Yle: Ampumahiihtäjä tuupertui kisassa – sitten tuli diagnoosi: ”Järkyttävä sokkiuutinen”

Erika Jänkä jatkaa urheilu-uraansa lääkityksen avulla.

Erika Jänkä tuupertui kesken Hochfilzenin maailmancupin kisan joulukuussa.

21.1. 10:40

Suomalaisella ampumahiihtäjällä Erika Jänkällä, 27, on todettu diabetes. Jänkä kertoi asiasta Yle Urheilun haastattelussa, jossa hän kertasi myös joulukuun dramaattisia hetkiä, jotka johtivat sairauden paljastumiseen.

Jänkä kertoo haastattelussa, kuinka tuupertui kesken Hochfilzenin maailmancupin kisan joulukuussa. Jänkä oli ehtinyt kilpailun kolmannelle ampumapaikalle, kun silmissä pimeni.

Hoitohenkilökunta kiirehti auttamaan maahan vajonnutta Jänkää, joka kiidätettiin sairaalaan.

”Varmasti oman urani dramaattisin kilpailu ja pelottavin hetki. Valot sammuivat aika lailla kilpailun aikana. Muistan, että jo ennen ammuntaa alkoi tuntua erikoiselta. Tuntui, että on vähän pihalla”, Jänkä sanoi Yle Urheilulle.

Sairaalassa selvisi, että Jänkän verensokerit olivat todella korkealla. Jatkotutkimuksissa hänellä todettiin perinnöllisistä tekijöistä johtuva Mody3-tyypin diabetes. Itävaltalaisessa sairaalassa lääkärin ensiarvio oli, että huippu-urheilu-uran jatkuminen olisi epätodennäköistä.

”Se oli järkyttävä sokkiuutinen. Ajatukset lähtivät pyörimään laidasta laitaan”, Jänkä sanoi.

Onneksi arvio osoittautui liioitteluksi. Jänkä palasi kilpaladuille jo kuukautta myöhemmin Ruhpoldingin maailmancupissa, jossa hän sijoittui 78:nneksi 15 kilometrin kilpailussa.

Näillä näkymin Jänkä pärjää diabeteksensa kanssa tablettilääkityksellä ja ruokavalion tarkkailulla.

”Ensimmäinen kilpailu oli aika tunteikas vanhemmillekin”, Jänkä sanoo.

Jänkä kertoi diagnoosistaan myös omalla Instagram-tilillään.

”Halusin tuoda julki sairastumiseni diabetekseen ja osoittaa, että kilpa-urheilua voi toteuttaa monista eri lähtökohdista ja terveydellisistä haasteista huolimatta”, hän kirjoitti julkaisun yhteyteen.

Jänkän paras sijoitus maailmancupin osakilpailussa on 46:s. Hän on edustanut Suomea myös MM-tasolla ja olympialaisissa Pekingissä viime talvena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat