Artturi Lehkosen edellä on vain neljä NHL:n supertähteä: ”On se ollut iso muutos”

Artturi Lehkosta enemmän NHL-hyökkääjistä jääaikaa saavat vain joukkuekaverit Mikko Rantanen ja Nathan MacKinnon sekä Edmontonin Connor McDavid ja Leon Draisaitl.

Artturi Lehkosen siirto Coloradoon oli täysosuma molemmille osapuolille.

21.1. 9:49

Vancouver

21. maaliskuuta viime keväänä tehty pelaajakauppa, joka lähetti Artturi Lehkosen Montrealista Coloradoon, on muuttanut hänen roolinsa NHL-pelaajana täysin.

Hän oli vielä talvella koko liigan hännänhuipun Montrealin luotettava, ensisijaisesti puolustavana nähty työjuhta, joka oli vuosien ajan tehnyt noin kolmekymmentä pistettä per kausi.

Nyt 27-vuotias Lehkonen on yksi hallitsevan mestarijoukkueen avainhyökkääjistä, jolla on tärkeä ruutu myös tuloksenteossa.

Alle vuodessa on tapahtunut paljon.

Ratkaisumaali NHL:n konferenssifinaaleissa – toisena vuonna putkeen. Voittomaali Stanley Cupin finaaleissa. Mestaruuden päälle viisivuotinen, 22,5 miljoonan dollarin sopimus.

Tämän kauden 41 ottelussa Lehkonen on tehnyt 32 (14+18) pistettä eli matkaa viime kaudella syntyneeseen omaan ennätykseen on enää kuusi pinnaa.

Aiemmin Lehkonen pelasi NHL:ssä kaudesta riippuen noin 13–16 minuutin peliaikakeskiarvoilla. Tällä kaudella jääaikaa on tullut 21.37 per peli - siis viidenneksi eniten kaikista hyökkääjistä liigan supertähtien Mikko Rantasen, Connor McDavidin, Nathan MacKinnonin ja Leon Draisaitlin jälkeen. Lehkosen perässä tulevat Aleksander Barkov, Mitch Marner, Nick Suzuki ja Mika Zibanejad.

”On se ollut iso muutos siihen verrattuna mitä Montrealissa oli. Siihen on pitänyt totutella, mutta onneksi jätkät ovat pystyneet auttamaan siinä, miten kannattaa reagoida kun pelaa niin paljon minuutteja”, Lehkonen sanoo.

”On se huomattavasti raskaampaa, mutta pelaaminen on kivaa ja jäällähän sitä haluaa olla. Joka päivä opitaan lisää.”

Omaan kautensa Lehkonen summaa lyhyesti.

”Olen ollut ihan tyytyväinen.”

Avalanche voitti perjantaina Vancouver Canucksin vieraissa maalein 4–1.

Lehkonen uurasti taas isot minuutit, 23.01, mutta jäi pisteittä. Avauserässä oli laatutontti painaa kiekko maalinedustalta sisään, mutta ensimmäinen ja toinen yritys perään jäivät Collin Delian patjoihin.

”Pitäisi nostaa kiekkoa. Yritin längistä. Älä vie rystylle länkiin”, Lehkonen soimasi itseään kirosanan sävyttämänä ja naurahti.

Lehkonen oli Vancouverissa laatupaikassa, mutta kiekko ei uponnut maaliin.

Voitto oli neljäs putkeen. Viimeisin tappio tuli liigan pohjasakkaan lukeutuvalle Chicagolle.

”Oli meillä siinä vähän vaikeampaa jo aiemmin, mutta se oli tietenkin peli, joka meidän olisi mielestämme pitänyt voittaa.”

”Olemme nyt pystyneet selättämään sen huonomman putken, joka jonkin aikaa oli joulun jälkeen käynnissä.”

Colorado nousi voitollaan takaisin pudotuspeliviivan ylle.

Lue lisää: Yli kolmetuhatta 1996 syntynyttä aloitti jääkiekon – miksi vain yhdestä tuli miljoonia tienaava NHL-voittaja?

Lue lisää: Floridan suomalaiset syöttelivät Montrealin kumoon

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat