Harri Kirvesniemi arvioi Iivo Niskasen tilannetta: ”Ei aiheuta paniikkireaktiota”

Harri Kirvesniemen mielestä Iivo Niskanen ei ole vielä sellaisessa kunnossa, jossa tämä oli kuukausi ennen viime talven olympialaisia.

Iivo Niskanen Hiihtoliiton mediatilaisuudessa lokakuussa.

27.1. 18:13

Iivo Niskanen palasi perjantaina epäonnen merkeissä hiihdon maailmancupiin.

Niskasen suoritus Ranskan Les Roussesissa hiihdetyllä vapaan kympillä meni mönkään, kun hänen suksensa tarttui latua reunustaneeseen verkkoaitaan noin seitsemän kilometrin hiihdon jälkeen.

Niskasen mukaan kaatumisessa syntyi ”rumaa jälkeä”, ja kilpailuvauhtinen hiihto loppui siihen.

Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntijan Harri Kirvesniemen mielestä Niskasen suoritus ennen haaveria osoitti, että hänen kuntonsa ei ole vielä sitä mitä sen pitäisi olla.

”Ei se ihan rautaa vielä ole, mutta Iivo oli kuitenkin ihan kohtuullisessa vauhdissa”, Kirvesniemi sanoi.

Niskanen oli 6,6 kilometrin väliajoissa sijalla 25, ja hän oli jäänyt 12 sekuntia Perttu Hyvärisestä, joka oli kauden parhaalla hiihdollaan lopputuloksissa 11:s.

”Iivon kilpailemattomuus näkyy todennäköisesti enemmän vapaalla, ja muutenkin hän on satsannut vapaaseen vähemmän kuin muutamana edeltävänä vuotena. Ei tuo mitään paniikkireaktiota aiheuta MM-kisoja ajatellen”, Kirvesniemi sanoi.

Hän muistutti, että MM-kisojen alkuun on reilusti aikaa ja Niskasen päämatkaan, 50 kilometrin (p) yhteislähtöön on yli kuukausi.

”Kun hiihtotapa vaihtuu ja kunto nousee, niin ei Iivoa voi tuolla hiihdolla ainakaan pudottaa pois mitalitaistelusta. Mutta missään tapauksessa Iivo ei ole vielä sellaisessa kunnossa, jossa hän oli vaikka kuukausi ennen viime talven olympialaisia. Siihen on kyllä erittäin selkeät syyt”, Kirvesniemi sanoi viitaten Niskasen sairasteluun joulukuussa ja sen myötä vähäiseen kilpailemiseen.

Kirvesniemen mielestä suomalaisen suoritukset eivät antaneet aihetta riemunkiljahduksiin lukuun ottamatta Hyväristä.

”Pertun suoritus oli erittäin hyvä. Muiden suoritukset eivät olleet odotuksiin nähden millään lailla yläkanttiin.”

Niskasen lisäksi myös Arsi Ruuskanen kaatui.

”Ilman sitä hän olisi saanut paremman sijoituksen. Nämä kaksi kaatunutta herraa olisivat saattaneet olla ilman haavereita 20 parhaan sakissa, ja silloin ne olisivat olleet jo ihan kelvollisia suorituksia.”

Sunnuntaina ohjelmassa ovat 20 kilometrin yhteislähtökilpailut (p) paikoin kapealla radalla, jonka kelpaaminen varsinkin miesten yhteislähtöön herätti jo keskustelua.

Kirvesniemen mukaan johtopäätösten vetäminen esimerkiksi Niskasen perinteisen vireestä on haastavaa, jos kilpailu todella hiihdetään yhteislähtönä.

”Iivo joutuu starttaamaan suht kaukaa. Toki jos tulee tyypillinen miesten yhteislähtö, siellä hiihdetään kauan porukassa. Silloin ehtii nousemaan. Rata vaikuttaa sellaiselta, että hiihtämisestä voi tulla lottoa. Siellä ei saa missään tapauksessa ajautua pahemmin ongelmiin, jo aikoo menestyä.”

Kirvesniemi toivoi, että sunnuntaille löytyisi järkevä ratkaisu.

”Ettei kisa menisi ihan pelleilyksi. Siellä ei kukaan lähde itseään uhraamaan ja yrittämään karkuun. Iivon tyyppiselle hiihtäjälle on arpapeliä, miten sijoituksellisesti käy. Sijoitukset eivät välttämättä kerro hirveästi sen tyyppisessä kilpailussa.”

Kirvesniemi sanoi toivovansa, että kilpailut muutettaisiin hiihdettäväksi väliaikalähdöllä.

Sitä ratkaisua jarruttaa ainakin kilpailun keston pidentyminen, jolle televisioinnin aikataulut tuskin antavat myöten.

Les Rousses, Ranska:

Maailmancupin 19/30 kilpailu, 10 km (v):

Miehet: 1) Harald Östberg Amundsen Norja 21.26,5, 2) Sjur Röthe Norja –11,9, 3) William Poromaa Ruotsi –17,9, 4) Pål Golberg Norja –18,9, 5) Jules Lapierre Ranska –25,0, 6) Didrik Tönseth Norja –25,2, 7) Hans Christer Holund Norja –28,5, 8) Johannes Hösflot Kläbo Norja –28,9,

...suomalaiset: 11) Perttu Hyvärinen –33,3, 28) Markus Vuorela –1.07,2, 33) Remi Lindholm –1.13,6, 35) Arsi Ruuskanen –1.13,7, 44) Joni Mäki –1.27,2, 68) Iivo Niskanen –3.27,2.

Naiset: 1) Ebba Andersson Ruotsi 24.08,8, 2) Delphine Claudel Ranska –13,4, 3) Jessie Diggins USA –20,5, 4) Ingvild Flugstad Östberg Norja –24,4, 5) Rosie Brennan USA –40,1, 6) Silje Theodorsen Norja –41,9, 7) Victoria Carl Saksa –45,8, 8) Kerttu Niskanen Suomi –45,9,

...muut suomalaiset: 14) Eveliina Piippo –59,4, 20) Krista Pärmäkoski –1.12,0, 25) Emmi Lämsä –1.22,7, 26) Jasmi Joensuu –1.27,0. Anne Kyllönen keskeytti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat