Zelenskyi vetosi Macroniin, ettei venäläisiä urheilijoita päästettäisi Pariisin olympialaisiiin

Ukrainan presidentti Zelenskyi on vedonnut Ranskan presidenttiin ja KOK:n puheenjohtajaan, että venäläisurheilijoiden eristämistä jatkettaisiin.

Zelenskyi ja Macron tapasivat Kiovassa 16. kesäkuuta 2022.

25.1. 16:58

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi kertoi tiistaina Telegram-kanavallaan korostaneensa puhelussaan Ranskan presidentille Emmanuel Macronille, että venäläisurheilijoita ei pitäisi päästää Pariisin olympialaisiin. Zelenskyin viestistä kertoi ensin Insidethegamez-sivusto.

Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat ovat olleet pitkälti suljettuina kansainvälisen urheilun ulkopuolelle sen jälkeen, kun Venäjä aloitti sotansa Ukrainassa.

”Korostin erikseen, että venäläisurheilijoilla ei pitäisi olla asiaa Pariisin olympialaisiin”, Zelenskyi kirjoitti Telegram-kanavallaan.

Zelenskyi esitti vaatimuksensa, koska Kansainvälisen Olympiakomitean sisältä on noussut vaatimuksia ja esityksiä siitä, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voitaisiin päästää kilpailemaan kansainvälisissä kilpailuissa. KOK:n hallituksen oli määrä keskustella asiasta keskiviikkona.

Zelenskyi on esittänyt aiemmin samanlaisen vaatimuksen venäläisurheilijoiden eristämisestä Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtajalle Thomas Bachille. Zelenskyi puhui KOK:n puheenjohtajan Bachin kanssa 14. joulukuuta ja vaati Venäjän ja venäläisten eristämistä.

Samalla Zelenskyi kertoi Bachille sodan uhreista.

”Helmikuun jälkeen 184 ukrainalaista urheilijaa on kuollut Venäjän toiminnan seurauksena. On vaikeata yrittää olla neutraali, kun rauhallisen elämän perustuksia tuhotaan eikä universaaleista ihmisarvoista välitetä”, Ukrainan presidentinkanslia kertoi tiedottaessaan puhelusta.

Zelenskyin mukaan urheilijoiden, valmentajien ja toimitsijoiden hiljaisuus kertoo Venäjän aggression hyväksynnästä, ja Venäjä käyttää urheilua propagandansa välineenä.

KOK kertoi myös puhelusta ja Bachin vastauksesta Zelenskyille.

”Tässä kontekstissa KOK:n puheenjohtaja selitti KOK:n tehtävää yhdistäjänä ja olympialaisten asemaa Kansainvälisen Olympialiikkeen perusasiakirjassa”, KOK kertoi tiedotteessaan.

Tiedotteessa kerrottiin myös Bachin kiittäneen Zelenskyiä ja Ukrainan hallitusta heidän hyväksyttyään YK:n päätöslauselman, joka tukee urheilutapahtumien yhdistävää ja sovittelevaa luonnetta, niiden panosta rauhan hyväksi, olympialiikkeen poliittista neutraaliutta ja urheilujärjestöjen autonomisuutta.

Bach oli selittänyt Zelenskyille, mitä KOK:n asettamia sanktioita on tällä haavaa voimassa Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita kohtaan. KOK:n järjestämiä tai sen tukemia kansainvälisiä urheilutapahtumia ei järjestetä Venäjällä tai Valko-Venäjällä. Näiden maiden lippuja, kansallislauluja, värejä tai muita symboleja ei saa käyttää urheilutapahtumissa tai kokouksissa.

Lue lisää: Kulissipeli Venäjän urheilijoista käy kuumana – KOK voi päättää asiasta jo tänään

Lue lisää: Ministeri Honkonen venäläis­urheilijoiden paluusta: ”En voi millään hyväksyä”

Lue lisää: Nyrkkeilyliitto saa kovaa kritiikkiä Venäjä-boikotin perumisesta: ”En pidä sitä viisaana”

Lue lisää: Suomen nyrkkeilyliitto perui Venäjä-boikottinsa: ”Toivon ymmärrystä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat