Jokereiden ja Joel Harkimon lyttäämisestä on tullut lähes velvollisuus

Harkimoita ei jääkiekkopiireissä suvaita. Se on tullut selväksi, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ismo Uusitupa.

Liehuuko Jokereiden lippu ensi kaudella Mestis-otteluissa?

18.1. 13:14

Jokerit on pelkästään paha. Hjallis Harkimo vasta paha onkin. Siksi myös hänen poikansa Joel Harkimo on paha.

Tällaisen käsityksen saa, kun lukee kiekkojoukkue Jokereihin liittyviä juttuja. Ainakin Jokereiden juniorijoukkueiden pelaajat, heidän vanhempansa ja Jokeri-fanit saattavat ihmetellä, mihin tässä on jouduttu.

Niin mihin? Isä-Harkimo teki aikanaan hölmön ratkaisun viemällä Jokerit KHL-liigaan ja myymällä silloisen Hartwall-areenan venäläisille pohatoille.

Vaikka Venäjän tilanne ei ollut silloin sama kuin nyt, ratkaisu oli totaalisen huono, josta sittemmin muodostui kauaskantoiset seuraamukset.

Nyt Jokerit yrittää paluuta. Kuorossa huudetaan, miksi suunnitelmia ja esimerkiksi rahoittajia ei kerrota. Ja miksi se Harkimo on taas mukana. Tai ainakin poika-Harkimo. Tai ehkä pelkästään poika-Harkimo.

Tässä kohtaa lienee syytä todeta, että allekirjoittaneella ei ole mitään suhdetta Harkimoihin enkä ole koskaan kannattanut Jokereita. Kerran, ehkä viisi vuotta sitten olen lyhyesti Hjallis Harkimoa puhelimitse haastatellut.

Mutta siis: Harkimoita ei jääkiekkopiireissä suvaita. Se on tullut selväksi, mutta onko Joel Harkimo tehnyt jotain ratkaisevasti väärää. Hiljaa hän on pysynyt, mutta kuinka monesta valmisteilla olevasta projektista kerrotaan yksityiskohtia ennakkoon?

Yleensä projektien yksityiskohtia kerrotaan hyvinkin avoimesti silloin, kun projekti ei etene ja kaivataan julkisuutta, jotta joku kiinnostuisi. Nyt tulkinta on toisinpäin. Kun ollaan hiljaa, homman ei uskota etenevän.

Jostain syystä jääkiekkolegenda Teemu Selänteen jo kuopattuun projektiin suhtauduttiin myönteisemmin, vaikka senkään yksityiskohdista ei tiedetty juuri mitään. Tai tiedettiin yksi asia: tavoite oli pelata Helsingin jäähallissa. Kuten tunnettua se ei olisi toteutunut, jos ja kun Selänteen projektia olisi käsitelty Jääkenttäsäätiössä samalla lailla kuin tätä nykyistä hanketta.

Pitkään kohkattiin, että 17. tammikuuta on jo ovella, eikä mitään hakemusta Jääkiekkoliitolle ole tullut. Hakemus tuli ja nyt sitten odotetaan, mitä sille käy. Pääseekö Jokerit Mestiksen ”jatkokarsintaan” eli hakemaan lisenssiä, passitetaanko kenties Suomi-sarjaan vai hylätäänkö kokonaan.

Liigassa Jokereita ei kaivata eikä ilmeisesti Mestiksessäkään, jos nimettöminä pysyviä liigaseurojen johtajia on uskominen. Rahaa kuulemma siinä palaa eikä Jokerit tuo mitään lisää.

Uskovatko he oikeasti tuohon?

Siteeraus konsulttiyhtiö EY:n selvityksestä: ”Jos paluu onnistuisi hyvin, Jokerit olisi taloudellisesti yksi Liigan suurimmista seuroista ja pystyisi nostamaan liigaseurojen yhteenlaskettua liikevaihtoa arviolta noin 10–15 prosenttia, mikäli seuran kannattajatasot ja kiinnostavuus yltäisivät edes samalle tasolle kuin ennen KHL-reissua.”

Esille on nostettu myös se, että Jokerit olisi yksi ylimääräinen lisä jakamassa Liigan hulppean tv-sopimuksen rahoja. EY:n selvityksen mukaan Jokereilla olisi myös siihen myönteinen vaikutus. Kun sopimusta joskus uudestaan kyhätään, onko hinta korkeampi Jokereilla vai ilman? Ei liene ihan vaikea kysymys.

Mitä tästä kaikesta opimme? Emme ehkä juuri mitään, mutta Jokereiden paluun tyrmääminen ennen kuin se on edes tapahtunut on aika tylsää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat