KOK avasi oven raolleen venäläisille, jotka täyttävät ehdot – sotaa kannattavia ei hyväksytä

KOK:n mukaan neuvotteluissa enemmistö totesi, että minkään maan urheilijoita ei pitäisi estää osallistumista passinsa takia.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on valmis päästämään ehdot täyttävät venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kilpailemaan.

25.1. 19:26

Kansainvälinen olympiakomitea avasi keskiviikkona oven raolleen venäläisille ja valkovenäläisille urheilijoille. KOK totesi neuvotteluiden jälkeen, että enemmistö neuvotteluihin osallistuneista tahoista olisi valmis päästämään venäläiset ja valkovenäläiset kilpailijat kisoihin, mikäli he täyttävät tiukat reunaehdot.

KOK kertoi, että kaikki neuvotteluissa olleet osapuolet vaativat yksimielisesti nykyisten sanktioiden säilyttämistä. Venäjällä tai Valko-Venäjällä ei siis järjestetä kilpailuja, eivätkä näiden maiden liput tai kansallislaulut saa näkyä tai kuulua kisoissa. Mutta urheilijoiden kohdalla KOK on nyt valmis joustamaan.

KOK sanoi, että suurin osa kuulluista tahoista ilmaisi, että pitäisi kunnioittaa kaikkien urheilijoiden oikeutta tulla kohdelluksi ilman syrjintää olympialiikkeen perusasiakirjan mukaisesti. KOK:n mukaan hallitukset eivät saa päättää, ketkä urheilijat voivat osallistua kilpailuihin ja ketkä eivät.

KOK:n mukaan ketään urheilijaa ei saisi estää kilpailemasta passinsa takia.

KOK:n mukaan urheilijoiden osallistumista kilpailuihin tiukoin ehdoin olisi edelleen tutkittava.

KOK:n mielestä tällaisia tiukkoja ehtoja olisi muun muassa se, että urheilijat osallistuisivat kisoihin ”neutraaleina urheilijoina”, jotka eivät edusta valtiotaan. KOK:n mukaan esimerkkejä tällaisesta osallistumisesta on ammattilaisliigoissa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

”Vain urheilijat, jotka kunnioittavat täysin olympialiikkeen perusasiakirjaa voivat osallistua. Ne, jotka ovat tukeneet [Venäjän] sotaa Ukrainassa eivät voi kilpailla. Toiseksi vain antidopingsäännöstöä noudattavat urheilijat voivat osallistua. Kaikille ilmoittautuneille on suoritettava yksilölliset tarkastukset”, KOK kertoi tiedotteessaan.

KOK:n mukaan suurin enemmistö neuvottelukokouksissa pyysi KOK:ta jatkamaan edellä mainitun konseptin kehittämistä. KOK:n mukaan kukin kansainvälinen lajiliitto on auktoriteetti omissa kilpailuissaan.

Oikaisu keskiviikkona 25.1. kello 19.32: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Venäjän sotaa tukeneet voisivat kilpailla. He eivät voi KOK:n mukaan kilpailla.

Lue lisää: Zelenskyi vetosi Macroniin, ettei venäläisiä urheilijoita päästettäisi Pariisin olympialaisiiin

Lue lisää: Ministeri Honkonen venäläis­urheilijoiden paluusta: ”En voi millään hyväksyä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat