Suomen hiihtojoukkueessa kuohuu – katkeroitunut hiihtäjä valitti oikeus­turva­lauta­kuntaan

Lauri Mannila yritti Ranskaan maailmancupiin urheilun oikeusturvalautakunnan kautta, mutta maajoukkuevalmennuksen tekemät valinnat pysyivät voimassa.

Lauri Mannila pettyi raskaasti, kun hän jäi valitsematta maailmancupiin Ranskaan, jossa annetaan käytännössä viimeiset näytöt MM-valintoihin.

26.1. 15:52

Kun Hiihtoliitto ilmoitti alkuviikosta maastohiihtojoukkueensa viikonvaihteen maailmancupiin Ranskaan Les Rousses’n maailmancupiin, A-maajoukkueen sprinttihiihtäjiin kuuluva Lauri Mannila, 24, pettyi pahan kerran.

Taivalkosken Metsä-Veikkojen hiihtäjä vetosi saman tien urheilun oikeusturvalautakuntaan valmennusjohdon valintojen muuttamiseksi hänen osaltaan.

Lautakunnan juristit päätyivät pikakäsittelyssä Mannilalle kielteiseen ratkaisuun.

Lautakunta ei nähnyt, että Hiihtoliiton valmennus olisi rikkonut urheilijoille kerrottua valintojen kriteeristöä syrjäyttäessään Mannilan joukkueesta.

Sprinttihiihdon MM-edustajiksi kaavailluista urheilijoista Ranskaan valittiin Olli Ahonen, Ville Ahonen, Ristomatti Hakola, Niilo Moilanen, Joni Mäki ja Lauri Vuorinen.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Mannila suhtautui kriittisesti erityisesti Imatran Urheilijoita edustavien Ahosen veljesten valintaan.

Muiden valinta oli hänen mielestään täysin asianmukainen.

”Halusin varmistaa oikeuteni toteutumisen poikkeuksellisen monisäikeisessä valintaprosessissa, jossa jouduttiin käyttämään paljon tulkinnanvara urheilijoiden ristiin menneiden tulosten vuoksi”, Mannila kommentoi.

Mäkeä, Hakolaa ja Vuorista voi pitää käytännössä varmoina MM-edustajina Planican MM-kisojen perinteiseen sprinttiin 23. helmikuuta, mutta viimeisestä paikasta on kova taistelu.

Siinä Tampereen SM-kisoissa viime viikonloppuna sprintissä (p) 7:nneksi sijoittunut Mannila jäi auttamatta alakynteen, sillä Les Rousses’n jälkeen matkalla ei juuri pysty enää antamaan kansainvälisiä näyttöjä.

Toblachin maailmancupissa viikko Ranskan jälkeen hiihdetään sprintti, mutta eri tekniikalla kuin MM-kisoissa.

Mannila arvostelee lautakuntavetoomuksessaan erityisesti sitä, että yhden urheilijan (Olli Ahonen) valinnassa painoi Skandinavia-cupin 13. sija 14. tammikuuta Falunissa, vaikka kyseisen kilpailun ei hänen käsityksensä mukaan pitänyt merkitä valintoja tehtäessä.

Samoin Mannila osoittaa tyytymättömyyttään maajoukkuevalmennuksen kiinnostukseen häntä kohtaan. A-maajoukkueen sprinttiryhmän vastuuvalmentaja on Ville Oksanen.

Vastauksessaan Hiihtoliitto katsoi tehneensä valinnat kriteeristön mukaisesti ja ettei valitukselle ollut perusteita. Lautakunta päätyi samaan näkemykseen.

Mannila on kauden aikana kolmesti sijoittunut maailmancupissa sprintissä pisteille. Kuusamossa marraskuun lopussa hän oli sijalla 31 ja 5:nneksi paras suomalainen.

Beitostölenissä joulukuussa sijoitus oli 24:s ja sijoitus suomalaisten keskuudessa taas 5:s. Davosin maailmancupissa joulukuussa Mannila oli 35:s ja taas suomalaisista 5:s, mutta Sveitsissä sprintti hiihdettiin MM-valintojen osalta epäolennaisemmalla tekniikalla, vapaalla.

Lue lisää: Suomen MM-joukkue asuu ruokakulttuuristaan tunnetussa Italiassa – silti ruokaa tekee suomalainen kokki

Lue lisää: Iivo Niskanen julkaisi hellyttäviä kuvia poikansa ristiäisistä

Lue lisää: Hiihdon huippulupauksen tulokset romahtivat – kertoo vaikeasta tilanteestaan

Lue lisää: Kahden huippuhiihtäjän valmentaja Santeri Erola ajoi teini-ikään asti kartingia – sitten hän teki ”rajun ratkaisun”

Lue lisää: Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola palaavat maailmancupiin

Lue lisää: Rebecca Ehrnroothin Tiktok-videoita on katsottu yli miljoona kertaa – välillä palaute ällistyttää

Sprinttimaajoukkueen vastuuvalmentaja Ville Oksanen ei saa Lauri Mannilalta täysiä pisteitä, mutta oikeusturvalautakunta katsoi Oksasen ja muun valmennusjohdon menetelleen asianmukaisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat