Voimistelijoille tiukkaa punnitustahtia vaatinut valmentaja arvostelee rajusti Voimisteluliittoa: ”Liitto kieltäytyi sovinnosta”

Voimisteluliiton kurinpitovaliokunta antoi Ahoselle huomautuksen tai varoituksen.

Laura Ahonen arvostelee Voimisteluliiton tapaa hoitaa häneen kohdistuneita syytöksiä.

18.1. 11:09 | Päivitetty 18.1. 11:21

Voimisteluliitto on antanut huomautuksen tai varoituksen rytmisen voimistelun entiselle maajoukkuevalmentajalle Laura Ahoselle. Ahonen on nykyisin helsinkiläisen Elise Gymnastics -seuran valmennuspäällikkö.

Ahosta ja toista valmentajaa epäiltiin epäasiallisesta käytöksestä valmennusmetodeissaan vuosina 2016–2021. Toiselle valmentajalle ei tullut kurinpitoseuraamuksia.

Voimisteluliitto ei kerro tarkemmin, mistä kurinpitomenettelystä on kyse, koska liiton sääntöjen mukaan julkisia olisivat vain julkinen varoitus tai toimitsijakielto. Ei-julkisia rangaistuksia ovat juuri huomautus tai varoitus.

Ahonen julkaisi tiistaina myös oman tiedotteen, jossa hän arvostelee rajusti Voimisteluliittoa tapauksen käsittelystä.

Ahosen mukaan liitto oli pyytänyt häntä julkisesti tunnustamaan valmennustyössä tapahtuneet ”vakavat rikkomukset”.

”Liitto pyysi minua myös vapaaehtoisesti hyväksymään itselleni pitkän toimintakiellon rangaistukseksi näistä väitetyistä rikkomuksista. Vastasin silloin liitolle, että olen tehnyt työtäni pyyteettömästi, aina urheilijoiden parasta ajatellen”, Ahonen kirjoittaa.

Ahosen mukaan nyt tehty päätös on sellainen kuin hän oli kahdesti tarjonnut.

”Liitto kieltäytyi molemmilla kerroilla neuvottelemasta sovinnosta esittämälläni tavalla. Silloin ehdottamaani lopputulokseen päädyttiin nyt yli vuoden kestäneen kurinpitokäsittelyn jälkeen liiton kurinpitovaliokunnan päätöksellä.”

Ahosen mukaan Voimisteluliiton edustajat ovat olleet myös tietoisia valmennuksen laadusta, mutta liitto ei ole nostanut väitettyjä epäkohtia aiemmin esille.

”Voimisteluliitto siirsi vastuun täysin valmentajille, väittäen että valmentajat ovat toimineet eettisten periaatteiden vastaisesti, vaikka Voimisteluliitto oli ollut aktiivisesti mukana toiminnassa.”

Voimisteluliitto kertoo tiedotteessaan, että monelta osin kurinpitovaliokunta katsoi, ettei asiassa esitetyn näytön taikka oikeudellisen arvioinnin perusteella ollut tapahtunut kurinpitosääntöjen rikkomuksia.

Kurinpitovaliokunta totesi myös, että painonhallinta on nykyisellään osa rytmisen voimistelun valmennusta ja siten sallittu valmennusmetodina ainakin huippu-urheilussa.

Kurinpitovaliokunnan mukaan toinen valmentajista kuitenkin noudatti perusteettoman tiukkaa punnitustahtia ja painon seurantaa. Valiokunnan mukaan tämä oli sopimatonta käyttäytymistä.

”On hyvä, että Voimisteluliiton kurinpitovaliokunta on käsitellyt asian ja tehnyt päätöksensä. Emme hyväksy voimistelussa epäasiallista käytöstä”, toteaa Voimisteluliiton toiminnanjohtaja Maria Laakso tiedotteessa.

"Olen erittäin pahoillani, että lajimme parissa ovat voimistelijat kokeneet epäasiallista toimintaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat