KOK:n Venäjä-päätös saa täystyrmäyksen: ”Voitto Putinille”, ”Hyödyllisiä idiootteja Kremlille”

KOK haluaa tutkia, miten venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat palata kansainvälisiin kisoihin. Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa KOK:ta arvostellaan voimakkaasti.

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach saa kovaa kritiikkiä muun muassa Norjasta.

26.1. 11:47

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) raotti keskiviikkona ovea venäläisille ja valkovenäläisille urheilijoille. KOK:n mukaan urheilijoiden osallistumista tiukoin ehdoin pitää tutkia.

Ehtoja olisivat muun muassa urheilijoiden kilpaileminen ilman maatunnuksia, antidopingsääntöjen noudattaminen ja se, että urheilija ei ole tukenut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa KOK:n suhtautuminen Venäjään saa täystyrmäyksen. Entinen urheiluministeri, kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk) kirjoittaa kovin sanoin KOK:sta.

”On käsittämätöntä miten KOK voi suhtautua leppeästi Venäjän hyökkäyssotaan sekä viattomien raiskauksiin, kidutuksiin ja tappamiseen. Tilannehan on nyt pahempi kuin viime keväänä. Tiedämme tarkemmin mihin maa pystyy”, Kosonen kirjoittaa Twitterissä.

Toisessa twiitissä Kosonen totea, että Venäjälle ollaan nyt antamassa pikkusormi.

”Tiedetään mitä tarkoittaa. Turhauttavaa.”

Salibandyjulkaisu Pääkallo.fi:n päätoimittaja Joel Siltanen sanoo myös Twitterissä suorat sanat KOK:n päätöksestä: ”Urheilupäättäjät tekee kyllä kaikkensa sen eteen, että huippu-urheilu olisi mahdollisimman vastuutonta ja vastenmielistä.”

Myös Norjassa suhtaudutaan erittäin kielteisesti KOK:n esitykseen. Norjan urheilun kattojärjestön puheenjohtaja Berit Kjøll ilmoittaa, että heidän kantansa ei ole muuttunut.

”Nykyisessä tilanteessa ei voi hyväksyä venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumista kansainvälisiin kisoihin”, Kjøll toteaa Norjan yleisradioliitolle (NRK).

NRK:n urheilukommentaattori Jan Petter Saltvedt on huomattavasti tiukkasanaisempi.

”Voi vain kuvitella, millainen voitto tämä on [presidentti Vladimir] Putinille propagandamielessä, kun hän voi sanoa, että maailma tuli vihdoin järkiinsä ja että tietysti venäläisten sallitaan kilpailla ja tulla takaisin mitalien kanssa juhlimaan Luzhnikin stadionille”, Saltvedt toteaa.

Saltvedtin mukaan tässä on taustalla se, että KOK haluaa Pariisin vuoden 2024 kisoista kaikkien aikojen suurimmat olympialaiset eikä se onnistu ilman venäläisten mukaantuloa.

Saltvedtin mielestä on pettymys, että suuri osa urheilijoista hyväksyy venäläisten ja valkovenäläisten paluun.

”Urheilijat sallivat aivopesun hyväksyessään Bachin [KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach] tarinan. Se tekee heistä hyödyllisiä idiotteeja Kremlille.”

Myös Ruotsissa suhtaudutaan kielteisesti KOK:n päätökseen ja arvioidaan, että venäläiset ja valkovenäläiset ovat mukana Pariisin olympialaisissa.

Ruotsin olympiakomitea jo ilmoitti, että Ruotsi silti osallistuu kisoihin.

”Meillä on Ruotsin olympiajoukkue Pariisissa vuonna 2024. Ruotsille ei ole koskaan asiaankuuluvaa boikotoida olympialaisia, ellei kyse ole YK:n päätöksestä”, sanoo Ruotsin olympiakomitean johtajiin kuuluva Peter Reinebo Aftonbladetille.

Myönteisiäkin kommentteja asiasta on sanottu. Esimerkiksi ruotsalainen alppihiihdon olympiavoittaja Pernilla Wiberg iloitsee KOK:n päätöksestä.

”Olen aina urheilijoiden oikeuksien puolella. Politiikka ja urheilu täytyy pitää erillään. YK arvosteli KOK:ta ja sen päätöksiä viime helmikuussa. Neutraalit liput ja ilman kansallislauluja merkitsee sitä, että urheilu on suurempaa kuin kansalliset rajat ja voi myötävaikuttaa maailmanrauhaan”, Wiberg totesi Aftonbladetille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat