HJK tuplasi joukkueensa arvon – yksi avaintekijöistä on ruotsalainen pokerinero

HJK satsasi kolme vuotta sitten pelaajarekrytointiin, ja sen tulokset näkyvät palkintokaapissa. Data ohjaa entistä enemmän pelaajien hankkimista.

HJK:n pelaajatarkkailuryhmän päällikkö Henri Määttä (vas.) ja HJK:n urheilujohtaja Miika Takkula seurasivat edustusjoukkueen harjoituksia viime tiistaina.

23.1. 2:00 | Päivitetty 23.1. 9:24

Kolmen vuoden takainen katastrofitulos pakotti HJK:n tekemään muutoksia, jotka ovat tuoneet sittemmin paljon menestystä. HJK:n kausi 2019 päättyi pettymykseen ja viidenteen sijaan Veikkausliigassa. Puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäinen totesi silloin, että pelaajarekrytointi ”meni päin mäntyä”.

HJK:n urheilujohtaja Miika Takkula laati kauden 2019 jälkeen suunnitelman, miten HJK:n urheilullinen menestys turvataan. Kolme vuotta myöhemmin hän voi todeta, että suunnitelma onnistui.

Kolmen viime vuoden aikana HJK on voittanut kolme Suomen mestaruutta ja päässyt kahdesti Euroopan seurajoukkuekilpailuissa karsinnoista kilpailujen lohkopelivaiheisiin, ensin Konferenssiliigassa ja sitten Eurooppa-liigassa.

”Teimme [2019] tosi laaja-alaisen analyysin siitä, missä olemme ja mitä meidän pitää tehdä, jotta meillä on kansallisesti kilpailuetua ja kilpailukykyä kansainvälisissä kilpailuissa”, Miika Takkula kertoo HJK:n aitiossa Bolt-areenalla.

Haastatteluhetkellä on kentällä edustusjoukkueen harjoituksissa 24 pelaajaa. Tammikuu on nuorten pelaajien etsikkoaikaa, ja harjoituksissa on muutama HJK Klubi 04:n nuori pelaaja, kuten esimerkiksi David Ezeh, 16, ja Oliver Pettersson, 19, jotka tavoittelevat paikkaa edustusjoukkueessa.

HJK:n uusi kreikkalainen keskikenttäpelaaja Georgios Kanellopoulos (kesk.) edustusjoukkueen harjoituksissa.

Nykyään nuorilla pelaajilla on hieman aiempaa paremmat mahdollisuudet päästä edustusjoukkueeseen johtuen kolme vuotta sitten laaditusta suunnitelmasta.

”Kun lähdimme kauteen 2020, tavoitteenamme oli maksimoida urheilullinen menestys pitkällä tähtäimellä: voittaa Suomen mestaruus ja pärjätä uudessa eurooppalaisessa kilpailumallissa. Samalla halusimme kehittää joukkuerakennetta aavistuksen verran nuoremmaksi, jotta pystyisimme nostamaan joukkueen markkina-arvoa.”

”Esitin HJK:lle tavan, jolla HJK saisi kaiken irti tuloistaan.”

HJK hankki 19-vuotiaan Topi Keskisen Mikkelin Palloilijoista.

Urheilujohto päätti, että seuraan tarvittaisiin pelaajatarkkailuosasto ja suorituskyky-yksikkö, joka vastaa seuran fyysisestä valmennuksesta. Nämä tulivat Takkulan vastuulle.

HJK palkkasi pelaajatarkkailijoita ja data-analyytikoita, joista yksi oli ruotsalainen Lukas Berglund, joka oli paremmin tunnettu pokeriammattilaisena. Berglundista tuli vuonna 2011 kautta aikain nuorin voittaja World Poker -kiertueella, kun hän voitti 18-vuotiaana Barcelonan osakilpailun ja 206 000 euron palkintorahat.

Berglund jätti pokeripöydät muutama vuosi sitten ja tarjosi analyytikon kykyjään jalkapalloseuroille ensin Ruotsissa ja Suomessa HJK:lle. Takkula piti liiketaloutta ja tilastotiedettä opiskelleen Berglundin ajatuksista.

Berglundin mukaan jalkapallossa ja pokerissa on yhtäläisyyksiä.

”Kyse on voiton mahdollisuuksien maksimoinnista sillä kädellä, jonka olet saanut jaossa”, Berglund kertoo puhelimitse Tukholmasta.

Hän työskentelee HJK:lle pääosin etänä mutta vierailee useamman kerran vuodessa Suomessa.

”Esitin HJK:lle tavan, jolla HJK saisi kaiken irti tuloistaan. Tarkoitus oli maksimoida urheilullinen suoritus ja maksimoida taloudellinen tulos. Niin on tapahtunut.”

Berglund teki HJK:lle vertailuanalyysiä siitä, mitkä seurat ylisuorittavat Euroopassa taloudelliseen tilanteeseensa nähden.

”Menestykseen ei ole oikotietä, vaan pidemmän aikavälin perspektiivi pitää muistaa kaikissa päätöksissä. Ei pidä ajatella vain sitä, miten yksittäinen päätös vaikuttaa lauantain peliin, vaan myös sitä, miten päätös vaikuttaa lauantaina viiden vuoden päästä”, Berglund sanoo.

”Tavoitteenamme on löytää sopivimmat pelaajat.”

Maalivahti Jesse Öst siirtyi HJK:hon Seinäjoen Jalkapallokerhosta.

HJK valitsi Berglundin analyysin perusteella verrokkiseuroiksi Midtjyllandin Tanskasta ja Bodø/Glimtin Norjasta. Kumpikin verrokkiseura pyrkii säännöllisesti voittamaan kansalliseen mestaruuden mutta myös menestymään eurooppalaisissa seurajoukkuekilpailuissa ja kehittämään nuoria pelaajia.

Takkula kertoo, että kaudella 2020 joukkueen keski-ikä oli 28 vuotta, seuraavalla kaudella 26,6 ja viime kaudella 26,2.

”Nuoret alle 26-vuotiaat ovat pelanneet enemmän, mikä on nostanut joukkueen markkina-arvoa”, Takkula sanoo.

Joukkueen markkina-arvossa käytetään mittarina Transfermarkt-sivuston antamia viitteellisiä arvoja. Niiden mukaan HJK:n joukkueen arvo on kasvanut tammikuusta 2020 neljästä miljoonasta eurosta 7,2 miljoonaan euroon. Viime kesänä koko joukkueen markkina-arvoa hipoi kymmentä miljoonaa euroa. Sen jälkeen joukkueesta on poistunut ja myyty pelaajia.

Joukkueen rakentamisessa Takkula on käyttänyt niin sanottua syvyyskarttaa, jossa katsotaan, mitä pelaajia kullekin pelipaikalle on käytettävissä nyt ja tulevaisuudessa. Tämän hetken syvyyskartassa nuorimmat pelaajat ovat vuonna 2007 syntyneitä.

Berglund on analysoinut sitä, millaisia pelaajiin HJK on sijoittanut viime vuosina. Pelaajat jaotellaan kasvupelaajiin, arvopelaajiin, vanhempiin pelaajiin tai kustannuspelaajiin. Viimeiseen ryhmään kuuluvat pelaajat ovat hukkainvestointeja syystä tai toisesta.

Berglundin avulla HJK on laskenut pelaajista panos-tuotos-laskelmaa, joka määrittyy pelaajien palkan ja heidän pelitekojensa mukaan. Se kertoo siitä, onko seura saanut vastinetta maksamalleen palkalle.

”Ulkopuoliset saattavat kummastella sitä, miksi meillä ei ole tietynlaisia pelaajia tietynlaisilla ansioluetteloilla. Tavoitteenamme on löytää sopivimmat pelaajat, jotka pystyvät pelaamaan kansainvälisessä kilpailussa ja samalla tietenkin Veikkausliigassa”, Takkula sanoo.

Takkula vastasi kolme vuotta suuresta vastuualueesta, ja nyt hänen työtaakkaansa on kevennetty. Hän johtaa edelleen pelaajatarkkailuryhmää, mutta päävastuussa aikuisten pelaajien ja ulkomaisten pelaajien hankinnasta on pelaajatarkkailuryhmän päällikkö Henri Määttä.

Määttä on toiminut aiemmin HIFK:ssa urheilutoimenjohtajana ja KuPSissa pelaajakoordinaattorina. Määtän ja Berglundin lisäksi pelaajatarkkailuryhmään kuuluu ranskalainen Simon Garnier.

Määttä kertoo, miten pelaajarekrytointi HJK:ssa perustuu nykyään pitkälti pelaajien peleistä saatavilla olevan tilastotietoon.

”Jos aiemmin on hankittu pelaajia sen mukaan, keitä on tarjolla ja tarjottu, emme toimi enää niin. Yritämme löytää parhaan mahdollisen rekrytoivan meille. Perustamme rekrytoinnin pelaajan dataan”, Määttä sanoo.

”On ollut hienoa huomata, miten pelaajien agentit ovat olleet kiinnostuneita siitä, miten löysimme tietyn pelaajan.”

Onnistuneesta hankinnasta hyvä esimerkki on viime kauden ykkösmaalivahti Conor Hazard, joka lainattiin Celticistä.

”Valmennus halusi hyvän maalivahdin, joka on hyvä torjumaan. Maalivahdin piti pystyä avaamaan peliä lyhyillä syötöillä, mutta lisäksi halusimme maalivahdin pitkistä potkuista uhan vastustajille.”

”Mitä paremmin tutkimme pelaajan taustat datan lisäksi, sitä paremmin saamme onnistumisia.”

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela ohjeisti pelaajia harjoituksissa.

”Hazard oli datalla löydetty maalivahti, joka hankittiin ennen kaikkea europeleihin, joissa jouduimme enemmän avaamaan pitkillä potkuilla.”

Hazard palasi Celticiin lainansa jälkeen. Tälläkin hetkellä pelaajatarkkailuryhmä seuloo sadoista kymmenistä ja kymmenistä mahdollisista maalivahdeista uutta maalivahtia HJK:lle.

”Mitä paremmin tutkimme pelaajan taustat datan lisäksi, sitä paremmin saamme onnistumisia”, Määttä toteaa.

Määtän kertoman perusteella joukkue saattaa vielä hieman muuttua. Maalivahdin lisäksi haussa on yksi hyökkäävä pelaaja kymppipaikalle. Joidenkin viime kauden pelaajien kanssa neuvotellaan vielä jatkosopimuksesta. Lisäksi HJK on saanut tarjouksia sekä hyökkäyspään että puolustuspään pelaajista.

”Meillä on tosi hyvä tilanne tällä hetkellä joukkueessa.”

HJK aloittaa perjantaina Liigacupin ottelulla IFK Mariehamnia vastaan Talin hallissa kello 15.00. Ruutu.fi näyttää ottelun.

Muutokset HJK:n joukkueessa

  • Tulleita pelaajia: Jesse Öst (SJK), Tuomas Ollila (Ilves), Kevin Kouassivi-Benissan (paluu lainalta FC Lahdesta), Topi Keskinen (Mikkelin Palloilijat), Aleksi Paananen (FC Inter), Georgios Kanellopoulos (Asteras Tripolis), Samuel Anini junior (paluu lainalta AC Oulusta), Kai Meriluoto (paluu lainalta Ilveksestä).

  • Lähteneitä pelaajia: Conor Hazard, Jakob Tånnander, Paulus Arajuuri, Janne Saksela, Manuel Martic, Nassim Boujellab, Santeri Väänänen, David Browne, Santeri Hostikka, Riku Riski, Malik Abubakari, Fabian Serrarens.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat