Janna Jyrkinen, 15, säväytti ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan

Yleisön hurja kannustus siivitti 15-vuotiaan lappeenrantalaisen ennätyspisteisiin.

Janna Jyrkinen käyttää näyttävästi käsiään luistelussaan.

28.1. 17:30 | Päivitetty 28.1. 19:01

Vasta 15-vuotias Janna Jyrkinen kesti hienosti paineet kotiyleisön edessä taitoluistelun EM-kisoissa Espoossa.

Jyrkinen oli lyhytohjelman jälkeen kahdeksas, mutta nousi lauantaina vielä yhden sijan seitsemänneksi. Se on Suomen paras sijoitus naisten yksinluistelussa sitten vuoden 2020, jolloin Emmi Peltonen oli viides. Viveca Lindfors oli EM-pronssilla vuonna 2019.

Ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan kilpaillut Jyrkinen luisteli ennätyspisteensä 176,98. Marraskuussa hän luisteli Varsovassa 174,96 pistettä.

”Tavoitteena oli tehdä puhdas ohjelma, se onnistui melkein”, Jyrkinen sanoi.

Ainoa iso virhe sattui ohjelman puolivälissä kolmoislutzissa, joka päättyi kaatumiseen. Muuten Jyrkisen luistelua voi sanoa jopa sensaatiomaiseksi.

Jäällä Jyrkinen käyttää taitavasti koko kroppaansa ja myötäelää esityksissä.

Luistelun Jyrkinen aloitti neljävuotiaana ja kilpailemisen kuusivuotiaana.

”Menimme katsomaan kevätnäytöstä, ja sitten äiti vei jäähallille. Siitä aloin harrastaa.”

Koronakeväänä 2020 Jyrkinen oli jo yksi juniorisarjan lahjakkaimmista luistelijoista Suomessa ja sitä kautta tulevaisuuden lupaus. Hän on jo voittanut kaksi nuorten Pohjoismaiden mestaruutta ja noviisisarjan Suomen mestaruuden vuonna 2019.

Silti vielä syksyllä moni ei olisi uskonut, että Jyrkinen nousee Suomen edustajaksi kotikisoissa. Emmi Peltonen ja Linnea Ceder eivät ehtineet toipua vammoistaan siihen kuntoon, että he olisivat voineet haastaa Jyrkistä.

”Koville hekin olisivat Jannan kanssa joutuneet. Janna on ollut syksystä asti liiton rankingykkönen”, Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen sanoi.

Samalla Jyrkinen toi Suomelle jälleen toisen edustuspaikan ensi vuoden Euroopan mestaruuskisoihin Budapestiin. Edellisen kerran Suomella oli kaksi naista EM-kisoissa vuosi sitten, kun jo uransa lopettanut Jenni Saarinen oli 18. ja Oona Ounasvuori 26:s.

”Hyvältä kuulostaa”, Jyrkinen kommentoi asiaa.

Maapaikat ovat tärkeitä lajin kehittymisen kannalta. Takavuosina Suomella oli jopa kolme naista EM-kisoissa ja viiden parhaan joukossa.

Janna Jyrkinen odotti pisteitään valmentajansa Marina Shirshovan ja koreografi Adam Solyan kanssa.

Jyrkinen sai hurjan kannustuksen Metro-areenan yleisöltä. Kannustus oli kuin kivijalka, jonka päälle oli hyvä rakentaa lähes puhdas esitys.

”Ihan hyvä kokonaisuus. Jäällä oli ihan mieletön tunnelma, kun katsomossa oli tosi paljon porukkaa”, Jyrkinen sanoi.

Katsomossa oli Jyrkisen seurakavereita Lappeenrannan Taitoluistelijoista.

”Oli erilainen kokemus. Ei ole koskaan ennen ollut noin kovaa kannustusta. Tämä ei tuntunut niin isolta kisalta. Yritin miettiä, että on normikisa ja teen vaan oman suoritukseni.”

Jyrkinen luisteli viimeistä edellisessä ryhmässä toisena.

Kuinka piinaavaa oli odottaa omaa vuoroa?

”En tykkää hirveästi odotella. Haluan päästä nopeasti jäälle ja tiedän, mitä teen.”

Jyrkinen kilpaili kolmannen kerran peräkkäin samassa hallissa kansainvälisissä kisoissa. Lokakuussa hän oli Finlandia Trophyssä kymmenes, samoin marraskuussa gp-kisassa, jossa hän epäonnistui lyhytohjelmassa.

EM-kisoja ajatellen marraskuun epäonnistuminen saattoi olla jopa hyväksi opiksi, kun Jyrkisen kehityskaari on muuten ollut koko ajan nouseva.

”Kyllä se marraskuu opetti, mutta nyt on tosi hyvä fiilis jatkaa seuraaviin kisoihin. Ensi viikolla en enää ajattele tätä”, Jyrkinen sanoi.

Vapaapäivät jäävät kuitenkin vähiin. Ensi viikolla Jyrkinen kisaa jo Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Reykjavikissa Islannissa. Helmikuussa hän kilpailee Hollannissa ja maaliskuussa suurella todennäköisyydellä MM-kisoissa Japanissa.

EM-menestyksen jälkeen Jyrkistä on vaikea sivuuttaa MM-valinnoista.

”MM-kisat ovat ihan realistiset”, Jyrkinen sanoi.

Vapaaohjelmassaan Jyrkinen ohitti kaksi pistettä edellään olleen Olga Mikutinan, joka kompuroi omassa ohjelmassaan.

Mikutina oli lyhytohjelman jälkeen neljäntenä, mutta putosi kahdenneksitoista. Mikutina on syntynyt Harkovassa Ukrainassa, mutta edustaa Itävaltaa.

Anastasiia Gubanova luisteli naisten Euroopan mestariksi.

Euroopan mestariksi luisteli Georgian Anastasiia Gubanova, joka oli lähellä rikkoa 200 pisteen rajan (199,91). Hän johti kisaa myös lyhytohjelman jälkeen. Vuosi sitten hän oli EM-kisoissa seitsemäs.

Belgian Loena Hendrickx piti kakkospaikkansa (193,48) ja Sveitsin Kimmy Repond kolmossijansa (192,51). Belgialla ja Georgialla ei ole aiempia EM-mitaleita.

Espoon EM-kisoista puuttuivat venäläiset ja valkovenäläiset taitoluistelijat.

Lauantai-iltana Espoossa ratkaistaan vielä jäätanssin EM-mitalistit. Suomen pari Juulia Turkkila/Matthias Versluis lähtee vapaatanssiin rytmitanssin kolmannelta sijalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat