Paljastus Australian avoimista nostatti raivoa – lapset tekevät työtä ilman palkkaa

Australian avoimissa käy kohina pallohenkilöiden työolosuhteiden tiimoilta.

Australian avoimet on myrskyn silmässä.

21.1. 16:51

Australian avoin tennisturnaus on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista lajin kilpailuista, mutta nyt sen yllä leijuu tummia pilviä.

Nuorten pallohenkilöiden työolosuhteet nousivat puheenaiheeksi, kun Andy Murray ja Thanasi Kokkinakis mittelivät yön yli paremmuudesta ottelussa, joka päättyi paikallista aikaa kello 04.05. Ottelussa kentän laidalla nähtiin etiketin mukaisesti nuoria toimihenkilöitä.

Pallohenkilöinä työskentelevät 12–15-vuotiaat lapset saavat turnauksesta palkaksi ”lahjapussin” ja ”ruokahyvityksen”, australialainen 7news paljasti.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen avoimissa, joka on niin ikään yksi arvostetuimmista tenniskinkereistä, pallohenkilöt tienaavat 15 euroa tunnissa. Wimbledonissa pallohenkilöt saavat viikossa arviolta noin 350 euroa. Australian avointen korvaus painii näin ollen aivan eri sarjassa.

Tästäkin huolimatta työ on hyvin haluttu. Australialaismedian mukaan turnauksen henkilöstön valintaprosessi kestää vuoden, ja siihen hakee noin 2 500 nuorta.

Wester Sydney Women -naisyhdistyksen perustaja Amanda Rose oli tuohtunut kuullessaan lasten saamasta korvauksesta. Hän kommentoi Australian avointen toimintaa jyrkästi.

”Mielestäni tyttöjen on erityisen tärkeää sanoa ”ei, me olemme palkan arvoisia”. Tämä ei ole hyväntekeväisyystapahtuma”, Rose jyrisi.

”Ei kukaan halua, että kun kaksikymppiset menevät töihin, heille kerrotaan että saatte tästä kokemusta, mutta ette palkkaa. Joten heille pitäisi maksaa.”

Tieto tuli yllätyksenä monille.

Australialaismedian mukaan yhteisöpalvelu Redditissä kyseenalaistettiin järjestelyn laillisuutta.

”Iljettävää. Miten he voivat luikerrella pois tästä. Kuinka se voi olla edes laillista?” eräs käyttäjä vaahtosi.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat