14-vuotias moldovalainen teki snooker-historiaa: meni jatkoon huippu­turnauksessa

Vladislav Gradinari voitti Shoot Out -turnauksen avauskierroksella naisten maailmanmestarin.

Snooker-turnauksessa koettiin yllätys.

26.1. 8:55 | Päivitetty 26.1. 9:37

Moldovalaisesta Vladislav Gradinarista tuli keskiviikkona kaikkien aikojen nuorin pelaaja, joka on voittanut snookerin rankingturnauksessa ottelun. Gradinari täytti 14 vuotta kolme kuukautta sitten.

Englannissa kaksi vuotta asunut Gradinari voitti Leicesterissä pelattavassa Shoot Out -turnauksessa kolminkertaisen naisten maailmanmestarin Ng On Yeen.

”Tuntuu mahtavalta, pelasin parhaan otteluni”, Gradinari sanoi ammattilaisturnausten järjestäjän WST:n verkkosivuilla.

Gradinari sai villin kortin turnaukseen voitettuaan Englannin alle 14-vuotiaiden turnauksen.

Gradinari kertoi, että snooker ei ole kovinkaan suosittua Moldovassa.

”Maassa on kolme tai neljä [snooker]pöytää. Aloin katsella snookeria tv:stä, koska isoäitini ja isoisäni katsoivat snookeria. Aloitin pelaamaan seitsemänvuotiaana. Asun nyt Leedsissä ja teen kaikkeni, että minusta tulee ammattilainen. En malta odottaa toista kierrosta.”

Gradinari pelaa toisen kierroksen ottelunsa perjantaina.

Turnauksen voittajalle on luvassa 50 000 punnan (noin 57 000 euroa) palkkio. Kaikkiaan turnauksen ensimmäisellä kierroksella oli mukana 128 pelaajaa.

Shoot Out -turnaus poikkeaa merkittävästi muista snookerin rankingturnauksista. Ottelu kestää vain kymmenen minuuttia. Ensimmäisten viiden minuutin aikana lyöntivuorossa olevalla on lyöntiaikaa 15 sekuntia jokaista palloa kohden ja jälkimmäisen viiden minuutia aikan 10 sekuntia. Kumpi pelaajista saa kymmenen minuutin aikana enemmän pisteitä, voittaa ottelun.

Myös katsojien osalta Shoot Out on erilainen. Kun yleensä snooker-katsojat kannustavat melko hillitysti, Shoot Outissa oluen voimalla mölinää riittää ja muun muassa ”tylsää”-huutoja kuuluu, jos ottelussa ei tapahdu pussituksia.

Vuonna 2016 Shoot Out -turnauksen voitti Suomen Robin Hull.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat