Luistelijoiden megahallia viedään jo Vuosaareen, vaikka paikan soveltuvuudesta ei ole mitään takeita

Vuosaaressa pitää tehdä laajat selvitystyöt ennen kuin sen sopimisesta luisteluhallille voidaan tietää.

Myllypuroon kaavaillun luisteluhallin sijoituspaikaksi on ehdotettu myös Vuosaaren liikuntapuistoa.

20.1. 2:00 | Päivitetty 20.1. 6:49

Helsingin kaupungin asemakaavapäällikkö Marja Piimies sanoo, että luisteluhallin soveltuminen Vuosaaren liikuntapuiston alueelle ei ole aivan varmaa ennen kuin alueella on tehty kaavoitukseen liittyvät selvitystyöt.

Piimiehen mukaan Helsingin liikuntapuistoja on aiemmin tarkasteltu siitä lähtökohdasta, mahtuisiko halli ylipäätään mittojensa puolesta muualle kuin Myllypuroon Matokallion kylkeen.

Jo neliöiden perusteella muut liikuntapuistot karsiutuvat pois vaihtoehdoista.

”Joudutaan tarkastelemaan maaperää, hulevesi- ja tulva-asioita, pysäköintikysymyksiä ja katsomaan sopiiko suunniteltu rakennus vai pitääkö jotain muuttaa paikan vaihtuessa ”, Piimies luettelee selvitettäviä asioita.

Suunniteltu halli on 16 000 neliömetrin kokoinen halli, johon tulisi luisteluradan lisäksi kaksi kaukaloa sekä katsomotiloja.

Helsingin luisteluhallia on suunniteltu Matokalliolle pitkään, mutta lautakunnan kokouksessa tällä viikolla suunnitelmat kariutuivat. Lautakunta asettui hallin rakentamista vastaan äänin 7–6.

Asia menee vielä kaupunginhallituksen käsittelyyn. Lautakunnassa hallin rakentamista vastustivat vasemmistoliitto, vihreät, perussuomalaiset ja keskusta. Puolesta olivat kokoomus, sdp ja Liike nyt.

15-jäsenisessä kaupunginhallituksessa kokoomuksella ja sdp:llä on yhteensä seitsemän paikkaa sekä vastustaneilla vasemmistoliitolla, vihreillä ja perussuomalaisilla seitsemän paikkaa.

Keskustalla ja Liike nytillä ei ole edustusta kaupunginhallituksessa. Yksi paikka on sen sijaan rkp:llä, jolla ei ole edustusta kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnassa.

Hallia vastaan lautakunnassa äänestäneet ovat vedonneet ennen kaikkea luontoarvoihin. Halli lohkaisisi tieltään metsää ja kalliota ja veisi paikallisilta asukkailta tärkeän luontokohteen.

Piimies muistuttaa, että Matokalliota on suunniteltu luisteluhallin sijoituspaikaksi jo pari vuosikymmentä. Ensimmäisen kerran sijainti nousi esiin, kun Helsinki haki vuoden 2006 talviolympialaisia, jotka myönnettiin Torinolle.

Hallista ollaan rakentamassa täysimittainen, kansainväliset mitat täyttävä areena, mikä tarkoittaa 400 metrin rataa.

Piimies puolustaa hallille suunniteltua paikkaa ja sanoo sen olevan loistava esimerkiksi julkisten liikenneyhteyksien kannalta. Vieressä ovat niin Itäkeskuksen metroasema kuin raidejokerin linja.

Myös Suomen luisteluliiton urheilujohtaja Janne Hänninen sanoi keskiviikkona, että Vuosaari ei ole esimerkiksi liikenneyhteyksien kannalta yhtä hyvä paikka.

Kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas) teki lautakunnassa voittaneen vastaehdotuksen.

Sen mukaan kaupunginhallitus voisi kehottaa luisteluhallihankkeen vetäjiä tarkastelemaan muita vaihtoehtoja, esimerkiksi Vuosaarta.

Ennen hankkeelta tulevaa pyyntöä selvitykset mahdollista kaavamuutosta varten eivät siis ole alkamassa.

Nykyinen kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) oli viime kaudella kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestarina. Hän puolusti hanketta silloin ja mielipide on ennallaan.

Razmyar sanoi Ilta-Sanomille, että Helsingin luotettavuus isojen hankkeiden yhteistyökumppanina on vaakalaudalla.

Jos Vuosaarta lähdetään kehittämään, kuluu aikaa ennen kuin kaava olisi lainvoimainen.

”Se on varmasti kiinni siitä, paljonko pitää tehdä selvitystyötä kaavan pohjaksi ja tuleeko esimerkiksi valituksia. Nopeimmillaan voisi pelkkään kaavoitusprosessiin mennä vuosi tai puolitoista, mutta todennäköisemmin pitää varata kaksi vuotta. Sitä nopeammin ei kaavaa ole valmis”, asemakaavapäällikkö Piimies sanoo.

Piimies muistuttaa, että lopulta kaavoitus toimii poliittisten päätösten perusteella.

”Jos päättäjät sanovat, että pitää selvittää, me tietysti lähdemme selvittämään.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat