Ampujahiihtäjä puhalsi aseensa piippuun – suomalainen asiantuntija äimistyi

Belgialainen ampumahiihtäjä puhalsi aseen piippuun ja herätti tempullaan kummastusta maailmancupissa.

Belgialaisen Thierry Langerin aseenkäsittely kummastutti viime viikonloppuna ampumahiihdon maailmancupissa Pokljukassa.

12.1. 12:28 | Päivitetty 12.1. 15:11

Ampumahiihdon maailmancupissa nähtiin sunnuntaina poikkeuksellinen tilanne, kun belgialainen ampumahiihtäjä Thierry Langer puhalteli aseensa piippuun ampumapaikalla.

Langer kaatui sunnuntain sekaviestissä Pokljukassa Sloveniassa. Aseen piipun tähtäimeen meni kaatuessa lunta, jota Langer yritti puhdistaa puhaltamalla.

Aseen patruunalipas ei ollut paikoillaan, mutta tilanne johti siihen, että kansainvälinen ampumahiihtoliitto (IBU) kehotti urheilijoita erityiseen huolellisuuteen aseenkäsittelyssä joukkueiden kokouksessa.

Norjan yleisradion NRK:n mukaan IBU oli järjestämässä asiasta kriisikokousta. Mitään isoa IBU-tason yleiskokousta asiasta ei kuitenkaan pidetty.

IBU:n kilpailujohtaja Daniel Böhm sanoo HS:lle, että tapausta käsiteltiin heti tuoreeltaan sunnuntaina Pokljukassa. Kyse ei hänen mukaansa ollut kriisikokouksesta, vaan enemmän briiffauksesta, yhteenvedosta, miten asetta käsitellään.

”Korostimme joukkueiden valmentajille, valvojille ja tekniselle henkilökunnalle, kuinka tärkeää on toimia turvallisesti aseiden kanssa. Kysyimme myös, pitääkö turvatoimia vielä jotenkin tarkentaa. Turvallisuutta, koulutusta ja valvontaa ei voi koskaan painottaa liikaa”, Böhm sanoo.

Böhmin mukaan aseenkäsittelyä käydään läpi valmentajien kanssa jokaisen kilpailun yhteydessä. Böhm on lajin saksalainen olympiamitalisti, joka sai viestihopeaa vuonna 2014.

Suomen ampumahiihtoliiton kenttäpäällikkö Lauri Elo ei muista uraltaan yhtään tapausta, jossa urheilijaa olisi pitänyt neuvoa aseenkäsittelyssä.

Sen sijaan huoltajia on jouduttu huomauttamaan asiasta.

”Joskus on jouduttu sanomaan huoltajalle, ettei aseen piipunlinja saa viistää päitä, vaikkei siinä ole ollutkaan patruunoita. Aseenkäsittelyn perusteet iskostuvat urheilijaan ja harrastajaan jo pienenä”, Elo sanoo.

Torstaina Elo oli viikoittaisella kouluvierailullaan esittelemässä ampumahiihtoa. Lajiesittelyssä käytetään optisia harjoituslaitteita, joita ei saa kääntää mihinkään suuntaan kouluesittelyssä, vaikka optisissa välineissäkään ei ole panoksia.

”Vastaanotto kouluissa on ollut tosi hyvä, kun on vähän erilainen liikuntatunti”, Elo sanoo.

Tunnin päätteeksi Elo piti oppilaille viestikisan ammuntoineen ja sakkorinkeineen.

Ampumahiihtoliiton lajipäällikkö Jarkko Kauppinen korostaa, että aseenkäsittelyä käydään säännöllisesti läpi harjoituksissa ja lajikoulutuksissa.

Ampumahiihdossa käytetään pienoiskivääriä, joka vaatii poliisilta aseenkantoluvan. Lasten harjoittelussa ja kisoissa käytetään ekoasetta tai ilmakivääriä, mutta yhdelläkään aseella ei ammunta ilman valvontaa.

”Jos asetta suuntaa väärin, sen käsittelyä pitää oppia ja opetella lisää. Tyhjää piippua ei saa suunnata toista päin, se on ihan perusjuttuja. Turvallisuus on etusijalla ja sitä valvotaan”, Kauppinen sanoo.

Varsinkin aikuisten kilpailuissa aseenkäsittely on urheilijan vastuulla. Urheilijan ase tarkistetaan ennen ja jälkeen kilpailun, ettei lippaaseen ole jäänyt patruunoita.

”Toimitsijat seuraavat ja valvojat katsovat ampumapenkalla, että kaikki hoituu hyvin. Tarvittaessa urheilijaa huomautetaan tai hänet voidaan hylätä”, Kauppinen sanoo.

Thierry Langerin tapauksessa hänen olisi piippuun puhaltamisen sijasta pitänyt ottaa vara-ase, joka on jokaisen joukkueen käytössä.

Urheilijat myös kohdistavat vara-aseen omilla säädöillään ennen kilpailua.

Langer ei saanut tapauksesta rangaistusta tai jälkiseuraamusta.

”Urheilijan vastuu on iso. Panos voi jäädä joskus piippuun”, Kauppinen sanoo.

IBU:n paimenkokous patistaa kiinnittämään huomiota aseenkäsittelyyn ja turvallisuuteen.

”Perusasioiden pitää olla tiedossa, ja asioita pitää välillä myös kerrata. Varmasti Langer tiesi, miten asetta käsitellään, mutta valitettavasti näitä sattuu. Toivottavasti ei enää jatkossa”, Kauppinen sanoo.

Oikaisu 12.1.2023 kello 21.12: Korjattu jutusta ampumahiihtoliiton lajipäällikön nimi. Tekstissä hänen nimekseen oli kerrottu virheellisesti Jaakko Kauppinen, vaikka oikea nimi on Jarkko Kauppinen. Lisäksi tekstissä hänen sukunimekseen oli virheellisesti vaihtunut kahdesti Kinnunen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat