Jonne Virtanen lopetti uransa ja luuli, että kaikki oli hyvin – ”Alkoholi ei sovi minulle”

SM-liigauransa päättänyt Jonne Virtanen on paininut alkoholiongelman kanssa. Viime kesänä hän hakeutui uudestaan päihdehoitoon.

Jonne Virtanen on siirtynyt pelaajauransa jälkeen valmentajaksi.

16.1. 11:30 | Päivitetty 16.1. 12:55

Jääkiekkokaukaloiden kulttiköriläs Jonne Virtanen tiesi, että edessä on jonkinlainen tyhjiö. Siitä monet entiset pelaajat olivat hänelle puhuneet.

Kun yli 700 SM-liigaottelua urallaan pelannut Virtanen päätti pelaajauransa viime keväänä, hänellä oli seuraavat askelmerkit valmiina. Tai niin Virtanen oletti.

”Luulin, että olin valmistautunut hyvin lopettamiseen. Kaikki sanoivat, että hommaa jotain tekemistä, ja minulla olikin miljoona eri hommaa sovittuna, mutta silti pata oli jumissa. Ei siihen uran jälkeiseen aikaan voi kunnolla valmistautua. Se pitää vain itse kokea”, Virtanen sanoo.

Virtanen halusi kokeilla, mikä olisi mieleistä tekemistä. Siksi hän vastasi kaikkiin pyyntöihin myöntävästi.

”Painoin 16 tuntia päivässä eri hommissa ja tein kaikenlaista. Vedin Twitchissä striimejä, vaikken edes tiennyt mitä striimaaminen tarkoittaa. Vedin valmennuksia ja olin raksalla töissä. MM-kisojen aikaan olin MTV:llä asiantuntijahommissa. Olin vähän joka puolella, mutta silti olin tyhjiössä.”

Joka paikkaan venyminen oli jälkikäteen katsottuna tunnepohjaista säntäilyä.

”Tein kaikenlaista, koska halusin hakea fiiliksiä, mutta en saanut niitä mistään.”

”En halua elää enää niin kuin aiemmin.”

Viime huhtikuussa Virtanen, 34, solmi valmentajasopimuksen Suomi-sarjassa pelaavaan HC Indians Kaarinan kanssa.

Uuden pestin alussa Virtanen suunnitteli joukkueen sapluunaa tulevalle kaudelle ja soitteli ympäriinsä, mutta kiekkokauden alkuun oli vielä monta kuukautta aikaa.

Kesällä vanhat tavat puskivat pintaan.

”En voinut kovin hyvin lopettamisen jälkeen.”

Virtasen pelaajauraa varjostivat pitkään alkoholiongelmat, joista hän on puhunut avoimesti myös julkisuudessa. Keväällä 2020 Virtanen hakeutui katkaisuhoitoon.

Päihdekuntoutuksen jälkeen Virtanen ei koskenut alkoholiin pitkään aikaan, kunnes viime kesänä tapahtui retkahdus ja muutama ylilyönti. Virtanen tunnisti vaaran merkit ja hakeutui uudestaan kuukaudeksi päihdehoitoon Turun seudulla.

Päihdehoidon takia heinäkuussa Kaarinassa järjestetty hyväntekeväisyysottelu, jossa nähtiin muun muassa NHL-tähdet Mikko Rantanen, Artturi Lehkonen ja Kaapo Kakko, pelattiin ilman Virtasta.

”Halusin heti kierteen katki ennen kuin se menee siihen, mitä se joskus oli. Huomasin nopeasti, että tämä elämäntyyli ei ole minua varten. En halua elää enää niin kuin aiemmin. Tiedostin sen, ettei minun kannata tämän asian kanssa kokeilla tai leikkiä. Alkoholi ei sovi minulle”, Virtanen ruotii.

”Teen viikoittain hommia sen asian kanssa. Alkoholiongelma on osa minua, enkä rupea häpeilemään sitä. Kaikilla on eri ongelmia. Toiset vain piilottavat ne paremmin kuin toiset.”

Lue lisää: Jääkiekkoilija Jonne Virtasella on kaukalossa kovat nyrkit, mutta hänen arvomaailmansa on aivan muuta: ”En hauku kenenkään uskontoa tai seksuaalista suuntautumista.

Päihdehoidon jälkeen Virtanen pääsi kunnolla arkeen kiinni, kun kiekkokausi alkoi syksyllä.

”Tämä on vienyt mukanaan. Olen tykännyt koutsaamisesta ihan hemmetisti. En ole kaivannut lätkän pelaamista, mutta porukkaan kuulumista ja töiden tekemistä yhdessä kyllä. Se puuttui, kunnes kausi alkoi. Sen jälkeen olen tiennyt, mitä haluan tehdä”, Virtanen sanoo.

Siirtyminen SM-liigan ammattimaisesta arjesta amatöörisarjaan keltanokkavalmentajaksi oli alkuun shokkihoitoa.

”Vedin ensimmäisissä treeneissä syöttöharjoitteen, jota olen vetänyt C-juniorien kanssa. Eihän siitä tullut yhtään mitään. Mietin, että mihin olen oikein tullut”, Virtanen naurahtaa.

Alun haasteista huolimatta Virtanen on heittäytynyt täysillä valmennushommiin. Suomi-sarjassa ei unelmoida ammattilaiseksi pääsystä, mutta Virtaselle valmentaminen on uusi intohimo.

”Olen löytänyt uuden poltteen herätä aamuisin. Se on siistiä.”

”Olisin voinut mennä ylemmälle tasolle keräämään kiekkoja, mutta haluan oppia valmentajaksi. Sitä ei opi kiekkoja keräämällä. Nyt saan CV:seen kaikki paitsi bussikuskin hommat. Tai no, on tässä vielä kautta jäljellä. Ehkä senkin tittelin ehtii vielä saamaan”, Virtanen hymähtää.

Jonne Virtanen ja luisteluvalmentaja Tiia Hurme valmensivat junioreita kiekkoleirillä Turussa alkukesästä.

Virtanen suhtautuu valmentamiseen tosissaan. Hän suorittaa parhaillaan ammattivalmentajan tutkintoa.

”Käytän valmentamiseen aika paljon aikaani. Pelit puretaan videolta ja suunnittelen kaikki harjoitukset. Minun on vaikea olla itseni kanssa, jos en teen hommiani kunnolla. En pelaa edes Kimbleä kotona ilman kilpailuviettiä.”

Amatöörisarjassa Virtasen yhtenä tehtävänä on motivoida päivätöissä käyviä pelaajia pelaamaan joukkueessa läpi kauden.

”Se on tuonut yhtä sun toista eteen. Me ollaan Suomi-sarjan SaiPa – mitään SaiPalta pois ottamatta. Olemme pieni seura, jolla ei ole rahaa”, summaa Virtanen.

”Välillä on pitänyt käydä lainaamassa TPS:lta luistimen muovit pelaajalle. Yhdellä pelaajalla taas luistimet olivat sen verran mäsänä, eikä ollut rahaa uusiin, joten kaivoin autotallista hänelle vanhat luistimeni. On pitänyt myös lainata mailoja ja visiirejä. Kaikki tehdään sen eteen, että pärjätään.”

Virtanen luonnehtii meininkiä aidoksi. Indiansin pelaajat pelaavat rakkaudesta lajiin.

”Täytyy nostaa pelaajille hattua. He maksavat joka kuukausi siitä, että saavat tulla työpäivän jälkeen Kaarinan lasipalatsiin blokkaamaan kuteja. He ovat ostaneet ajatuksia ja sitoutuneet tähän hommaan. Kaikki haluavat olla porukan arvoisia. Se ei muutu mihinkään”, oli sarjataso mikä tahansa.

Virtasen valmentama Indians on Suomi-sarjassa viidentenä.

”Siihen nähden pyyhkii todella hyvin, että treenaamme puolet vähemmän kuin muut. Ei ole rahaa treenata, koska jääaika on niin kallista.”

Valmentaminen Suomi-sarjassa ei tuo leikkelettä perheen pöytään. Liigauralta rahastoon kertyneet varat ovat auttaneet pelaajauran jälkeen.

”Sen takia pystyn nyt valmentamaan Suomi-sarjassa. Paras tapa valloittaa saari on se, että polttaa satamassa laivan eikä pääse karkuun. Se motivoi. Kun ei ole varasuunnitelmaa, niin ei ole vaihtoehtoja. Silloin on lyötävä kaikki likoon.”

Virtasen kalenteri on nykyisin enemmän tukossa kuin pelivuosina.

”Puoliso on vitsaillut, että rupea vaan taas pelaamaan, niin olen taas enemmän kotona. Perheeni tietää ja huomaa sen, että lätkä on minulle intohimohommaa. Voin niin paljon paremmin, kun saan tehdä töitä lätkän parissa.”

Kaukana kiekkomaailman valokeilasta tällä hetkellä Virtasen elämä hymyilee.

”Voin paremmin kuin koskaan aikuisiälläni.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat