Teemu Selänne vaihtoi mielipidettään huippu-urheilijoiden varusmies­palveluksesta: ”Ei voi olla etu­oikeuksia”

Vuonna 2015 Selänne oli toista mieltä ja ihmetteli eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen näkemystä urheilijoiden varusmiespalveluksesta.

Teemu Selänne kuvattuna Helsingissä elokuussa 2022.

13.1. 17:06 | Päivitetty 13.1. 20:14

Jääkiekkolegenda Teemu Selänteen mielestä suomalaisilla NHL-pelaajilla eikä muillakaan urheilijoilla ei voi olla mitään etuoikeuksia varusmiespalveluksen suorittamisessa.

”Ei urheilijoilla tai NHL-pelaajilla voi olla mitään etuoikeuksia varusmiespalvelun suhteen”, Selänne kirjoitti perjantaina Twitterissä.

Selänteen esittämä mielipide liittyy keskusteluun, joka tiettävästi virisi siitä, kun Pohjois-Amerikasta täksi kaudeksi SM-liigaan tullut Sami Niku sanoi viime viikolla Iltalehdelle, että varusmiespalvelus ei hänelle oikein nyt sopisi.

Niku on yksi niistä jääkiekkoilijoista, joiden on määrä aloittaa varusmiespalvelus 17. huhtikuuta Puolustusvoimien urheilukoulussa.

”Se ei sopisi tilanteeseeni nyt oikeastaan millään tavalla. En pysty viettämään kesääni siellä. Silloin pitäisi saada jotakin muutakin aikaan”, sanoi Jypissä pelaava 26-vuotias Niku, joka oman kertomansa mukaan on aiemmin saanut lykkäystä varusmiespalveluksen suorittamiselle.

Selänteen mielipide urheilijoiden etuoikeuksista liittyen varusmiespalvelukseen on muuttunut vuodesta 2015. Silloin hän oli suunnilleen päinvastaista mieltä.

Tuolloin Selänne ihmetteli eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen näkemystä urheilijoiden varusmiespalveluksesta.

Lisää aiheesta: Teemu Selänne ihmettelee apulaisoikeusasiamiehen toimintaa ja puolustaa urheilijoiden erioikeuksia

Puolustusvoimat oli päättänyt poistaa Urheilukoulussa palvelevien huippu-urheilijoiden erioikeuksia sen jälkeen, kun apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin katsoi ammattiurheilijoiden lyhyen palvelusajan olevan epätasa-arvoinen.

Selänne julkisti Twitter-tilillään kirjeen, jossa hän ihmetteli apulaisoikeusasiamiehen toimintaa ja kehotti häntä keskittymään asioihin, jotka auttaisivat Suomea oikeasti.

"Onko Sakslinin elämäntyö muuttaa toimintaa, joka on toiminut kaikkien osapuolien kesken erinomaisesti jo puolisataa vuotta", Selänne kysyi.

"Nyt puhutaan kuitenkin joukosta, jonka oikea elämäntyö ja unelma on tulla ammattiurheilijaksi."

NHL:ssä on tällä hetkellä useita suomalaisia tähtiluokan pelaajia, joilla on tiettävästi varusmiespalvelus suorittamatta.

Joulukuussa 2021 Puolustusvoimien urheilukoulu julkaisi nimilistan niistä urheilijoista, joiden oli määrä aloittaa varusmiespalveluksensa 11. huhtikuuta 2022.

Tässä listassa olivat muun muassa NBA-koripalloilija Lauri Markkanen ja NHL-maalivahti Joonas Korpisalo. He eivät kuitenkaan aloittaneet tuolloin inttiä.

Lue lisää: Lauri Markkasesta kaikkien aikojen ”kallein” varusmies, valittiin Urheilukouluun

Selänne itse oli suorittanut varusmiespalveluksen ennen kuin hän aloitti mittavan NHL-uransa 22-vuotiaana Winnipeg Jetsissä kaudella 1992–1993.

”Voin antaa vinkin urheilu-uraa suunnitteleville nuorille. Käykää armeija niin aikaisin kuin mahdollista. Aktiiviuran aikana armeijan käyminen on huomattavasti vaikeampaa”, Selänne sanoi Twitterissä.

Selänteen kolmesta pojasta nuorin, Leevi Selänne, suoritti Suomessa varusmiespalveluksen jo vuonna 2019.

Pojista keskimmäinen, Mestiksessä Heinolan Peliitoissa pelaava Eetu Selänne ilmoitti syksyllä, että hänkin aikoo suorittaa Suomessa varusmiespalveluksen, näillä näkymin ensi kesänä.

Juttua muokattu klo 20.15. Lisätty Selänteen kanta etuoikeuksista vuodelta 2015.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat