Paraurheilijat menettivät kahden miljoonan euron tuet pää­sihteerin virheen takia: ”Pyydän anteeksi”

Suomen paralympiakomitean avustushakemus opetus- ja kulttuuriministeriölle myöhästyi päivällä.

Sähköpyörätuolisalibandyn harjoitukset Helsingissä 8. syyskuuta 2021.

17.1. 12:18 | Päivitetty 17.1. 13:20

Suomen Paralympiakomitea ei saa opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) valtionavustusta vuodelle 2023. Syynä on avustushakemuksen myöhästyminen, Suomen paralympiakomitea kertoo tiedotteessaan.

Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen jätti hakemuksen päivän myöhässä perjantaina 2. joulukuuta. Näin ollen ministeriö ei ota sitä huomioon liikuntajärjestöjen yleisavustusten käsittelyssä.

Ministeriön tuen menettäminen on Suomen paralympiakomitealle valtava takaisku, taloudellinen shokki. Valtion yleisavustus on kattanut sen budjetista kaksi kolmasosaa.

Järjestön valtiolta saama yleisavustus oli viime vuonna 2,062 miljoonaa euroa, kun koko vuosibudjetti kokonaisuudessaan on 3,36 miljoonaa euroa.

Pääsihteeri Juntunen kuvailee valtionavustuksen hakemista jopa tärkeimmäksi tehtäväkseen.

”Tässä tilanteessa minua ei lohduta tieto siitä, että virheitä sattuu ja erehdykset ovat inhimillisiä. Tein virheen, jota yhdenkään järjestöä johtavan ihmisen ei pidä tehdä. Tehtyä en saa tekemättömäksi, vaikka kuinka haluaisin”, Juntunen sanoo Paralympiakomitean tiedotteessa.

”Pyydän anteeksi ja olen pahoillani tästä talouden tilanteesta, johon olemme joutuneet.”

Paralympiakomitean hallitus on antanut Juntuselle kirjallisen varoituksen, koska virheellä on erittäin merkittävä vaikutus Paralympiakomitean talouteen ja toimintaedellytyksiin.

Juntunen velvoitettiin myös käynnistämään välittömästi toimenpiteet taloudellisen shokin ja vahinkojen pitämiseksi mahdollisimman pieninä.

Hallituksen mukaan virhe on ollut kuitenkin inhimillinen eikä siihen liity väärinkäytöksiä tai rikosta.

Paralympiakomiten puheenjohtaja Sari Rautio huomauttaa, että Juntunen on hoitanut tehtäviä pitkään, moitteettomasti ja erinomaisella otteella.

Hän on myös pidetty yhteistyökumppani, jonka työpanos on Paralympiakomitealle tärkeä jatkossakin.

Juntusen mukaan Paralympiakomitean pitää nyt kehittää omaa varainhankintaa sekä tietenkin säästää ja keskittyä kaikkein olennaisimpaan. Se ei ratkaise kuitenkaan kaikkea.

”Teen kaikkeni, että selviämme tästä vuodesta ja että virheestäni aiheutuvat haitat olisivat järjestölle, työntekijöille, urheilijoille ja liikkujille mahdollisimman pieniä. Tilanne aiheuttaa epätietoisuutta, eikä tässä vaiheessa ole muuta vaihtoehtoa kuin sietää sitä. Teen kaiken mitä on tehtävissä, jotta vuosi 2023 jää mieleen urheilusuorituksista eikä minun tekemästäni virheestä”, Juntunen sanoo tiedotteessa.

Juntusen mukaan jonkin verran helpotusta tuo se, että Paralympiakomitean taloudellinen tilanne oli ennestään kohtuullinen. Akuuttia kassakriisiä ei ole.

Paralympiakomiteassa on ryhdytty nyt toimiin, jotta vastaava ei pääse toistumaan. Puheenjohtaja Rautio lupaa, että hallitus tekee osaltaan kaikkensa vahinkojen minimoimisessa.

Berliinissä järjestetään kesällä kehitysvammaisten Special olympics -tapahtuma, johon Suomesta on lähdössä 65 urheilijan joukkue. Seuraavat kesäparalympialaiset järjestetään 2024 Pariisissa.

Kyse ei ole ensimmäinen kerta, urheilujärjestö on menettänyt yleisavustuksensa myöhästyneen hakemuksen takia.

Suomen ampumahiihtoliito menetti 240 000 euron valtiontuen vuonna 2018, kun sen yleis­avustus­hakemus myöhästyi.

Ampumahiihtoliitto valitti asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta sekään ei auttanut. KHO:n mukaan liitto ei ollut ollut rekisteröinyt hakemustaan ministeriölle määräajassa.

HS 19.12.2018: Ampumahiihtoliitto jäi ilman valtionapua, kun hakemusta ei jätetty ajoissa: ”Fataali tilanne”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat