Valkovenäläistä valmentajaa syytetään rikkomuksista Tsimanouskajan tapauksessa

Kansainvälisen yleisurheiluliiton kurinpitoelin syyttää Tsimanouskajan pakoon olympialaisista johtaneessa tapauksessa olympiajoukkueen valmentajaa useista sääntörikkomuksista.

Juri Moisevitš

19.1. 21:17

Valkovenäläistä yleisurheiluvalmentajaa Juri Moisevitšia syytetään kolmesta eri sääntörikkomuksesta liittyen Krystsina Tsimanouskajan vetäytymiseen Tokion olympialaisista, kertoo Kansainvälisen yleisurheiluliiton riippumaton kurinpitoelin AIU.

AIU:n mukaan Juri Moisevitš rikkoi sääntöjä, jotka koskevat rehellisyyttä, arvokkuutta ja maineensuojelua.

Kiista Tokion olympialaisissa vuonna 2021 sai alkunsa siitä, kun Tsimanouskaja oli saanut tietää valmennusjohdon ilmoittaneen hänet 400 metrin viestijuoksuun paikkaamaan toisia urheilijoita, vaikka hän ei ollut koskaan juossut matkaa kilpailuissa. Tarve paikkaajille syntyi, kun Valko-Venäjän urheilujohto ei ollut varmistanut etukäteen, että kaikilla viestijuoksijoilla olisi ollut takanaan vaadittavat määrät dopingtestauksia.

Valko-Venäjän olympiakomitea yritti palauttaa juoksijan väkisin kotimaahansa sen jälkeen, kun tämä oli kritisoinut maajoukkueen johtoa sosiaalisessa mediassa.

Tsimanouskaja kieltäytyi paluusta ja haki lopulta turvapaikkaa Puolasta.

”Moisevitš ei toiminut rehellisesti, epäonnistui turvaamaan urheilijaa ja hänen käytöksensä sisälsi sanallista ja henkistä kiusantekoa ja hän aiheutti haittaa lajin maineelle”, AIU sanoi tiedotteessaan.

”Olympiakomitea ja Kansainvälinen yleisurheiluliitto saattoivat asian AIU:n käsittelyyn syyskuussa 2021. Moisevitš oli toinen valkovenäläisistä joukkueen jäsenistä, joiden olympialaisten akkreditointi peruttiin tilanteeseen liittyen. Toista jäsentä [yleisurheilun olympiavalmennuskeskuksen varajohtaja] Artur Šumakia ei ole syytetty.”

AIU on Kansainvälisen yleisurheiluliiton perustama riippumaton kurinpito-organisaatio, joka käsittelee lajissa tapahtuvia rikkomuksia.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat