Johanna Matintalo on torjunut monta tarjousta lähteä muualle – syyt löytyvät lapsuudenkodin maisemista

Johanna Matintalo on sivussa kotimaan viestikilpailuista, koska hän on houkutteluista huolimatta pysynyt kasvattajaseurassaan.

Johanna Matintalo kuvattuna maailmancupin aattona Rukalla 24. marraskuuta 2022.

21.1. 2:00 | Päivitetty 21.1. 8:19

Tampere

Maajoukkuehiihtäjä Johanna Matintalo ylsi joulukuun alkupuolella Norjan Beitostølenissä uransa toistaiseksi parhaaseen tulostasoon yhden maailmancup-viikonlopun aikana.

Ensin perinteisen sprintissä Matintalo, 26, nousi toisen kerran urallaan maailmancupin palkintokorokkeelle henkilökohtaisissa kilpailuissa ja sivusi parasta sijoitustaan oltuaan kolmas.

Seuraavana päivänä irtosi viides sija Kerttu Niskasen voittamalla kympillä (p), ja sunnuntaina Matintalo tuli sekaviestin avausosuudelta kärjessä vaihtoon.

Nyt siitä on kulunut lähes kuusi viikkoa, eikä Matintalo ei ole kilpaillut kertaakaan sen jälkeen.

Kilpailutauko tässä kohtaa kautta on poikkeuksellisen ja luonnottoman pitkä, mutta sille löytyy luonnollinen selitys.

”Ei ollut tarkoitus, mutta olosuhteiden pakosta näin on päässyt käymään”, Matintaloa naurahtaa.

Vuodenvaihteen Tour de Ski -kiertueen Matintalo jätti väliin ihan suunnitelman mukaan, koska hän halusi saada useamman viikon mittaisen harjoitusjakson. Taustalla oli pyrkimys, että kauden paras kunto olisi helmikuun lopulla alkavissa MM-kisoissa.

”Onhan tämä tosi harvinainen tilanne. En muista, että olisi tullut koskaan näin pitkää kilpailutaukoa kesken kauden.”

Tauko venähti kuitenkin kaksi viikkoa suunniteltua pidemmäksi. Syy siihen oli tammikuun ensimmäisen viikonlopun kovatasoisen Skandinavia-cupin peruuntuminen.

Kilpailun piti olla Matintalon nykyisellä kotipaikkakunnalla Rovaniemellä, mutta kisajärjestäjät ilmoittivat peruuntumisesta hyvissä ajoin, koska sääennusteitten mukaan tulossa oli liian kireää pakkasta.

Lopulta ennusteet menivät pieleen, ja Rovaniemellä oli kyseisinä päivinä aivan kelvollinen sää hiihtokilpailuille.

”Tavallaan tämä tauko on tuntunut tosi pitkältä, mutta toisaalta se oli tietoinen valinta, että haluttiin selkeä kisatauko. En osaa sanoa, onko tämä jotenkin huono tilanne. Totta kai tauko olisi saanut olla lyhyempi sen pari viikkoa, jos Rovaniemellä olisi hiihdetty Skandinavia cup.”

Matintalo painottaa, että häntä ei tässä tilanteessa silti kaduta yhtään, että ei tullut lähdettyä Tourille.

Kestävyysurheilusta tuttu sanonta kuuluu, että kovinkaan harjoitus ei täysin korvaa kilpailusuoritusta.

Muutaman muun maajoukkuekollegan tavoin Matintalo on hakenut kovista harjoituksista tai jopa harjoituskilpailuista korviketta virallisille kilpailuille.

”Olen vetänyt muutaman treenikisan Rovaniemellä ulkona. Niitä ei voi tietenkään verrata keskenään, kun kelit vaihtelevat. Lisäksi olen tehnyt rullahiihtomatolla muutaman kisanomaisen harjoituksen, jollaisia olen tehnyt muutenkin harjoituskauden aikana. Niistä saa vähän viitearvoa, missä mennään.”

Toisessa ulkona väliaikalähdöllä hiihdetyssä harjoituskilpailussa vastustajina oli myös miehiä.

Matintalo muistuttaa, että näiden harjoitusviikkojen aikana hänellä ei ollut tarkoitus olla missään kilpailuvireessä.

”Kisanomaisissa treeneissä tämä on näkynyt. On haluttu kuitenkin päästä siihen, että väsyttää, ja saada palautumisen kautta hyvä harjoitusvaste ja kuntoa nousemaan.”

Tampereen SM-kisoissa Matintalo kilpailee lauantaina vapaan kympillä ja sunnuntaina perinteisen sprintissä, joka on hänen pääkilpailunsa myös tulevissa MM-kisoissa.

”Lauantaina on tarkoitus hiihtää, vaikka oma mielimatka ei ole kyseessä. Startteja on tullut sen verran vähän, että haluan senkin hyödyntää.”

Matintalolle ”kivan twistin” kympin kisaan tuo se, että viivalla on myös hänen managerinsa Sanna Valkeejärvi.

”Se on hauska juttu ja tuo oman lisämausteensa kisaan.”

Sprintissä Matintalo on alkukauden suoritustensa perusteella vahvin mestarisuosikki.

”Sunnuntaina olen enemmän omalla mukavuusalueella. Ennen kaikkea odotan sitä, että pääsen taas hiihtämään itselleni mieluisaa kisaa. Toki mestaruus on jaossa ja sillä tavalla on panosta, mutta haluan siitä hyvän valmistavan kisan Ranskan maailmancupia ajatellen”, hän sanoo viitaten ensi viikonloppuun.

Perjantain sprinttiviestissä Matintalo oli jälleen kerran sivustakatsojana, kuten muissakin kotimaan seuraviesteissä.

Tämä johtuu siitä, että Varsinais-Suomesta kotoisin oleva Matintalo edustaa edelleen kasvattajaseuraansa Pöytyän Urheilijoita, jolla ei ole viestijoukkuetta.

”Kotimaan viestikisojen katsominen aiheuttaa aina vähän haikeutta. Kyllä sitä joukkuetta kaipaisi, ja viestit ovat tosi hienoja kisoja. Sitä kautta arvokisojen ja maailmancupin viestit ovat minulle ekstratärkeitä henkilökohtaisten kilpailujen lomassa.”

Matintalo pitää merkittävänä syynä kasvattajaseurassa pysymiseen sitä, että hänellä on paljon yhteistyökumppaneita Pöytyän alueelta.

”Lisäksi kun olen lapsesta asti ollut siellä, siihen on tullut aika iso tunneside. Vaikka voisin saada ehkä taloudellisesti napsun parempaa jostain, niin tunneside on niin vahva, että kaiken pitäisi olla selkeästi parempaa ja isompaa, että sieltä lähtisin. Raha ei ole aina ratkaisu kaikkeen.”

Matintalo myöntää, että vuosien varrella häntä on kosiskeltu muihin seuroihin.

”Pyyntöjä on tullut tosi aktiivisesti sinne ja tänne, mutta kun olen näin pitkään ollut kasvattajaseurassa, ne houkuttelut ovat vähentyneet selkeästi. Ehkä kyselijät ovat tajunneet, että minua ei ihan helposti saa lähtemään. Pitäisi olla aika hyvä porukka ja juttu tulossa, että sieltä lähtisin.”

Matintalo haluaa tällä tavalla toimia myös esimerkkinä, että Varsinais-Suomestakin voi ponnistaa kansainvälisen tason hiihtäjäksi.

”Jos olisin jossain muualla päin Suomea ostourheilijana toisessa seurassa, niin vaikka olisin pöytyäläinen ja kaikki tietäisivät sen, niin kuinka vahva esimerkki silloin olisin nuorille ja muille ihmisille Varsinais-Suomessa. Nyt koen, että esimerkkini on voimakkaampi tällä tavalla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat