Harri Kirvesniemeltä vahva näkemys Iivo Niskasesta: ”Kyllähän kysymys­merkit kaikkosivat”

Iivo ja Kerttu Niskanen sijoittuivat molemmat toiseksi sunnuntaina maailmancupin 20 kilometrillä. Harri Kirvesniemi arvioi, että molemmille on luvassa vahvat MM-kisat.

Iivo Niskanen osoitti vahvaa nousukuntoa sunnuntaina. Kuva on viime helmikuulta.

29.1. 17:57

Suomen hiihdon ykkösnimen Iivo Niskasen kunto on puhuttanut hiihtokansaa pitkin talvea. Sunnuntaina olympiavoittaja ja maailmanmestari osoitti vahvaa nousukuntoa sijoittumalla Ranskan Les Roussesissa 20 kilometrin (p) yhteislähtökilpailussa toiseksi.

”Kyllähän tässä kysymysmerkit kaikkosivat. Oli väkevä suoritus. Tässä on vielä reilu kuukausi aikaa Iivon päämatkalle Planicaan [MM-kisojen 50 km (p)]”, Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi toteaa.

”Jos hypätään kuukausi taaksepäin, tilanne oli aika lailla toinen kuin tällä hetkellä. Voittotaistelun suhteen Planicassa ei ole mitään menetetty.”

Sunnuntain kilpailun voitti vahvalla loppukirillään Norjan Johannes Høsflot Klæbo, mutta Kirvesniemi uskoo, että norjalainen on voitettavissa MM-kisojen päätösmatkalla.

”50 kilometrillä pelataan esimerkiksi energiatasapainon kannalta eri tavalla. Lisäksi Klæbolla on varmasti kovempi urakka kuin Iivolla ennen 50 kilometrin kisaa.”

Kirvesniemi kehui myös Perttu Hyvärisen vahvaa hiihtoa, jolla irtosi yhdeksäs sija. Parempaankin oli mahdollisuuksia.

”Todella harmittava kaatuminen. Kyse ei ollut läheskään ladun hankalimmista kohdista. Jokin huolimattomuus siinä sattui”, Kirvesniemi pohtii.

”Hiihtona oli todella vahva esitys. Olisiko ihan keulaporukassa kestänyt, mutta veikkaan takuuvarmaksi seiskaksi. Kaatumisen jälkeenkin oli loistava suoritus.”

Kaiken kaikkiaan Kirvesniemen mielestä suomalaisittain suunta on nyt hyvä.

"[Ristomatti] Hakola pystyi lopulta nousemaan kahdenkymmenen sakkiin ja jätti helposti porukan, jossa hiihti. Hänellä oli paljon raastavampi alku, koska joutui lähtemään yli 50:n numerolla. Samoin Arsi Ruuskanen varmasti iski lopullisen niitin kisapaikalleen.”

Hakola oli 18:s ja Ruuskanen 25:s.

Naisten kilpailussa voittaja Ruotsin Ebba Andersson ja Suomen Kerttu Niskanen olivat ylivoimaisia muihin nähden.

”Aivan järkyttävät erot”, Kirvesniemi hämmästelee.

”Poissa olleista vain Frida Karlsson olisi ollut taistelemassa.”

Kerttu Niskasen mahdollisuuksia MM-kisoissa Kirvesniemi pitää erittäin hyvinä.

”Siellä nousut sopivat paremmin Kertulle kuin Ebballe.”

Krista Pärmäkosken hiihtämisessä Kirvesniemi näkee ”jonkinlaista alavirettä”, mutta MM-kisojen suhteen toiveita vielä on.

”Onneksi tässä on vielä aikaa. Kun Kristalla tähtäin ei ole maailmacupin voitossa, jäljellä oleva aika on käytettävä harjoitteluun.

Sunnuntain kilpailussa Pärmäkoski kaatui ja oli kymmenes, mutta ilman kaatumistakaan Pärmäkoski ei olisi Kirvesniemen mukaan kamppaillut palkintosijoista.

Pärmäkosken edelle sijoittui Johanna Matintalo (7.), jonka hiihtoa Kirvesniemi piti erittäin hyvänä.

”Kunto on varmasti kohdallaan. Eveliina Piippo jatkaa nousukunnossa. Anne [Kyllönen] oli vähän vaisu, mutta hänellä oli lauantaina hyvä sprintti.”

Kirvesniemi myös muistutti, että Ranskassa kilpailtiin korkeassa ilmanalassa ilman sopeutumista olosuhteisiin.

”Korkealle ilman sopeutumista kisakunnossa on vaihtelua. Se on täysin erilaista hiihtää, jos siellä olisi oltu kaksi viikkoa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat