HS:n äänestys: Wilma Murto arvostettiin naisista korkeimmalle

Wilma Murron vuoden kohokohta oli Euroopan mestaruus.

Wilma Murto voitti elokuussa seiväshypyn Euroopan mestaruuden.

12.1. 2:00 | Päivitetty 12.1. 15:09

Seiväshyppääjä Wilma Murto nousi eniten ääniä saaneeksi naiseksi Helsingin Sanomien urheilutoimituksen äänestyksessä vuoden 2022 parhaasta urheilijasta. Murron viime vuoden kohokohta oli Münchenin EM-kisojen seiväshyppyfinaalin suvereeni suoritus.

Murto paransi Suomen ennätystä kolme kertaa. Euroopan mestaruuden Murto voitti tuloksella 485 varmistettuaan kilpailun voiton jo ennen sitä.

Murto hyppäsi EM-finaalissa flow-tilassa. Hän arvioi kilpailun jälkeen ratkaisevaksi hetkeksi sen, kun 465:n ylittäminen onnistui.

”Ajattelin, että hetkinen, meitä on enää kolme mukana. Siitä vapautui paljon energiaa, nyt mennään! Minimi oli saavutettu, ja siitä alkoi flow-tila mennä päätyyn saakka”, Murto kuvasi kilpailua Urheiluliiton tiedotteessa.

Tulos ei Murron itsensä mukaan ollut yllätys, vaikka parannusta entisen Suomen ennätykseen tuli kerralla 13 senttiä.

”Nyt tuli tulos, mikä on ollut tulollaan jo pitkän aikaa. Se ei ollut yllätys, olen uskonut tähän, ja siksi pystyin tekemään sen tässä painekattilassa”, Murto sanoi.

Ennen EM-kilpailuita viime kesänä järjestettiin MM-kilpailut. Niissä Murto sijoittui kuudenneksi.

Lue lisää: Iivo Niskanen omaa luokkaansa – HS:n urheilu­toimitus laittoi vuoden parhaat urheilijat järjestykseen

Murto, 24, sai HS:n urheilutoimituksen äänestyksessä 134 pistettä. Hän oli äänestyksessä toinen maastohiihdon olympiavoittajan Iivo Niskasen jälkeen.

Niskanen sai 11 toimittajan äänestyksessä kahdeksan ykkössijaa ja 210 pistettä. Murrolle ykkössijoja tuli yksi.

Kolmanneksi äänestyksessä sijoittui 132 pistettä ja 'yhden ykkössijan saanut koripalloilija Lauri Markkanen. Yksi ykkössija äänestyksessä meni myös rallin maailmanmestarille Kalle Rovanperälle.

Naisista pisteitä saivat myös maastohiihtäjä Kerttu Niskanen (32 pistettä), jalkapalloilija Natalia Kuikka (14) ja suunnistaja Venla Harju (8). Pisteitä annettiin kuudelle parhaalle urheilijalle.

Lue lisää: Parhaita timanttijuttuja: Vain kolme naista maailmassa on pystynyt hyppäämään näin korkealle – tuleeko 24-vuotiaasta Wilma Murrosta seuraava?

Murto on jo aloittanut vuoden 2023 kilpailukautensa. Hän hyppäsi halliavauksessaan Kuortaneella tuloksen 475. Murto käytti kilpailussa ensimmäistä kertaa 475-senttisiä seipäitä, eli pidempiä kuin viime kesänä.

”Lähtökohtana oli, että suhtaudun avoimin mielin noihin uusiin seipäisiin. Pidin täysin mahdollisena, että palataan 460-senttisiin, mutta nyt näyttää, ettei uusia tarvitse palauttaa tehtaalle”, Murto sanoi tiedotteessa kilpailun jälkeen.

Yleisurheilun MM-kisat pidetään ensi kesänä Unkarin Budapestissa.

Torstaina järjestettävässä Urheilugaalassa Murto on vuoden urheilija -äänestyksen lisäksi ehdolla myös Esikuva-kategoriassa. Lisäksi Murron EM-finaali on ehdolla vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi.

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin, että Urheilutoimittajien liitto valitsi Murron vuoden parhaaksi yleisurheilijaksi.

Lue lisää: Wilma Murto ylitti hurjan korkeuden – tulos on ollut parempi vain EM-finaalissa

Lue lisää: Parhaita timanttijuttuja: Ujo teini­poika oli umpi­surkea hiihtäjä, mutta voitti silti kaikki – Valmentaja kertoo, kuinka siskonsa harjoituksiin puoli­väkisin tulleesta Iivo Niskasesta paljastui ”poikkeuksellinen yksilö”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat