Olympiavoittaja Samppa Lajunen aloitti nollasta – nyt hänen yhtiönsä hallinnoi yli 150 miljoonan omaisuutta

Samppa Lajunen ei muistele olympiavoittojaan vaan keskittyy liike-elämään ja perheeseensä.

Samppa Lajunen The Hotel Marian esittelysviitin sängyllä. Jalassa on turvakengät, koska suurin osa hotellista on edelleen rakennustyömaata.

15.1. 9:30

Kolminkertaisen olympiavoittajan Samppa Lajusen sijoitusbisnekset voivat hyvin. Jyväskyläläinen esitteli medialle keskiviikkona Helsingin Kruununhakaan valmistuvaa The Hotel Mariaa, jonka eteen on tehty töitä yli kaksi vuotta.

Lajunen oli esittelytilaisuudessa ja hotellikierroksella hillityn asiallinen, mutta tiettyä ylpeyttäkin oli havaittavissa.

Samppa Lajunen esitteli hotelliprojektia medialle keskiviikkona.

Neljään vanhaan arvokiinteistöön valmistuva hotelli on vielä pääosin työmaata, mutta huippuhotellin on määrä avata ovensa asiakkaille tämän vuoden joulukuussa.

Lajusen sijoitusyhtiö Samla Capital hankki kiinteistöt 15 miljoonalla eurolla vuonna 2020.

Lue lisää: Helsinkiin avataan jälleen uusi hotelli: Se tähtää ”ultraluksukseen”

Lajunen on 43-vuotias, mutta on ehtinyt tehdä liike-elämässä jo paljon. Hän lopetti huippu-uransa poikkeuksellisen nuorena, jo 24-vuotiaana. Uudet tavoitteet olivat selvät. Jyväskyläläinen valmistui kauppatieteiden maisteriksi. Myöhemmin hän perusti Samla Capitalin.

” Vuonna 2015 lähdin nollasta liikkeelle ja perustin firman yksin”, Lajunen sanoo.

Yhtiö hallinnoi tällä hetkellä varallisuutta 155 miljoonan euron edestä.

Sijoittaminen ja käynnissä oleva hotelliprojekti ovat tarjonneet Lajuselle juuri sellaisia haasteita, joista hän tykkää.

”Tavoitteet on tehty ylitettäviksi. Olen saanut työntekooni paljon motivaatiota asettamalla tavoitteet hivenen korkeammalle kuin keskimäärin. Saan onnistumisesta hirveästi tyydytystä.”

Samppa Lajunen ei juuri muistele urheilu-uraansa.

Valmistuvaa The Hotel Mariaa kuvaillaan erittäin tasokkaaksi. Se tarjoaa luksus­majoitusta, jollaisesta Lajunen ei nauttinut urheilu-uransa aikana.

Lajunen muistelee viettäneensä urheilu-urallaan vuosittain noin 80 yötä poissa kotoa eri majoituspaikoissa kisojen tai leirien takia.

”Urheiluaikana mentiin hinta edellä. Vuokatissa tuli vietettyä paljon aikaa leireillä – eikä paikassa ole mitään vikaa. Itä-Saksassa koin joskus mielenkiintoisia majoituspaikkoja. Toisesta päästä löytyy Sveitsi. Eurosport järjesti urheilugaalan, ja järjestäjät antoivat parhaan hotellin.”

Lajunen kiersi nykyistä hotelliprojektiaan varten Euroopan metropoleissa tutustumassa sikäläisiin luksushotelleihin. Tarkoitus ei ole ollut kopioida asioita vaan saada vaikutteita ja soveltaa asioita Suomeen sopiviksi.

”Lontoossa tuli koluttua kymmenkunta parasta hotellia, Pariisissa myös.”

Urheilun seuraajille Lajunen pysyy aina suurena olympiavoittajana, mutta hän itse on ottanut tuntuvaa etäisyyttä huippu-uraansa. Hän puhuu aiheesta kysyttäessä, mutta ei juuri nosta asiaa esille.

”On tärkeää, ettei jää elämään menneeseen ja anna menneisyyden määrittää nykyisyyttä. Urheilijana hain haasteita, ja tietysti niitä riittää myös tässä bisneksessä”, Lajunen sanoo.

Samppa Lajunen voitti Salt Lake Cityssä 2002 kolme kultaa yhdistetyssä. Edellisissä olympiakisoissa Naganossa 1998 hän saavutti kaksi hopeaa.

”Itse en hirveästi urheiluaikojani muistele, mutta muut tuntevat ne. On hyvä miettiä, mitä siitä urheilukokemuksesta on oppinut ja miten sitä voi hyödyntää myöhemmin elämässä.”

Lajunen listaa erikseen intohimon, tavoitteellisuuden ja kovan työnteon, jotka täyttävät ruudut niin hänen menneisyydessään kuin nykyisessäkin elämässään.

”Penkkiurheilija yleensä näkee vain kilpailutilanteen, sen huippuhetken. Valtaosa kovasta työstä tehdään muulloin. Sama se on tässäkin bisneksessä.”

Lue lisää: Samppa Lajunen teki 24-vuotiaana poikkeavan ratkaisun, löysi järkeviä perusteita Jumalan olemassaolosta ja on nyt miljoonabisnestä pyörittävä liikemies

Hotelliprojektin onkin liittynyt paljon haasteita. Samla Capital hankki neljän arvokiinteistön kokonaisuuden keskellä koronaviruspandemiaa. Viime vuoden helmikuussa Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, mikä on heijastunut myös maailman talousmarkkinoihin.

”Olemme saaneet kokea kaikki mahdolliset hankaluudet, mitä hotellin hankkinen voi kohdata. Sota on ajanut maailmantalouden inflaatioon. Rakentamisen hinta on noussut ja tavaran saatavuus vaikeutunut”, Lajunen sanoo.

Hän ei ole silti vajonnut epätoivoon tai masentunut.

”Kaikissa hommissa on peruspuurtamista. Keskeinen kysymys on, mitä haasteiden edessä tekee.”

Yrittäjä Samppa Lajunen kertoo viettävänsä aikaa perheensä kanssa niin paljon kuin mahdollista.

Lajunen myös muistuttaa, ettei ole projektissa yksin.

"Vaikka harrastin urheilijana yksilölajia, tarvitsin ympärilleni tiimin päästäkseni maailman huipulle. Tämän Hotel Mariakaan ei ole vain Samppa Lajusen hanke, vaan tässä on ollut paljon huipputekijöitä mukana.”

Hotellin rakennushankkeen budjetti on yli 100 miljoonaa euroa. Lajusen mukaan budjetti on noussut haasteiden takia ”sen verran kuin yleinenkin hintataso”.

Ulkopuolinen assosioi ajatuksen miljoonabisneksistä järsivään stressiin ja loputtomaan kiireeseen, mutta Lajunen on pystynyt säilyttämään tasapainon työnsä ja yksityiselämänsä välillä.

”Kun yrittäjänä teen töitä, pystyn paljon valinnoillani vaikuttamaan siihen, kuinka paljon teen. Pidemmän päälle on tärkeää, että elämässä on tasapaino: ettei työ lohkaise liian isoa osaa. Jos yksityiselämä kärsii, niin se voi heijastua työntekoonkin.”

Jyväskylässä perheineen asuvalla Lajusella on neljä poikaa, joista nuorin on 7- ja vanhin 15-vuotias.

”Nykyään pyrin olemaan kotona mahdollisimman paljon, kun olen perheellinen mies.”

Olympiavoittaja näyttää edelleen varsin hyväkuntoiselta. Miten hän pitää kunnostaan huolta nykyään, ja mikä on hänen suhteensa huippu-urheiluun?

”Halua olisi liikkua enemmänkin kuin liikun. Priorisoin perheen ja työn. Saatan käydä lenkillä joskus, ja kesäisin pelaan golfia. Huippu-urheilua seuraan nykyään vain vähän. Seuraan pintapuolisesti, nopeasti selaillen, että missä mennään”, Lajunen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat