Niko Anttola, 19, on tilanteessa, jollaista ei ole nähty lähes 50 vuoteen

Päävalmentaja myönsi, että Niko Anttola on mukana MM-spekulaatioissa.

Niko Anttola ylsi 19-vuotiaana yleisen sarjan SM-mitalille ja jätti reilulla erolla taakseen useita A-maajoukkueryhmän miehiä.

21.1. 15:12 | Päivitetty 21.1. 17:04

Tampere

Muutaman viikon päästä 20 vuotta täyttävä Niko Anttola on hankkiutunut tilanteeseen, jollaista suomalaisessa hiihdossa ei ole nähty pitkään aikaan.

Kun puhutaan miesten normaalimatkoista, Anttola on päävalmentaja Teemu Pasasen ja Ilta-Sanomien asiantuntijan Harri Kirvesniemen tilastomuistin mukaan lähes 50 vuoteen ensimmäinen alle 20-vuotias hiihtäjä, joka on saavuttanut yleisen sarjan henkilökohtaisen SM-mitalin ja on mukana arvokisajoukkuetta koskevissa spekulaatioissa.

Vuonna 1976 Risto Kiiskinen valittiin 19-vuotiaana olympialaisiin.

”Niko on varmasti osittain jo nyt MM-spekulaatioissa mukana, mutta pitää varmaan keskustella hänen kanssaan ja miettiä sitä suunnitelmaa”, Pasanen sanoi lauantaina Tampereen SM-hiihdoissa.

Anttola oli hieman aiemmin saavuttanut 15 kilometrillä (v) SM-pronssia. Eroa uransa ensimmäisen mestaruuden saavuttaneeseen Remi Lindholmiin kertyi 33 sekuntia ja hopealle sijoittuneeseen kahden edellisen talven sprinttiviestin olympiamitalistiin Joni Mäkeen 13 sekuntia.

Hieman myöhemmin Pasanen täsmensi HS:lle, että Anttola ei noussut MM-valintaspekulaatioon SM-mitalin ansiosta.

”Hän on ollut siinä mukana kauden alusta lähtien ja hiihti hyvin jo Rukan maailmancupissa”, Pasanen sanoi.

Anttola oli valittu joulun alla hiihtämään ensimmäisen kerran ulkomaisessa maailmancupin osakilpailussa Sveitsin Davosissa, mutta se reissu jäi väliin influenssan takia.

Pasanen esitti kovan arvion Anttolan mahdollisuuksista.

”Jos Niko olisi päässyt hiihtämään Davosissa, veikkaan, että hän olisi ollut samoilla haminoilla Arsi Ruuskasen (kahdeksas) ja Remi Lindholmin (11:s) kanssa. Hän on todella kovassa kunnossa”, Pasanen sanoi.

Päävalmentaja allekirjoitti näkemyksen, että Anttola on jo useamman kerran tällä kaudella osoittanut kuuluvansa normaalimatkoilla kuuden parhaan suomalaisen joukkoon, mistä lauantain mitali oli yksi esimerkki.

Toki mitalin saavuttamista helpotti se, että Iivo Niskanen ja Perttu Hyvärinen eivät olleet mukana.

Maanantaina Anttola matkustaa Kanadan Whistleriin nuorten MM-kisoihin, jotka kilpaillaan vuoden 2010 olympialaduilla.

Nuorten MM-kisat ovat olleet Anttolalle kirkas päätavoite tällä kaudella.

Aikataulullisesti olisi aivan mahdollista, että hänet valittaisiin myös Planican MM-joukkueeseen. Nuorten ja yleisen sarjan MM-kisojen väliin jää yli kaksi viikkoa.

”Vaikea sanoa. Nyt lähden sinne nuorten kisoihin, ja kyllä se kansainvälisiä näyttöjä huutaisi, jos Planicaan haluaisi. En usko, että se olisi realistista”, Anttola sanoi tuoreena SM-mitalistina.

Pasasen mukaan Planican MM-joukkue rakennetaan niin, että jokaiselle valitulle urheilijalle tulee vähintään yksi kilpailu.

Anttolalle realistisimmat matkat olisivat 15 kilometriä (v) väliaikalähdöllä ja 30 kilometrin yhdistelmäkilpailu. Näille matkoille on tunkua, ja paikkoja on vain neljä.

Krista Pärmäkoski valittiin 18-vuotiaana vuonna 2009 ensimmäisiin MM-kisoihinsa aivan vastaavasta tilanteesta, jossa Anttola on nyt.

Pärmäkoski oli nuorten MM-mitalisti ja vielä vailla sen kummempaa menestystä maailmancupissa. Liberecin MM-kisoissa Pärmäkoski (silloin Lähteenmäki) pääsi hiihtämään yhden kilpailun. Hän sijoittui Aino-Kaisa Saarisen voittamalla kympillä (p) 37:nneksi.

Viime talvena Anttola saavutti Norjassa nuorten MM-kisoissa hopeaa 10 kilometrin (p) väliaikalähdössä.

Tällä kertaa kymppi hiihdetään vapaalla ja 20 kilometrin yhteislähtö perinteisellä.

”Varmasti tulee kovatasoiset kisat. Toivottavasti pysyn seuraavan viikon terveenä, ja kamat tulevat perille. Siellä pitää kropan ja huollon olla vireessä, että kulkee”, Anttola sanoi.

Pasasen mielestä Anttola tekee nuorten MM-ladulla ”varmasti” kovaa tulosta, jos hän jatkaa samaan malliin.

Anttola osasi odottaa itseltään kärkipään SM-sijoitusta.

”En hirveästi mitalia ajatellut, mutta oli ihan suht kovat odotukset. Nyt tuntui, että kunto on nousussa. Harjoituksissa on ollut vähän vaihtelevaa virettä.”

Tampere:

SM-kilpailut:

Miehet, 15 km (v): 1) Remi Lindholm Imatran Urheilijat 33.09,7, 2) Joni Mäki Pohti SkiTeam jäljessä 20,8 sekuntia, 3) Niko Anttola Visa Ski Team Kemi –33,3, 4) Juuso Haarala Pohti SkiTeam –38,0, 5) Joel Ikonen Pohti SkiTeam –45,7, 6) Markus Vuorela Jämin Jänne –59,2, 7) Arsi Ruuskanen Kuusamon Erä-Veikot –1.05,4, 8) Juuso Tossavainen Kuusamon Erä-Veikot –1.05,5, 9) Johannes Vuorela IF Minken –1.25,0, 10) Emil Liekari Vuokatti Ski Team Kainuu –1.26,4.

Naiset, 10 km (v): 1) Krista Pärmäkoski Ikaalisten Urheilijat 24.20,5, 2) Jasmi Joensuu Vantaan Hiihtoseura jäljessä 36,4 sekuntia, 3) Eveliina Piippo Vuokatti Ski Team Kainuu –39,4, 4) Riitta-Liisa Roponen Visa Ski Team Kemi –1.01,5, 5) Emmi Lämsä Visa Ski Team Kemi –1.01,7, 6) Vilma Ryytty Iisalmen Visa –1.11,1, 7) Johanna Matintalo Pöytyän Urheilijat –1.12,2, 8) Vilma Nissinen Vuokatti Ski Team Kainuu –1.45,3, 9) Elsa Torvinen Ylöjärven Ryhti –1.47,6, 10) Johanna Ukkola Kainuun Hiihtoseura –1.49,2.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat