HIFK:n luottohyökkääjä Juha Jääskä tehtailee pisteitä kultakypärä päässään: ”Ihan uutta hommaa”

Juha Jääskä, 24, pelaa uransa tehokkainta kautta Liigassa. Lauantaina Jääskä syötti IFK:n avausmaalin Oulussa, kun IFK voitti Kärpät ja venytti pisteputkensa jo yhdeksän ottelun mittaiseksi.

Helsingin IFK:n monipuolinen luottohyökkääjä Juha Jääskä (edessä) pelaa uransa tehokkainta kautta jääkiekon Liigassa. Kuva tammikuun 7. päivältä, jolloin Jääskä iski maalin KalPan verkkoon.

21.1. 19:25 | Päivitetty 21.1. 20:24

Kärpät–HIFK 1–2

Helsingin IFK:n monipuolinen luottohyökkääjä Juha Jääskä pelaa uransa tehokkainta kautta jääkiekon Liigassa.

Jääskä, 24, rikkoi lauantaina yhden kauden piste-ennätyksensä syöttämällä Kristian Vesalaisen taidokkaasti ohjaaman IFK:n avausmaalin Oulun Kärppien vieraana. Kärppien maalivahti Leevi Meriläinen ei onnistunut katkaisemaan päädyssä Johan Motinin lähettämää rännikiekkoa ja Jääskä pelasi kiekon kulmasta maalille.

”Katsoin, että ’Vessi’ on siellä, viskataan sinne. Hän sai hyvin viimeisteltyä siitä sisään”, Jääskä kertasi ottelun avausmaalia.

”Oli tärkeää, että saatiin siihen alkuun maali. Sitten Kärpät sai mielestäni otetta.”

Tehopiste oli IFK:n ykkössentterinä pelaavalle Jääskälle kauden 24:s (7+17). Kasassa on yksi piste enemmän kuin viime kaudella.

Uran sadas tehopiste sen sijaan odottaa vielä itseään. Jääskä laukoi kiekon Kärppien maaliin toisen erän lopulla, mutta osuma hylättiin valmentaja Lauri Marjamäen tekemän videohaaston jälkeen. Se ei kuitenkaan jäänyt kaivelemaan IFK-hyökkääjää.

”Veskan estäminenhän siinä oli. Sitten olisi jäänyt kaivelemaan jos ei olisi ollut, mutta ihan selkeä maalivahdin häirintähän siinä oli”, hän sanoi.

Otto Paajanen osui maskia tehdessään maalivahti Meriläiseen maalivahdin alueen sisäpuolella juuri ennen kuin Jääskän laukaus painui maaliin ruuhkan takaa.

”Oli tärkeää, että saatiin siihen alkuun maali. Sitten Kärpät sai mielestäni otetta.”

Juha Jääskä iski perjantaina 20. tammikuuta IFK:n avausmaalin Hämeenlinnan Pallokerhoa vastaan ja pääsi tuulettamaan osumaansa 1990-luvulta tutussa retropaidassa.

Jääskän pistesaldo näyttää 237 runkosarjan ottelun jälkeen lukemia 36+63=99. Hän debytoi Liigassa kaudella 2015–2016 , eikä ole jäänyt runkosarjan tehotilastoissa vielä kertaakaan pakkaselle.

Työteliäänä kahden suunnan pelaajana Jääskä on IFK:lle arvokas raataja myös alivoimilla ja alempien ketjujen duunarilaiturina. Nyt pelipaikka on löytynyt jo pitkään kärkiketjuista Vesalaisen ja Iiro Pakarisen välistä.

”Nyt on ollut hyvä painaa sentterinä ’Vessin’ ja ’Rudin’ kanssa, mutta itselle ei ole ikinä ollut väliä, kumpaa paikkaa pelaa. Tärkeämpää on kemia niiden äijien kanssa.”

Olympiavoittaja Pakarinen auttaa Jääskää toisinaan aloituksissa. Miten kaksikko päättää, kumpi ottaa aloituksen?

”Molemmat ottavat vahvemmalta puolelta. Se jeesaa peliäni ihan älyttömästi, kun aloitukset eivät ole mikään vahvuus todellakaan. Pääsee ottamaan sellaisia aloituksia, mitä itse haluaa ottaa ja ’Rudi’ pystyy kaivamaan niissä, missä omat heikot puolet ovat. Hän pääsee rightina vääntämään niissä”, Jääskä vastasi.

”Se jeesaa peliäni ihan älyttömästi, kun aloitukset eivät ole mikään vahvuus todellakaan. ”

Juha Jääskä on kantanut IFK:n parhaan pistemiehen kultaista kypärää myös aiemmin tällä kaudella. Kuva tammikuun 5. päivältä Ilves-ottelusta, jossa Jääskä väänsi Ilves-puolustaja Dominik Mašínin kanssa.

Jääskä kantoi jälleen lauantaina joukkueensa parhaan pistemiehen kultaista kypärää. Hän sai kultapotan kutreilleen Julius Nättiseltä perjantain HPK-ottelun jälkeen.

Aiemmilla kausilla Jääskä ei ole kuitenkaan vastaavaa kokenut.

”Ei kyllä ole ollut lähelläkään. Ihan uutta hommaa, mutta ihan siistiä on ollut.”

Nättinen palaa kultakypäräksi seuraavassa ottelussa. Hän iski päätöserän alussa IFK:n toisen osuman Roni Hirvosen loistosyötöstä ja nousi Jääskän tavoin 24 pisteeseen. Maaleja on kuitenkin yksi enemmän (8+16).

Maali jäi myös ottelun voittomaaliksi. IFK kaatoi Kärpät 2–1 ja venytti pisteputkensa jo yhdeksän ottelun mittaiseksi. IFK on voittanut otteluista seitsemän ja hävinnyt kaksi.

”Kovaa saa kyllä painaa hommia Kärppiä vastaan. Tällaisia matseja nämä ovat olleet tällä kaudella: ei paljon maaleja ja tiukkaa vääntöä”, Jääskä sanoi.

”Nämä ovat meille henkisesti isoja voittoja, että saadaan käännettyä. Tästä on hyvä ammentaa kohti tulevaa.”

”Ihan uutta hommaa, mutta ihan siistiä on ollut.”

Loistavan ottelun pelannut IFK-vahti Roope Taponen joutui antautumaan vain Arttu Hyryn laukauksen edessä. Kärppien kultakypärä Ville Leskinen vei päädyssä tuoretta IFK-hankintaa Kevin Roy’ta ja syötti maalin kulmalle, josta Hyry laukoi kauden viidennen osumansa.

Lopussa Taponen venytti upean patjatorjunnan Teemu Turusen laukaukseen.

”Pelasti kolme pinnaa meille. Kyllä tuossa vähän vielä treenaamista tuossa lopussa”, ratkaisuhetkillä jäällä itseoikeutetusti ollut Jääskä sanoi.

IFK jatkaa kauttaan tiistaina kotiottelulla Porin Ässiä vastaan.

Tausta

Jääskän parhaat runkosarjakaudet

  • 2022–2023: 40 ottelua. 7+17=24 pistettä. 12 jäähyminuuttia. Tehotilasto +6. (Tilanne 21. tammikuuta)

  • 2021–2022: 42 ottelua. 12+11=23. 30 min. +10.

  • 2018–2019: 47 ottelua. 4+17=21. 16 min. +3.

  • 2020–2021: 40 ottelua. 10+4=14. 26 min. +7.

  • 2019–2020: 28 ottelua. 2+8=10. 10 min. +3.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat