Onko Jon Rahmin lähes uskomaton tasoitus +10,6 nyt maailman paras? Suomalainen asiantuntija vastaa

Espanjalaisen Jon Rahmin tasoitus on parempi kuin Tiger Woodsilla oli parhaina aikoinaan.

Jon Rahm voitti viime viikonloppuna Havaijilla PGA-kiertueen viime kauden voittajien kilpailun. Marraskuussa hän voitti Euroopan-kiertueen finaalin Dubaissa.

13.1. 11:00 | Päivitetty 13.1. 19:54

Kun puhutaan golfista harrastuksena, tasoitus on tärkeä asia.

Se esimerkiksi kertoo pelaajalle hänen omasta tasostaan ja kehittymisestään, ja harrastajien klubikilpailuissa huomioidaan yleensä tasoitukset.

Sen sijaan jos puhutaan golfista kilpaurheiluna, tasoituksilla ei ole käytännössä merkitystä, sillä oikeat golfkilpailut pelataan ilman tasoituksia.

Kuitenkin myös maailman parhaille pelaajille on mahdollista määrittää tasoitus, ja heilläkin se kuvaa omalla tavallaan pelaajan tasoa.

Vuonna 2020 amerikkalainen golfin tilastoasiantuntija Lou Stagner ryhtyi mielenkiintoiseen urakkaan ja laski Tiger Woodsin tasoitushistorian koko tämän vuonna 1996 alkaneelta ammattilaisuralta.

Lisää aiheesta: Tiger Woods hämmästyttää nyt golfin ystäviä uransa tasoitushistorialla, huippulukema peräti +9,4

Stagner käytti laskennassa nyt jo käytöstä poistunutta menetelmää, jossa mukaan otettiin pelaajan 20 tuoreinta tulosta ja niistä laskettiin kymmenen parhaan keskiarvo. Laskennassa huomioitiin asianmukaisesti myös kunkin pelatun kentän vaikeusastetta kuvaavat arvot.

Stagnerin laskennan mukaan Woodsin tasoitus oli lähes 25 vuoden ajan keskimäärin +6,7. Yli kolmanneksen ajasta se oli +7 tai parempi ja parhaimmillaan +9,4 kaudella 2008.

Plus-merkki numeron edessä tarkoittaa käytännössä sitä, että sen tason pelaaja pelaa keskimäärin kentän par-luvun alittavia tuloksia.

Jos plus-merkkisen tasoituksen omaava pelaaja osallistuisi tasoitukselliseen kilpailuun, hänen bruttotulokseensa lisättäisiin lyöntejä nettotuloksen saamiseksi. Harrastajapelaajilla niitä vähennetään.

Harrastajapelaajien tasoitukset ovat siis miinus-merkkisiä, vaikka sitä miinusta ei yleensä mainita erikseen.

Kun espanjalainen Jon Rahm otti viime viikonloppuna Havaijilla kovatasoisessa PGA-kiertueen kilpailussa kolmannen voittonsa viidessä viime startissaan, tuloksella 27 alle parin ja pelattuaan viimeisen kierroksen 63 lyönnillä, Twitterissä ilmestyi laskelma, että Rahmin tasoitus olisi peräti +13.

HS kysyi Suomen golfliiton tasoitusasiantuntijalta Mika Wikströmiltä, voiko tuo laskelma pitää paikkansa.

Wikström vastasi heti, että ei pidä, koska se oli hänen mielestään laskettu entisellä Yhdysvalloissa käytetyllä tavalla.

Saman tien Wikström laski pian kolme vuotta käytössä olleella maailmanlaajuisella laskentatavalla (WHS), että Rahmin tasoitus on +10,6.

Tässä menetelmässä lasketaan 20 tuoreimmasta tuloksesta kahdeksan parhaan keskiarvo, ja laskentakaavassa huomioidaan myös kyseisten kenttien vaikeusaste.

Rahmin tasoitus on siis nyt parempi kuin Tiger Woodsilla oli parhaimmillaan, vaikka erilaisesta laskentatavasta johtuen lukemat eivät ole täysin vertailukelpoisia.

Onko Rahmin tasoitus jopa maailman paras nykyisen menetelmän aikakaudella?

”On se ainakin varmasti yksi parhaista”, Wikström sanoo.

Wikströmin mukaan laskentamenetelmä vääristää hieman erittäin hyvien pelaajien tasoitusta parempaan päin.

”Se tiedetään, että erittäin hyvä pää vähän vuotaa ja tulee helposti tosi hyvä tasoitus, jos on hyvä ja tasainen pelaaja.”

Wikström kertoo laskeneensa huvikseen tasoituksen joillekin suomalaisille ammattipelaajille, muun muassa Euroopan-kiertueella pelaavalle vaimolleen Ursula Wikströmille.

Laskutoimitus tapahtui Suomessa pelatuista kilpailukierroksista, joissa oli mukana myös niin sanottuja klubikisoja. Ursula Wikströmille tämä laskelma antoi tasoitukseksi +7,2.

”Tietenkin tasoitus antaa sen tiedon, kuinka hyviä pelaajia he ovat. Peruspelaajalle tulee yleensä yksi tai kaksi hyvää kierrosta sinne kahdeksan parhaan joukkoon, mutta ammattilaisille niitä tulee useampia, jolloin se keskiarvo painottuu tosi paljon niihin hyviin kierroksiin.”

Esimerkiksi Rahm pelasi tasoituslaskelmaan otetut kahdeksan kierrosta keskimäärin noin kahdeksan alle par-lukeman.

Mika Wikström huomauttaa, että harrastajapelaajan ei kannata verrata tasoitustaan ammattilaisen tasoitukseen.

Käytännössä esimerkiksi tasoituksen 15 omaavan harrastajapelaajan tasoero +5:n ammattilaiseen ei ole 20 lyöntiä vaan enemmän.

Tasoitusten laskentamatematiikassa huomioidaan kunkin kentän vaikeusaste, johon liittyy oleellisesti se, miten pitkänä kenttä pelataan.

Esimerkiksi miehissä huippukisat pelataan yleensä kentillä, joiden väylien yhteispituus on yli kilometrin enemmän kuin keskimäärin harrastajapelaajilla.

Sen sijaan sitä tasoituslaskenta ei ota huomioon, miten kenttä on viritetty. Huippuammattilaiset pelaavat oloissa, joissa kenttä on viritetty usein maksimaalisen vaikeaksi esimerkiksi viheriöitten nopeuden, karheikkojen pituuden ja lipun paikkojen osalta.

Jos harrastaja menee tällä tavalla viritetylle kentälle pelaamaan, hän suurella todennäköisyydellä ei yllä normaalille tasolleen.

Vaikka Jon Rahmin tasoitus saattaa olla juuri nyt maailman paras, tämän viikon maailmanlistalla hän on vasta viidentenä.

Tämä selittyy pitkälti sillä, että maailmanlistalle lasketaan pisteitä kahden vuoden ajalta. Kilpailuista on jaossa pisteitä sen mukaan, miten kovia pelaajia on mukana.

Rahm on kritisoinut maailmanrankingin uudistettua pistejärjestelmää voimakkaasti aiemminkin. Havaijin voiton jälkeen hän palasi asiaan.

”Haluan ehdottomasti palata ykköseksi. Olisin nyt hiton lähellä sitä, jos maailmanrankingin pisteytystä ei olisi muutettu. Yritän ymmärtää, mitä täällä tapahtuu. Omassa päässäni tunnen, että olen ollut elokuusta lähtien maailman paras pelaaja”, sanoi Rahm, joka on aiemmin ollut neljään otteeseen maailmanlistan ykkönen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat