Jari Saario sai ratkaisevan avun ja vene löytyi vihdoin Kanarialta – hurja urakka käynnistymässä

Palomiehenä työskentelevä Saario lähtee lähipäivinä soutamaan Atlantin yli.

Valtamerisoutuun tarkoitettu vene toimii Jari Saarion kotina suurimman osan tästä vuodesta. Soutupäiviä tulee todennäköisesti yli 200.

17.1. 13:50 | Päivitetty 17.1. 17:55

Valtamerisoutuun valmistautuva palomies Jari Saario on vihdoin saanut veneensä. Siinä ratkaisevassa roolissa olivat hänen tanskalainen valmentajansa Lasse Hansen sekä hotellin vastaanottotyöntekijä.

Saario on Kanarian saarilla lähdössä ylittämään Atlanttia. Hänen on tarkoitus olla ensimmäinen ihminen, joka soutaa edestakaisin Atlantin yli.

Saariolla on edessä ensin noin 7 000 kilometrin soutu Miamiin ja sen jälkeen vielä 6 000 kilometrin paluumatka New Yorkista Lontooseen. Kumpaankin osuuteen mennee reilut sata päivää, mutta sääolosuhteet vaikuttavat kestoon merkittävästi.

Saarion piti suunnitelman mukaan olla nyt jo tositoimissa soutamassa, mutta ongelmat veneen saamisen kanssa viivästyttivät lähtöä. Uusi tähtäin on torstaissa.

Alun perin Saarion piti saada veneensä viime viikon torstaina tai viimeistään perjantaina. Venettä ei kuitenkaan löytynyt, ja Saariolle kerrottiin, että ongelma oli tullissa. Näin ei kuitenkaan ollut.

”Olimme torstaina vaimoni kanssa kuljetusyhtiön terminaalissa selvittämässä asiaa. Meille sanottiin, että yksi henkilö tietää tilanteen ja tulli on kiireinen”, Saario kertoo.

Perjantaina kyseinen henkilö ei enää vastannut puhelimeen, joten ongelman ratkaisu siirtyi.

Viivästys oli harmillinen aikataulun lisäksi myös siksi, että Saarion valmentaja Hansen tuli viikonlopuksi Gran Canarialle. Tarkoituksena oli käydä läpi veneen laitteisto ja tarkistaa, että yhteydet ja muu tekniikka toimii.

Tämä jäi haaveeksi, mutta Hansenilla oli merkittävä rooli veneen löytymisessä.

”Hotellin respassa oli saksankielinen mies, ja Lasse puhuu saksaa. Respan kaveri sai tunnissa enemmän selville kuin muut monessa päivässä.”

”Hän sai selville oikean tullauspisteen, josta sanottiin, ettei ole mitään ongelmaa. Hän soitti lähtösatamaan Portugaliin, josta kerrottiin, että paperit on lähetetty eikä mitään ongelmaa ole."

Tummat pilvet väistyivät Saarion urakan yltä, ja mies pääsee pian matkaan.

Selvisi, että kaikki oli kiinni yhdestä logistiikkayhtiön työntekijästä. Hän ei vastannut Suomen numeroista tulleisiin puheluihin, joten tanskalainen Hansen otti puhelimen käteen ja soitti.

”Siihen hän vastasi, ja kun selitettiin, että ollaan soitettu oikeaan tullauspisteeseen, kaikki oli tunnissa selvää.”

Saario ei vielä ole avannut venettä muoveista, jotta mitään ei varastettaisi ennen lähtöä. Jäljellä oli tiistaina vielä viimeisten paperitöiden hoitaminen sekä varusteiden ja laitteiston läpikäynti.

Lähdöllä alkaa olla kiire, jotta Saario pääsee vesille hyvän sään aikaan. Toukokuussa Miamissa voi tulla hurrikaaneja, joten sitä ennen olisi hyvä päästä maihin.

”Näillä näkymin pääsen viikon verran etenemään tosi hyvin, sitten on tulossa jäätävät vastatuulet.”

Saarion urakassa on riittänyt eriasteisia vastoinkäymisiä, vaikka metriäkään ei ole vielä soudettu. Venesekoilun lisäksi sää ja raha ovat aiheuttaneet muutamia harmaita hiuksia.

Kanarian saaret oli urakan alkuperäinen lähtöpaikka, mutta se vaihtui matkan varrella Portugalin Lagosiin kustannussyistä. Lagosiin luvattiin kuitenkin lähes koko joulukuuksi 15 metriä sekunnissa puhaltanutta vastatuulta, joten Saario päätti palata alkuperäiseen suunnitelmaan.

Se tarkoittaa myös entistä tarkempaa kulukuuria.

”Reissu toteutuu joka tapauksessa, mutta raha on todella tiukassa. Katsotaan, onko varaa ostaa säätietoja paluumatkalle, vai nuolaistaanko sormea ja nostetaan ilmaan”, Saario kertoi viime viikolla.

Saario kertoi jo syksyllä, että kokee henkisen kapasiteettinsa yhdeksi merkittäväksi vahvuudekseen. Uusimmatkaan käänteet eivät ole pulssia juuri nostaneet.

”Ilmekään ei värähdä, en suutu kenellekään. Näitä ei pidä ottaa henkilökohtaisesti tai raivostua. Tämä on kuin seikkailupeli, tulee vain lisää haasteita. Täytyy vain pitää pää kylmänä, sillä kaikkeen ei pysty vaikuttamaan.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat