Kansainvälisen šakkiliiton venäläinen johtaja teki törkeää pilaa tuhotusta Mariupolista

Aleksandr Martinov pyysi myöhemmin anteeksi vitsailuaan.

Šakkimaailmassa kuohuu venäläisjohtajan vitsailun jälkeen.

20.1. 8:59

Kansainvälisen šakkiliiton (Fide) lakijohtaja, venäläinen Aleksandr Martinov pilaili Venäjän hyökkäyksellä Ukrainan Mariupoliin, kertoo Norjan yleisradioliitto NRK. Sittemmin Martinov on pyytänyt anteeksi lausuntoaan.

Mariupol on yksi Venäjän hyökkäyksessä pahiten tuhoutuneita kaupunkeja. Arvioiden mukaan kaupungin asukkaista yli 5 000 on kuollut.

Martinov osallistui videokeskusteluun, jossa häneltä kysyttiin ”mitä rumaa takanasi on?” Martinovin selän takana roikkui jokin kangasesine. Tähän Martinov vastasi: ”Se ei ole Mariupol.”

Tämän jälkeen kaksi muuta keskustelijaa naureskelevat vastaukselle. Lisäksi Twiitin saatetekstissä kehutaan Martinovin huumorintajua.

Sen sijaan šakkipiireissä vastaus on herättänyt kovaa arvostelua.

”Minua hävettää olla Fiden jäsen”, toteaa šakki- ja Venäjä-asiantuntija Atle Grønn.

”Se oli kohtuutonta. Lisäksi kyse ei voinut olla vahingosta. Kun venäläinen pilailee Mariupolin pommittamisesta, se kertoo kaiken kyseisen henkilön asenteesta.”

Martinov viestitti NRK:lle, että hänen käytöksensä ei ollut hyväksyttävää.

”Olin vieraana ystäväni lähetyksessä. Se ei ole Fiden kanava enkä edustanut Fideä, joten minä olen se, joka tähän vastaa”, Martinov kirjoittaa.

”Ymmärrän hyvin, että annoin kevyesti suhtautuvan vaikutelman tähän asiaan, mikä on siitä kaukana. Olen vahvasti tätä sotaa vastaan.”

Martinov toteaa, että häntä nolottaa huono vitsailu ja että hän ymmärtää loukanneensa ihmisiä.

”Haluan vahvasti pyytää anteeksi.”

Fiden mediajohtaja David Llada toteaa, että Fidessä ei oteta kevyesti Martinovin vitsailua. Lladan mukaan Martinov ymmärtää, kuinka sopimatonta hänen vitsailunsa oli.

”Me Fidessä tiedämme, mitä hän ajattelee tästä aiheesta [sodasta] ja hänen kollegansa tietävät, miten voimakkaasti hän kokee sodan. Tämä tekee vielä vaikeammaksi ymmärtää vitsailua”, Llada toteaa NRK:lle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat