Venäjän antidopingtomisto: Kamila Valijeva ei syyllistynyt dopingrikkeeseen

Maailman antidopingtoimisto Wada ilmoitti harkitsevansa asian viemistä urheilun välitystuomioistuimen käsittelyyn.

Kamila Valijeva kuvattuna Moskovassa lokakuussa 2022.

13.1. 19:33

Venäläinen taitoluistelija Kamila Valijeva ei syyllistynyt Venäjän antidopingtoimiston Rusadan mielestä dopingrikkeeseen, vaikka hän antoi positiivisen dopingnäytteen vuoden 2021 lopulla.

Päätöksestä kertoi maailman antidopingtoimisto Wada perjantaina muun muassa uutistoimistojen AFP ja Reuters mukaan.

Wadan mukaan Rusada oli todennut, että Valijeva ei tehnyt asiassa virhettä tai osoittanut huolimattomuutta, vaikka hän antoi positiiviseksi osoittautuneen dopingnäytteen.

Valijevan dopingnäytteestä paljastui urheilussa kielletyn sydänlääkkeen käyttö vuoden 2021 joulukuussa, mutta tapausta ei ennätetty käsitellä ennen Pekingin olympialaisia.

Tuolloin 15-vuotias Valijeva sai osallistua kisoihin urheilun kansainvälisen välitystuomioistuimen CAS:n päätöksellä.

Valijeva oli voittamassa Venäjän olympiakomitean joukkueelle joukkuekilpailun olympiakultaa. Sen jälkeen ilmeni, että hän oli jo joulukuussa antanut positiivisen dopingnäytteen, mutta näytteen tutkiminen oli viivästynyt.

Naisten yksilökilpailussa Valijeva oli lyhytohjelman ykkönen, mutta kovan paineen alla hän romahti, epäonnistui vapaaohjelmassa ja putosi mitaleilta.

Valijeva selitti saaneensa elimistöönsä verenkiertoa ja kestävyyttä parantavaa sydänlääkettä isoisänsä juomalasista.

Rusada on viivytteli Valijevan tapauksen käsittelyssä näin pitkään. Wada painosti syksyllä Rusadaa kiirehtimään Valijevan tapauksen tutkintaa.

Wada oli vaatinut Valijevalle neljän vuoden kilpailukieltoa. Wada ilmoitti perjantaina olevansa huolissaan päätöksestä ja harkitsevansa asian viemistä CAS:n käsittelyyn.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat