Markku Kanerva ei tainnut olla perillä säännöistä – lupausten nappaamiseen menee aikaa

Tomas Galvez on juniorimaajoukkueiden kirkkaimpia lupauksia, joten siinä on suuri syy siihen, miksi 17-vuotias haluttiin jo nyt A-maajoukkueen mukaan pelaamaan Ruotsia vastaan. Tammikuun leiri oli ensimmäinen askel siihen suuntaan, että hän olisi tulevaisuudessa Huuhkajien tähtipelaajia, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Suomen Tomas Galvez Ruotsi-maaottelussa Algarvessa maanantaina.

12.1. 19:53 | Päivitetty 13.1. 9:41

Huuhkajien tammikuun leirin pelillinen anti jäi varsin köykäiseksi, kun kasassa oli pitkälti varamiehistä ja debytanteista koottu joukkue. Ruotsi voitti ensin Suomen maalein 2–0 pelissä, jossa Suomen pelaajilla oli yhteispeli hakusessa. Torstain toisessa pelissä Viroa vastaan Huuhkajat harjoitteli 4–3–3-muodossa pelaamista ja hävisi Virolle maalein 0–1.

Huuhkajien tammikuun leirin tärkein anti taisi olla se, että päävalmentaja Markku Kanerva sai tehtyä maajoukkueen toimintaa tutuksi monelle uudelle pelaajalle, ja kolmetoista pelaajaa teki maajoukkuedebyyttinsä leirillä.

Ennen leiriä Kanerva puhui siitä, että hän saisi kiinnitettyä leirillä pari pelaajaa Suomen pelaajiksi. Päävalmentaja ei ollut ilmeisesti siinä vaiheessa aivan perillä Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan säännöistä koskien edustusoikeuksien määrittymistä.

Manchester Cityn Tomas Galvezilla, 17, FC Hongan Agon Sadikulla, 19, ja AIK:n Robin Tihillä, 20, on vielä mahdollisuus vaihtaa maajoukkuetta.

Huuhkajien joukkueenjohtaja Joonas Vilkki selvensi, miten Fifan säännöt koskien edustusoikeuden vaihtamista toimivat kyseisten pelaajien kohdalla.

Vilkin mukaan heidät voidaan lukita lopullisesti Suomen maajoukkueeseen siten, että he pelaavat ensin virallisen kilpailun maaottelussa ja sen jälkeen vielä kolmessa muussa maaottelussa. Virallisten kilpailuiden otteluita ovat esimerkiksi EM- ja MM-karsintaottelut ja Kansojen liigan ottelut.

”Sääntö menee niin, että pelattuaan ensimmäisen viralliseen kilpailuun kuuluvan ottelun, pelaaja voi vaihtaa edustusoikeuttaan, kunhan pelattuja maaotteluita ei ole kolmea enempää.”

”Lisäksi on sellainen sääntö, että jos pelaaja on edustanut Suomea EM- tai MM-lopputurnauksessa, se sitoo suoraan edustusoikeuden. Pelattuaan viralliseen kilpailuun kuuluvan maaottelun täytettyään 21-vuotta, pelaaja ei voi enää vaihtaa maajoukkue-edustusoikeuttaan toiseen maahan”.

Pelaaja voi vaihtaa edustusoikeutta kerran. Pelattuaan ensimmäisen A-maaottelun virallisessa kilpailussa, pelaajan pitää olla kolme vuotta karanteenissa viimeisestä pelaamastaan maaottelusta laskien, pelaamatta maaotteluita, ennen kuin hän voisi vaihtaa edustusoikeuttaan.

Nopeimmillaan Kanerva voisi lukita kyseiset pelaajat Suomen maajoukkueeseen maaliskuun ja kesäkuun neljässä maaottelussa.

”Nämä pelaajat vaikuttavat olevan sitoutuneita Suomeen. Pyrimme hoitamaan asiat siten, että pelaajat viihtyvät maajoukkueessa ja nauttivat maajoukkueen edustamisessa, koska sillä on suuri merkitys sitä silmällä pitäen, mitä maajoukkuetta pelaajat haluavat edustaa”, Vilkki sanoi.

Tomas Galvez on juniorimaajoukkueiden kirkkaimpia lupauksia, joten siinä on suuri syy siihen, miksi 17-vuotias haluttiin jo nyt A-maajoukkueen mukaan pelaamaan Ruotsia vastaan. Tammikuun leiri oli ensimmäinen askel siihen suuntaan, että hän olisi tulevaisuudessa Huuhkajien tähtipelaajia.

Muista uusista pelaajista jäi mieleen Ruotsia vastaan pelannut 205-senttinen maalivahti Lucas Bergström, 20, joka on hyvää vauhtia kehittymässä Huuhkajien tulevaisuuden maalivahdiksi.

Varsinaiset läpimurtopelaajat nähtiin jo syksyn peleissä. FC Nordsjællandin laitapelaaja Oliver Antman, 21, ja pian 22 vuotta täyttävä HSV-keskikenttäpelaaja Anssi Suhonen osoittivat kuuluvansa maajoukkueen kokoonpanoon, kun EM-karsinnat alkavat maaliskuussa vierasotteluilla Tanskaa ja Pohjois-Irlantia vastaan.

Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Antman pelaisi FC Midtjyllandissa.

Lue lisää: Ruotsi tarjosi Huuhkajille kylmää oppia

Lue lisää: Huuhkajien Kanerva käyttää Kosovon virheen hyväkseen ja ”leimaa” Agon Sadikun

Lue lisää: Huuhkajat avaa EM-karsintansa Tanskassa – tässä on otteluiden aikataulu

Lue lisää: Riku Riskin henkilökohtaiseksi aiottu boikottipäätös vuoti julkisuuteen ja teki hänestä kansainvälisen puheenaiheen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat