Turkkila ja Versluis luistelivat jo pikkupronssia rytmitanssissa: ”Oli mahtava tunnelma”

Suomalainen jäätanssipari luisteli ennätyksensä rytmitanssissa. Lauantaina pari tavoittelee mitalia myös kokonaiskilpailussa.

Matthias Versluis ja Juulia Turkkila ottivat yleisönsä rytmitanssissa Metro-areenassa Espoossa.

27.1. 17:31

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis palauttivat Suomen mitalikantaan perjantaina taitoluistelun Euroopan mestaruuskisoissa.

Suomalaispari sijoittui kolmanneksi jäätanssin rytmitanssissa ja saivat niin sanotun pikkumitalin. Varsinaiset isot eli päämitalit ratkeavat myöhään lauantaina Metro-areenassa Espoossa. Pikkumitalit lasketaan kuitenkin viralliseksi arvokisamitaleiksi.

Pikkumitali lohkesi ennätyspistein 77,56. Marraskuussa pari luisteli samalla areenalla kansainvälisessä gp-kisassa silloisen ennätyksensä 75,06. Pisteet riittivät silloinkin kovassa seurassa kolmanteen sijaan.

”Oli mahtava tunnelma, pidettiin hauskaa. Yleisön tuki oli todella läsnä. Hienoa, että arvokisoissa pystyy ennätyspisteisiin, kun tuomarien linja on tiukka”, Turkkila ja Versluis sanoivat kuin yhdestä suusta.

”Pikkumitali on saavutus, kun on kolmen joukossa rytmitanssin jälkeen. Mitalia ei ole ehditty kovin paljon vielä ajattelemaan, mutta olemme iloisia, että onnistuimme.”

Rytmitanssin jälkeen jäätanssia johtaa italialaispari Charlene Guignard/ Marco Fabbri (85,53). Toisena on brittipari Lilah Fear/Lewis Gibson (84,12).

Lauantain vapaatanssiin suomalaispari lähtee tiukassa 0,23 pisteen johdossa ennen liettualaisia Allison Reediä ja Saulius Ambruleviciusta.

Tšekkipari Natalie Taschlerova/Filip Taschler ja ranskalaispari Evgeniia Lopareva/ Geoffrey Brissaud vaanivat tuntumassa (76,91 ja 76,49).

Kokonaiskisan pronssikamppailusta muodostuu siis näkemisen arvoinen jännitysnäytelmä. Metro-areenaan olisi perjantaina mahtunut paljon enemmänkin yleisöä kuin mitä sitä oli.

”Nyt pitää vaan jatkaa perusrutiineita. Ollaan niin totuttu, että se tulee automaattisesti. Lauantaina aamulla treeni ja rentoudutaan. Valmentaja sanoo aina, että kilpailu on pitkä”, Turkkila sanoi.

Paria valmentaa italialainen Maurizio Margaglio. Valmennustiimiin kuuluu myös ranskalainen Neil Brown, joka työskentelee Helsingin Luistelijoissa.

Kotiyleisön tuki on merkittävä, mutta samalla se voi tuoda ylimääräistä painetta. Suomalaiset eivät kuitenkaan kokeneet jännitystä ylivoimaiseksi, vaan antoivat musiikin viedä.

”Tietää, että yleisö on takana. Se tuo energiaa ja siivittä hetkeen, kun on yhteys yleisöön”, Turkkila sanoi.

Rytmimusiikkina parilla on sambaa ja rumbaa. Vapaaohjelma soljuu Franz Schubertin musiikin tahdissa.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat ennätyspisteet rytmitanssissa.

Turkkila ja Versluis kilpailivat edellisen kerran EM-tasolla neljä vuotta sitten, jolloin pari oli yhdestoista. Vuonna 2020 Turkkila toipui jäällä sattuneesta loukkaantumisesta ja 2021 EM-kisat peruttiin koronan takia.

Vuosi sitten pari oli lähdössä EM-jäille Tallinnaan, mutta Turkkilan koronatestitulos oli positiivinen, vaikkei hänellä ollut oireita.

Kansainvälisen luisteluliiton rankinglistalla Versluis ja Turkkila ovat eurooppalaisten parien joukossa tällä kaudella neljäntenä. Ykkösenä on brittipari Fear/Gibson.

Suomen edellinen EM-pronssi jäätanssissa on 30 vuoden takaa, kun Susanna Rahkamo ja Petri Kokko luistelivat kolmanneksi. Vuonna 1995 pari voitti EM-kultaa.

Rahkamon ja Kokon aikana taitoluistelussa ei vielä jaettu pikkumitaleita ensimmäisen luistelukerran jälkeen.

Jäätanssin vapaatanssikilpailu alkaa lauantaina kello 18.30. Turkkila ja Versluis luistelevat kello 21.25.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat