Suomen MM-joukkue asuu ruokakulttuuristaan tunnetussa Italiassa – silti ruokaa tekee suomalainen kokki

Turkulainen Liisa Eskonen ei lähde ensimmäistä kertaa tekemään ruokaa MM-kisoissa kilpaileville urheilijoille.

Liisa Eskonen on toiminut pitkään kokkina, mutta nyt hän työskentelee fysiikkavalmentajana.

25.1. 14:30

Suomen hiihtojoukkue majoittuu neljän viikon päästä alkavien MM-kisojen aikana Italian puolella Tarvisiossa, joka sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä kilpailupaikasta Slovenian Planicassa.

Italia on monien kokemana tai mielikuvissa herkullisen ruokakulttuurin maa. Siitä huolimatta Suomen joukkueelle on pestattu kisojen ajaksi suomalainen kokki. Eikö italialainen ruoka kelpaa suomalaisille?

Tästä ei ole kyse.

Suomalaiset halusivat, että hotellissa olisi lounas ja päivällinen tarjolla buffet-muodossa, jolloin syöminen olisi aikataulullisesti joustavampaa ja veisi myös vähemmän aikaa.

Kun hotelli ei suostunut tällaiseen järjestelyyn, maajoukkueen johto vuokrasi hotellin naapurista huoneiston ruokailua varten. Samalla ruokailu tapahtuu terveysturvallisuuden kannalta paremmissa oloissa, koska hotellissa on muitakin asiakkaita.

Kokiksi pestattiin alan ammattilainen Liisa Eskonen, jolla on kokemusta samanlaisesta tehtävästä. Viime kesänä Eskonen teki Suomen joukkueelle ruokaa sprinttisuunnistuksen MM-kisoissa Tanskassa.

”Vielä vähän kohti tuntematonta mennään, mutta ihan hyvältä tuntuu. Olen toiminut kokkina monta vuotta ennen kuin vaihdoin alaa. Tavallaan tuttuja juttuja, mutta silti tosi uusi tilanne ja ympäristö. Nämä ovat aina vähän sellaisia, että ei tiedä, mitä tuleman pitää, ja tulee sellaista soveltamista matkan varrella”, turkulainen Eskonen sanoo HS:lle.

Viime kesänä Tanskassa Eskonen teki ruokaa noin 15 henkilölle. Hiihtojoukkueessa porukkaa on enemmän, vaikka lähellä kilpailupaikkaa majoittuvat suksihuoltajat eivät kuuluu ruokakuntaan.

Eskonen on jo saanut ohjeistusta, millaista ruokaa häneltä odotetaan.

”Se on tiedossa, minkä tyyppistä ruokaa hiihtäjät haluavat syödä. Italialaisesta ruoasta ei ole ainakaan vielä tullut toiveita. Tarkempia speksejä ei ole vielä, onko siellä jotain henkilökohtaisia tarpeita.”

Eskonen matkustaa Italiaan noin viikkoa ennen MM-kisojen alkua. Samoihin aikoihin paikalle saapuu jo urheilijoitakin viimeistelyleireiltään.

”Vien mukana joitakin omia välineitä, mutta muuten kaikki tarvittava hankitaan sieltä.”

Hiihdossa ainakin norjalaisilla on ollut monissa arvokisoissa oma kokki.

”On hyvä asia, että ruokaan panostetaan. Se on tavallaan urheilijalle yksi asia vähemmän murehdittavaksi, että tullaan valmiiseen pöytään”, Eskonen sanoo.

Eskonen tekee ruokaa vain lounaalle ja päivälliselle. Aamiaisen joukkue syö tällä tietoa hotellissa.

Eskonen tekee ruokaa vain hiihtojoukkueelle, sillä yhdistetyn ja mäkihypyn joukkueet asuvat Slovenian puolella.

Eskosella on itselläänkin vankkaa urheilutaustaa. Nuorempana hän kilpaili yleisurheilussa, ja nykyinen laji on crossfit.

”Olen aina urheillut, ja urheilu on ollut lähellä sydäntä”, sanoo Eskonen joka toimii ammatikseen fysiikkavalmentajana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat