Venäläinen urheilutähti sanoi paljastaneensa nyt kaiken – tunnusti viimein dopingin käytön

Sergei Litvinov kertoi vihdoin omista synneistään. Litvinovin mukaan doping teki heti merkittävän eron moukarituloksiin.

Sergei Litvinov voitti EM-pronssia Zürichissä vuonna 2014.

12.1. 15:04

Venäläinen moukarinheittäjä Sergei Litvinov on tunnustanut käyttäneensä anabolisia steroideja vuonna 2012 valmistautuessaan Lontoon olympialaisiin.

Litvinov kertoi käyttäneensä turinabolia ja oskandrolonia vuoden 2012 huhtikuusta toukokuun loppuun.

”Ennen kuin käytin niitä, heitin 79 metriä. Doping auttoi minua parantamaan tuloksiani kahdella metrillä. Moukari lensi kauas ilman hyvää tuntumaa tai tekniikkaakin. Se tuntui väärältä. Vaikka hukkasin tekniikkani, jonka eteen olin tehnyt kovasti töitä, moukari lensi yhä pitkälle”, Litvinov kirjoitti Facebook-tilillään venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Litvinov epäonnistui pahoin Venäjän olympiakarsinnoissa eikä päässyt mukaan Lontoon-joukkueeseen. Hän sanoo, ettei ole käyttänyt dopingia sen jälkeen.

”Motivaationi oli kehittyä ja parantaa todella haastavassa teknisessä lajissa. Minua kiinnostivat lajin tekniikka, harjoitusmuodot ja henkinen puoli. Ei ollut mitään järkeä parantaa tuloksia noiden asioiden kehittämisen sijasta dopingilla.”

Urheilu-uran kohokohta tuli kaksi vuotta myöhemmin Zürichissä, jossa hän voitti EM-pronssia.

Venäjän valtiojohtoisen dopingjärjestelmän paljastuttua Litvinov kritisoi raisusti ja julkisesti maassa rehottanutta dopingkulttuuria. Omasta dopinginkäytöstään hän kuitenkin on pysynyt tähän asti hiljaa.

Litvinov sanoi tuoreessa kirjoituksessaan myös, että häntä painostettiin dopingin käyttöön Venäjän yleisurheiluliiton suunnalta.

”Mutta lopulta päätös ja syy olivat minun. Kun Venäjän dopingskandaali alkoi, tein parhaani parantaakseni maani tilannetta, panin pystyyn antidopingyhteisön ja autoin skandaalia tutkineita. En kuitenkaan paljastanut omia syntejäni.”

Litvinov kertoo jakaneensa nyt kaikki dopingkäyttöönsä liittyvät yksityiskohdat dopinginkäyttöä yleisurheilussa torjuvan kansainvälisen järjestön AIU:n kanssa.

Litvinov asuu nykyään Saksassa. Hän on kritisoinut julkisuudessa myös Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat