Italialainen ampumahiihtäjä lopettaa protestina: ”Unelmamme on murskattu”

Federica Sanfilippo ei mahtunut Italian maajoukkueeseen Antholzin maailmancupissa. Ampumahiihtäjä kertoi jatkavansa maastohiihtäjänä.

Italian Federica Sanfilippo Pekingin olympialaisten viestikisassa viime helmikuussa.

19.1. 10:25

Ampumahiihdon maailmancup jatkuu Antholzissa Italiassa, ja samaan aikaan kotijoukkueessa kuohuu.

Italialainen ampumahiihtäjä Federica Sanfilippo päättää lopettaa uransa protestina, koska häntä ei valittu maan edustajaksi Antholziin, jossa naiset kisaavat sprintissä, takaa-ajossa ja viestissä.

Sanfilippon joukkuekaveri Dorothea Wierer oli raivoissaan hyvän ystävänsä puolesta.

Wierer syyttää Instagramissa Sanfilippon syrjäyttämisestä Italian maajoukkueen vastuuhenkilöitä.

”Aloitimme ampumahiihtoseikkailumme yhdessä 23 vuotta sitten. Maajoukkueemme vastuuhenkilöt eivät ole koskaan pitäneet sinusta, ja siksi tästä tuli väistämätöntä. Olen hyvin surullinen ja pettynyt. Unelmamme oli kilpailla yhdessä kotiolympialaisissa, mutta emme voi tehdä sitä nyt. Unelmamme on murskattu", Wierer kirjoittaa.

Sanfilippo, 32, on aiemmin ollut vakiolenkki Italian viestinelikossa. Hän ei ollut mukana viestissä lauantaina edellisessä maailmancupin kisassa Ruhpoldingissa Saksassa.

Kun hän ei mahtunut joukkueeseen Antholzissakaan, Sanfilippo ilmoitti vaihtavansa maastohiihtoon, jossa hän yrittää päästä Italian olympiajoukkueeseen 2026.

”Sain pienen shokin, kun minulle kerrottiin, ettei minua valittu Antholziin. Tajusin heti, että minulla ei ole mahdollisuuksia päästä MM-joukkueeseen. Siksi päätin välittömästi tehdä urani vaikeimman päätöksen”, Sanfilippo sanoo Fondo Italia -sivuston mukaan.

Ampumahiihdon MM-kisat pidetään 6.–19. helmikuuta Oberhofissa Saksassa.

Sanfilippon sijaan Italian joukkueen johto kilpailutti viestissä 24-vuotiasta Samuela Comolaa ja 21-vuotiasta Rebecca Passleria.

Sanfilippo on ollut kaksi kertaa mukana Italian voittamassa viestissä maailmancupissa. Henkilökohtaisilla matkoilla hän on ollut parhaimmillaan sprintissä toinen joulukuussa 2015 Östersundissa.

Jonne Kähkönen aloitti tällä kaudella Italian naisten maajoukkueen ampumavalmentajana. Hän valmensi aiemmin Suomen ampumahiihtäjiä.

Kähkönen korostaa, että Italian pieni joukkue kilpailee ennen kaikkea yhtenäisenä tiiminä. Kähkösen johdolla varsinkin Lisa Vittozzi on noussut tällä kaudella uudelle tasolle.

Vittozzin ja Wiererin kausi on alkanut hyvin. Vittozzi on maailmancupissa kolmantena (538 pistettä) ja Wierer (477) neljäntenä. Naisten kokonaiscupia johtaa Ranskan Julia Simon (756).

Tämä ei ole ensi kerta, kun Italian ampumahiihdon maajoukkueessa kuohuu. Aiemmin naisten joukkueen rivit ovat säröilleet Wiererin ja Vittozzin välillä.

”Minulla ja Wiererillä on kaksi vastakkaista persoonaa, emmekä aina tule toimeen. Emme ole ystäviä”, Vittozzi on sanonut.

”Tietysti minua ärsyttää, että hän puhuu tästä nyt”, Wierer vastasi.

Italialaiset Federica Sanfilippo (keskellä) Frances Caroline Colombo ajoivat Saksan Janina Hettich-Walzia takaa ampumahiihdon maailmancupissa Pokljukassa 7. tammikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat