Ristomatti Hakola kaatui ja jännitti kuin ennen vanhaan, mutta se ei pilannut tunnelmaa

Ristomatti Hakola myönsi olleensa välillä ”erittäin hyvässä kunnossa”.

Ristomatti Hakola kilpaili vapaalla hiihtotavalla ensimmäisen kerran kahteen vuoteen.

20.1. 16:25

Maajoukkuehiihtäjä Ristomatti Hakolan vaivoina olivat takavuosina yllättävän usein tapahtuneet kaatumiset arvokisoja myöten ja verrattain voimakas jännittäminen ennen kilpailuja.

Kumpikin asia palasi kummitteleman perjantaina Tampereella, kun Hakola osallistui kolmannen kerran tällä kaudella viralliseen kilpailuun SM-hiihtojen sprinttiviestissä. Se ei kuitenkaan pilannut Hakolan tunnelmaa.

Hakola hiihti maajoukkuekollega Markus Vuorelan parina Jämin Jänteen joukkueessa. Hakola jäi ankkurina 11:nneksi 13 miehen massakirissä, jossa ykkönen oli pyhäjärveläisen Pohti Ski Teamin Joni Mäki.

Hakola kaatui ankkuriosuudella mutkassa lähdettäessä viimeiseen pidempään laskuun ja putosi voittokamppailusta. Tilanteessa oli lajille tyypillistä kontaktia kanssakilpailijoiden kanssa.

”Sain nyt ensimmäisen kisan alle, joten ihan mukavaa pitkästä aikaa. En ollut liikuttunut, mutta helvetin jännittynyt. Aina välillä sai viime yönä nukuttuakin”, hyväntuulinen ja helpottuneen oloinen Hakola sanoi.

Hakola muisteli kilpailleensa vapaalla hiihtotavalla edellisen kerran kaksi vuotta sitten.

”Tällä kaudella en ollut varmaan kolmeen kuukauteen hiihtänyt kovempaa vapaata. Jostain se on aloitettava.”

Hän kertoi miettineensä, miten ongelmia aiheuttaneet lonkka ja pakara kestävät.

”Nyt ne alkavat kestää, ja voi taas alkaa hiihtää vapaata.”

Rikkonaisen kesäkauden jälkeen Hakolan harjoittelu on sujunut viime kuukausina mallikkaasti. Aiemmin hän kertoi käyneensä kesällä henkisestikin todella syvissä vesissä, mutta nyt näyttää taas hyvältä.

”Perinteisellä olen ollut hyvässä kunnossa. Voi sanoa, että välillä olen ollut erittäin hyvässä kunnossa.”

Viime aikojen haastatteluissa Hakola on kuitenkin antanut ymmärtää, että tulevien MM-kisojen jääminen kokonaan väliin ei olisi hänelle mikään erityinen takaisku.

”Olen päättänyt, että Planican MM-kisat eivät ole minkäänlainen pakkomielle”, Hakola sanoi Ilta-Sanomille joulun alla.

Kaupin pesäpallostadionin maalialueella Hakola väitti, että hän ei ole miettinyt MM-kisoja ”hetkeäkään”.

”Täytyy nyt saada kisoja alle. Minulla on Hakunilan kymppi ja Lahden 20 kilometriä mielessä”, Hakola virnuili ja tarkoitti Suomen cupin osakilpailua helmikuussa ennen MM-kisoja ja maailmancupin finaalia maaliskuussa MM-kisojen jälkeen.

Ensi viikonloppuna Ranskan maailmancupissa hiihdetään 20 kilometriä (p) yhteislähdöllä eli sama matka, jolle Hakola on sanonut tähtäävänsä Lahdessa.

Eikö Ranskan kisa yhtään polttele?

”Kyllä se vähän polttelee. Jos sunnuntaina olen riittävän hyvä, niin sitten sinne voi lähteä”, sanoi Hakola, joka on viimeksi käynyt kotonaan Kauniaisissa pari viikkoa sitten.

Sunnuntaina Hakola kilpailee perinteisellä hiihdettävässä SM-sprintissä.

”Kun viikko sitten ei vielä jännittänyt, olisin voinut sanoa, että korkealla ollaan. Kun kisat lähenee, ja vähän kakkaa tulee housuun, ei uhota ihan niin paljon. Odotan kuitenkin hyvää kilpailua.”

Tampere:

SM-kilpailut, pariviestit (v):

Miehet: 1) Pohti Ski Team -1 (Niilo Moilanen, Joni Mäki) 18.58,10, 2) Imatran Urheilijat -1 (Olli Ahonen, Miro Karppanen) jäljessä 0,82 sekuntia, 3) Vuokatti Ski Team Kainuu -1 (Eero Rantala, Emil Liekari) –0,92, 4) Ski Team 105 -1 –1,24, 5) Tampereen Yritys -1 –1,40, 6) Petoteam –1,61, 7) Kuusamon Erä-Veikot -1 –1,63, 8) Taivalkosken Metsä-Veikot 85 -1 –1,78.

Naiset: 1) Vuokatti Ski Team Kainuu -1 (Jasmin Kähärä, Katri Lylynperä) 21.13,66, 2) Ylöjärven Ryhti (Elsa Torvinen, Eevi-Inkeri Tossavainen) –0,37, 3) Vuokatti Ski Team -2 (Eveliina Piippo, Vilma Nissinen) –0,59, 4) Kainuun Hiihtoseura –1,38, 5) Vantaan Hiihtoseura -1 –1,78, 6) Iisalmen Visa Ski Team –56,04, 7) Kankaantaan Kisa –1.01,30, 8) Visa Ski Team Kemi –1.04,20.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat