Markkanen hirmu­vireessä heti toivuttuaan kolhusta – katsomossa oli erityisiä vieraita Suomesta

”Ihan ok”, Markkanen kuittasi röyhkeän donkkinsa.

19.1. 6:45

Lauri Markkanen palasi rytinällä kehiin parannuttuaan pikkuvammasta. Hän heitti 34 pistettä, kun Utah Jazz kaatoi kotiareenallaan Los Angeles Clippersin mukavasti 126–103.

Välillä tuntui kuin suomalaistähti olisi pyörittänyt yksityisshow’ta katsomossa istuneille maajoukkueen nykyiselle ja entiselle valmentajalle Lassi Tuoville ja Henrik Dettmannille.

”Hauskaa, että he ovat täällä ja saan toimia heidän Uber-kuskinaan”, Markkanen kommentoi NBA:n kentänlaitahaastattelussa pelin jälkeen.

Markkanen oli sivussa Jazzin kahdesta edellisestä ottelusta lonkkaansa saaman ruhjeen takia, mutta paluu parketille ei vaatinut häneltä hetkeäkään totuttelua. Hän oli erityisen kovassa vireessä avauspuoliskolla.

Markkanen pussitti koko ottelun seitsemän ensimmäistä pistettä 76 sekunnissa, ja Jazz johti ottelua siitä lähtien – ensi kertaa koko kaudella alkuhetkistä loppusummeriin.

”En tiennytkään, että se oli eka kerta. Pitää pystyä toistekin”, Markkanen totesi.

Jo toisen neljänneksen alkuvaiheissa Markkasella oli kasassa 21 pistettä. Siinä kohtaa hän oli onnistunut jokaisessa neljässä yrityksessään kolmen pisteen kaaren takaa. Hänen tuuletuksistaankin huokui, että nyt kulkee.

Mistä se varmuus kumpusi?

”Hyvästä valmistelusta ja harjoittelusta, luottamuksesta joukkuetovereihin ja valmennukseen. Yritin päästä aggressiivisesti sisään peliin”, Markkanen vastasi tv-haastattelussa.

Lopulta Markkanen heitti kuusi kolmosta kahdeksalla yrityksellä. Hän upotti 11 pelitilanneheittoa 20:stä ja kaikki kuusi vapaaheittoaan. Hän pelasi joukkueestaan eniten, 33 minuuttia.

Hän sai tulitukea laajalta rintamalta mutta varasti valokeilan täydellisesti, sillä viisi joukkuetoveria ylsi yli kymmenen pisteen mutta yksikään ei 20:een.

Markkasen yksittäisiin kohokohtiin kuului röyhkeä donkki Clippersin 213-senttisen Ivica Zubacin yli. Suoran lähetyksen kentänlaitahaastattelija kuvaili suoritusta ”häijyksi” ja ”likaiseksi” – niin ylivoimaiselta se näytti.

”Se oli ihan ok”, Markkanen kuittasi vilpittömän epäuskoisen oloisena siitä, että illan kaikista huippusuorituksista juuri tämä nostettiin muiden edelle.

Koomiselle tasolle Markkasen dominointi nousi, kun Clippersin Nicolas Batum yritti pysäyttää hänen etenemisensä kaarelle. Tavallaan pysäyttikin, mutta kaatui itse parkettiin. Markkanen otti tyynesti taka-askeleen ja viskasi estelemättä kolmosen sukkana sisään.

Markkanen kunnostautui myös korin alla 12 levypallolla – joista kymmenen hän kahmi omassa päädyssä – ja esimerkiksi näyttävällä tuplablokilla.

Vastikään täyttyneellä runkosarjan alkupuoliskolla Jazzin kalenteri oli poikkeuksellisen tiivis ja se tahkosi epäsuhtaisen paljon vieraspelejä. Reissurasitus oli alkanut tuntua, sillä hieno syksy läntisen konferenssin kärkisijoilla oli muuttunut talven mittaan hitaaksi luisuksi alamäkeen. Tasaisilla kamppailuilla oli tapana kääntyä turhauttavalla varmuudella vastustajan eduksi.

Vastapaino oli kuitenkin vain ajan kysymys. Viime viikon alusta käynnistyi 13 ottelun sarja, josta vain kaksi on vieraskentällä. Se on helpottanut välittömästi.

Nyt Jazz on voittanut neljä ottelua viidestä ja kivunnut suoran pudotuspelipaikan kynnykselle. Se on voittanut 24 peliä ja hävinnyt 24 peliä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat