Krista Pärmäkosken ylivoimainen sokkohiihto herätti kysymyksen, onko latujen analysoinnilla sittenkään merkitystä

Krista Pärmäkoski pystyi latukartasta muodostamaan itselleen korkeuskäyrien avulla kolmiulotteisen kuvan kilpaladusta, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Jussi-Pekka Reponen.

Krista Pärmäkoski tuuletti lauantaina Tampereella uransa 15:ttä yleisen sarjan henkilökohtaista Suomen mestaruutta.

22.1. 14:52

Kotimaisissa hiihtokilpailuissa esiintyy usein käsite kansainvälinen vauhti. Näin tapahtui myös viikonloppuna Tampereen SM-kisoissa.

Näissä yhteyksissä kansainvälinen vauhti on asia, jota ei voi mitata, vaan se on mutu-pohjalta asiantuntijoiden ja sellaisena itseään pitävien silmissä.

Suomen tähtihiihtäjiin kuuluva Krista Pärmäkoski oli kuitenkin Tour de Ski  -kiertueella parhaimmillaan niin hurjassa iskussa, että hänen voi olettaa esittäneen kansainvälistä vauhtia myös ylivoimaisessa 10 kilometrin (v) mestaruushiihdossa Tampereella.

Miehissä lähellä kansainvälistä vauhtia saattoi olla 15 kilometrin voittaja Remi Lindholm.

Pärmäkoski teki myös tempun, joka sivullisen silmissä voi tahattomasti asettaa kyseenalaiseksi hiihtomaajoukkueen kovan panostuksen arvokilpailujen latujen analysointiin etukäteen ja tähän liittyvät simulaattorimallinnukset.

Pärmäkoski tuli kotoaan Kuortaneelta päiväretkelle Kaupin urheilupuistoon eikä päässyt tutustumaan kilpalatuun etukäteen.

Ensimmäisen vitosen lenkin hän siis hiihti omien sanojensa mukaan sokkona. Siitä huolimatta hän voitti ylivoimaisesti.

Pärmäkoski muisteli hiihtäneensä Kaupin maastoissa viimeksi joskus 15 vuotta sitten, joten sillä kokemuksella ei ollut nyt merkitystä.

Pärmäkoski kertoi kuitenkin tutustuneensa latukarttaan, joka näissä SM-kisoissa oli kenties parempi kuin missään muualla.

Se nimittäin muistutti suunnistuskarttaa korkeuskäyrineen. Tämä olikin loogista siitä näkökulmasta, että SM-kisojen isäntä Tampereen Pyrintö on yksi maan parhaista suunnistusseuroista.

Suunnistuksessakin kilpaillut Pärmäkoski pystyi latukartasta muodostamaan itselleen korkeuskäyrien avulla kolmiulotteisen kuvan kilpaladusta. Ja sitten menoksi.

Pärmäkosken sokkosuoritus panee joka tapauksessa miettimään, että todelliselle huipputekijälle tuskin on väliä, onko hän voinut tutustua latuun etukäteen.

SM-kisat väliin jättänyt Iivo Niskanen on tainnut joskus todeta, että kilpaladun hinkkaamisella etukäteen ei ole hänelle isompaa merkitystä.

Kun ratoihin tutustumisen merkityksestä ja mahdollisesta yliarvostuksesta kysyy maajoukkuevalmentajilta, vastaus on tietysti ehdoton: Arvokisoissa pienet marginaalit ratkaisevat, ja siksi latujen mittaamiseen ja analysointiin etukäteen pitää ehdottomasti panostaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat