Kahden huippuhiihtäjän valmentaja Santeri Erola ajoi teini-ikään asti kartingia – sitten hän teki ”rajun ratkaisun”

Espoossa kasvanut Santeri Erola on tulevien MM-hiihtäjien Remi Lindholmin ja Eveliina Piipon henkilökohtainen valmentaja.

Santeri Erola on Espoon Hiihtoseuran kasvatti mutta on edustanut muutaman vuoden Imatran Urheilijoita.

22.1. 14:24

Tampere

Imatran Urheilijoita edustava Santeri Erola sijoittui lauantaina Tampereen SM-hiihtojen 15 kilometrillä (v) 73:nneksi.

Erola hävisi vajaat neljä minuuttia Suomen mestarille Remi Lindholmille, jonka hän tuntee ehkä paremmin kuin kukaan muu hiihtäjä Suomessa.

Lindholm on nimittäin Erolalle seurakaveri, valmennettava ja ylipäätään hyvä kaveri.

Hieman myöhemmin Erola sai iloita toisenkin valmennettavansa SM-menestyksestä, kun Eveliina Piippo saavutti pronssia 10 kilometrillä.

Erolan tarina kahden tulevan MM-hiihtäjän henkilökohtaiseksi valmentajaksi ei ole tavanomainen.

Erola, 28, kasvoi meren äärellä Espoon Laurinlahdessa, mutta lapsuudessa ja teini-iässä paljon aikaa kului hiihtoladuilla ja vielä enemmän karting-radoilla.

Kummankin lajin pariin hänet ohjasi isä Petri Erola, joka oli itse kilpailut autourheilussa.

Santeri Erola muistelee päässeensä ensimmäisen kerran karting-auton rattiin jo neljävuotiaana ja halunneensa heti oman auton. Sellaisen hän sai joululahjaksi.

”Viisivuotiaana ajaminen alkoi ihan kunnolla”, Erola kertoo.

Parhaimmillaan Erola voitti kartingissa Suomen mestaruuden ja kilpaili myös kansainvälisellä tasolla.

Kartingissa tukijana oli isän lisäksi pikkusiskon kummisetä, jonka vetämässä MPT Racing -tallissa Erola kilpaili.

”Se mahdollisti paljon ajamistani korkealla tasolla.”

Kartingin lisäksi Petri Erola vei poikaansa Espoon Hiihtoseuran harjoituksiin, koska oli harrastanut sitäkin lajia juniorina.

”Jäin jotenkin siihen hiihtoonkin ja koin, että se oli hyvä juttu. Kesällä ajettiin ja talvella hiihdettiin. Tietysti harjoittelin kesällä vähän hiihdonkin hyväksi, koska se tuki ajamista niin paljon. Isän kanssa vietettiin lapsuudessa tosi paljon aikaa yhdessä.”

Kun Erola lähestyi lukioikää, alkoi pohdinta, kuinka paljon on mahdollista panostaa kartingiin.

”Rahallista resurssia vaadittiin jo niin paljon. Todettiin, että en pysty siinä etenemään niin paljon kuin haluaisin.”

Erola sanoo, että hänelle ei ollut vaihtoehto jäädä harrastelemaan kumpaakin lajia.

”Tein päätöksen, että haluan lukioon, ja aloin täysillä satsata hiihtoon. Sitten oli motivaatio hiihdon puolella tosi korkealla. Se oli raju ratkaisu siinä kohtaa.”

Santeri Erola sijoittui SM-kisojen 15 kilometrillä 73:nneksi.

Erola lähti 16-vuotiaana hiihtäjänä Vuokatin urheilulukioon Sotkamoon, ja sillä tiellä hän on edelleen.

Lukion jälkeen Erola suoritti varusmiespalveluksen Kainuun prikaatin urheilukoulussa, jossa hän nyt toimii valmentajana.

Kun hän oli opiskellut ensin hierojaksi ja sen päälle liikuntatutkinnon Kajaanin ammattikorkeakoulussa, ura suuntautui valmennukseen. Ennen nykyistä pestiä hän toimi useita vuosia Vuokatti-Rukan urheiluakatemiassa.

Maajoukkuehiihtäjä Arsi Ruuskasen valmentajan Ville Maunukselan kanssa Erola kuuluu niihin kovakuntoisiin ja edelleen jossain määrin kilpahiihtäjän kirjoissa oleviin valmentajiin, jotka pysyvät valmennettaviensa vauhdissa treeneissä. SM-kisojen 15 kilometrillä Maunuksela oli 43:s.

”Oma harjoittelu on vähentynyt kahden viime vuoden aikana selkeästi. Teen urheilijoiden kanssa paljon harjoituksia ja käyn kisoissa enää omaksi iloksi”, Erola sanoo.

Erolan mielestä hänellä ja Maunukselalla on se vahvuus, että he pystyvät urheilijan mukana aistimaan, mitä harjoituksissa todella tapahtuu.

”Pidän tärkeänä, että saa pidettyä oman kunnon mahdollisimman kovana. Silloin näkee urheilijoita kaikista eniten, kun pystyy tekemään lenkkiä yhdessä.”

Lindholmista tuli Erolan hyvä kaveri ennen valmennussuhdetta. Yhteinen sävel löytyi sitä kautta, että Lindholm asui hetken aikaa Erolan kämppäkaverina.

”Silloin kävimme paljon läpi Remin harjoittelua, ja annoin siihen ideoita. Jotenkin siihen vain kasvettiin, ja pari vuotta sitten lyötiin kättä päälle, että minusta tuli Remin valmentaja.

Erolan mukaan kaksikon yhteistyö on ainutlaatuista ja luonnollista, koska he ovat päivittäin tekemisissä.

”Koettiin, että se oli tosi hyvä tapa toimia, ja niin siitä tavallaan muokkautui valmennussuhde.”

Piippoa Erola valmentaa ensimmäistä kautta, ja sekin kuvio alkoi harjoittelua koskevista keskusteluista.

”Viime vuoden helmikuussa oikeastaan tapasin Even ensimmäisen kerran, kun olin vetämässä Skandinavia-cupin reissua Otepäässä. Siellä juteltiin paljon harjoittelusta. Eve toi harjoitteluaan paljon esiin, ja minulla oli paljon mielenkiintoa hänen harjoitteluaan kohtaan.”

Aiemmin Piippo oli vastannut pari vuotta itse harjoittelustaan. Kaksikko alkoi vaihtaa enemmänkin ajatuksia Piipon harjoittelusta.

”Evellä tuli varmaan luotto siihen, että tämä voisi olla hyvä juttu ja antaa hänelle mahdollisuuksia kehittyä. Keväällä lyötiin sitten kättä päälle.”

Hiihtäjänä Erola on yltänyt SM-kisoissa parhaimmillaan muutaman kerran 20 parhaan joukkoon.

”Viestistä minulla on yksi nuorten SM-mitali.”

Erola edusti pitkään Espoon Hiihtoseuraa, joka on nyt yksi maan parhaista junioriseuroista. Hän kuitenkin vaihtoi muutama vuosi sitten kaverien perässä edustamaan Imatran Urheilijoita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat