Suomalaispoliitikot: Venäjällä ei asiaa Pariisin olympialaisiin niin kauan kuin sota jatkuu

Niin kauan kuin venäläiset ovat Ukrainassa, Venäjä ei voi osallistua arvokisoihin, totesi urheiluministeri Petri Honkonen.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajia osallistui Ylen ja Olympiakomitean järjestämään Urheilun suureen puheenjohtajatenttiin Urheilugaalan yhteydessä torstaina.

12.1. 20:39

Suomalaispoliitikot suhtautuvat Venäjän paluuseen urheilun arvokisoihin erittäin kriittisesti, ilmeni Ylen järjestämässä urheilun suuren puheenjohtajatentin kyselyssä.

Kaikkien puolueiden edustajat totesivat Venäjän paluun olevan nykyisessä tilanteessa mahdoton.

Jokainen edustajista nosti punaisen kortin, kun heiltä tiedusteltiin Venäjän edustuskelpoisuutta Pariisiin kesäolympialaisiin vuonna 2024.

”Niin kauan kuin venäläiset ovat Ukrainassa, niin kauan venäläisillä ei ole arvokisoihin asiaa. Tätä linjaa olen yhdessä eurooppalaisten urheiluministerin kanssa yhdessä ajanut”, urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk).

”Riippuu siitä, onko sota loppunut ja rauha solmittu”, totesi kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Venäjän paluuta on väläytellyt Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach, vaikka Venäjä on pikemminkin kiihdyttänyt sotatoimia Ukrainassa.

Bach sanoi syksyllä, että kansainvälisen urheiluliikkeen pitäisi varautua siihen, että venäläiset palaavat kilpakentille jonakin päivänä. KOK on myös todennut, että Venäjän vastaisten sanktioiden pitää jatkuu urheilussa ainakin vielä tämän vuoden.

Suomalaispäättäjien mukaan ajatus Venäjän paluusta urheiluareenoille on tällä hetkellä varsin kaukainen.

”Suomi tukee Ukrainaa ja niin kauan kuin sota jatkuu, kantamme on mielestäni täysin selvä, että Venäjä ei voi kisoihin osallistua”, totesi Ville Skinnari (sd).

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi, että Pariisin olympialaiset tulevat Venäjän paluun näkökulmasta nopeasti.

Rkp:n Anna-Maja Henriksson sanoi, että ihmisoikeuksia polkevia ja korruptoituneita maita ei pitäisi valita kisajärjestäjiksi.

”Kannatan lämpimästi, että Venäjää ei päästetä Pariisin kisoihin. On välttämätöntä, että näytämme, että se ei ole oikein mitä tapahtuu Ukrainassa.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat