tammikuuta kello 10.10: Artikkeliin korjattu ja täsmennetty Hikvisionin osuutta laajassa Integrated Joint Operation Platformissa. Järjestelmä ei ole sen kokonaan kehittämä, vaan Hikvisionin teknologia on osa isompaa järjestelmää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat