Wilma Murto teki yllättävän linjauksen, ei matkusta ulko­maille harjoittelemaan

Wilma Murto aikoo harjoitella koko talven ja kevään Suomessa.

Seiväshypyn MM-kultaa ensi kesänä tavoitteleva Wilma Murto palkittiin viime torstaina Urheilugaalassa kahdessa kategoriassa.

17.1. 17:00 | Päivitetty 17.1. 17:50

Urheilugaalassa viime torstaina kahdessa kategoriassa palkittu Wilma Murto avasi kautensa 7. tammikuuta Kuortaneella hyppäämällä halliennätyksensä ja seipään maailmantilaston ylivoimaisen kärkituloksen 475.

Mutta siinä missä yleisurheilun teho- ja kestävyyslajien huiput tyypillisesti viettävät sydäntalven huomattavasti lämpimämmillä leveysasteilla kuin Suomi, Turussa asuva Murto on päätynyt täysin toisenlaiseen ratkaisuun.

”Wilma on todennut valmentaja Jarno Koivusen kanssa Kupittaan yleisurheiluhallin hyppypaikan loistavaksi niin kauan kuin Suomessa ei voi hänen lajiaan ulkona harjoitella. Sitten kun voi, Turun Urheilupuisto on hyvä paikka. Ulkomaanharjoittelua ei ole tulossa ollenkaan”, Murron manageri Tero Heiska kertoi maanantaina.

Murron valinta on poikkeuksellinen, muttei ainutlaatuinen. Vaikka Murto ei matkusta ulkomaille harjoittelemaan, matkustusta kertyy.

Euroopan mestaruus toi manageri Heiskalle jo viime kauden jälkeen runsaasti hyviä kilpailutarjouksia, joista valittiin parhaat päältä.

Ranskan tasokkaissa hallitapahtumissa Murto hyppää 28.1.–15.2. peräti neljästi.

Tämän jälkeen ohjelmaan kuuluvat SM-hallikisat Helsingissä 18.–19. helmikuuta ja vielä ennen Istanbulin EM-kisoja Birminghamin hallikisat 25. helmikuuta.

Valmentaja Koivunen muistuttaa, että kokonaan kotimaahan keskitetty harjoittelu ei ole minkäänlainen kokeilu.

”Emme leireilleet viime harjoituskaudellakaan ulkomailla lainkaan. Ulkomaille tehtiin vain mahdollisimman lyhyitä kisamatkoja. Näin saatiin normaali hyvä arki pyörimään tehokkaasti. Eivätkä tulokset ainakaan heikentyneet.”

Ensi ulkoratakaudella uusilla, entistä pidemmillä ja jäykemmillä seipäillä kilpailevalla Murrolla on selkeä tavoitteet: oma ennätys 485:stä lähemmäs viiden metrin rajapyykkiä ja EM-kullan rinnalle vitriiniin MM-kulta Budapestista elokuussa.

Lue lisää: HS:n äänestys: Wilma Murto arvostettiin naisista korkeimmalle

Lue lisää: Jari Kurrin hyljeksiminen on yhä urheilu­toimittajien suurin häpeä – ei Lauri Markkasen nelossija

Wilma Murron viime loppukesästä Münchenissä hyppäämä EM-kulta valittiin Urheilugaalan Vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat