Iivo Niskanen kamppaili rajusti ja kiri toiseksi: ”Avasin loppuun voimieni tunnossa” – Kerttu Niskanen hiihti myös toiseksi

Sekä naiset että miehet hiihtivät sunnuntaina 20 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla ja yhteislähtönä.

Iivo Niskanen kilpaili 20 kilometrillä sunnuntaina. Kuva on viime huhtikuulta.

29.1. 13:32 | Päivitetty 29.1. 18:12

Iivo Niskanen kampaili rajusti voitosta maailmancupin 20 kilometrin (p) yhteislähtökisassa sunnuntaina Ranskan Les Roussesissa. Niskanen oli loppuhetkien hurjan vedon jälkeen toinen.

Voittoon hiihti kauden kilpailuja pääosin hallinnut Norjan Johannes Høsflot Klæbo. Niskanen hävisi norjalaiselle 1,2 sekuntia. Kolmanneksi sijoittui Ruotsin William Poromaa, vain 0,1 sekuntia Niskasesta.

Niskanen kuvaili Viaplayn haastattelussa suoritustaan "yllättävän ok vedoksi".

"Avasin tuonne loppuun voimieni tunnossa pikkasen liian lujaa, tuonne loivaan loppunousuun. Se oli vähän etupainotteinen kiri, mutta takasuoralle tullessa oli tosi hyvä suksi”, Niskanen kertasi Viaplaylle kilpailun loppuminuutteja.

Niskanen totesi, ettei Klæbon loppukirille ollut tehtävissä mitään.

"On saattanut olla parempiakin päiviä, mutta tästä on ihan hyvä jatkaa.”

Vahvan kilpailun hiihtänyt Perttu Hyvärinen oli yhdeksäs. Hyvärinen oli pitkään mukana kärkiporukassa, mutta hän kaatui reilun 10 kilometrin jälkeen. Hyvärinen hiihti senkin jälkeen vahvasti, mutta kärkiryhmään hän ei enää ehtinyt mukaan. Eroa kärkeen kertyi 42 sekuntia.

Kaatumistaan hän ei maalissa harmitellut Viaplayn haastattelussa

”Tää on maastohiihtoa ja maastohiihtoon kuuluu se, että pitäisi pysyä pystyssä. Ei ole mitään jossiteltavaa, sija sinne tai tänne, nyt ollaan kuitenkin kunnossa. Antaa vaan laulaa ja olipa aika hieno päivä hiihtää.”

Hyvärinen kertoi, että hän halusi kokeilla, miten hän kestää kovaa vauhtia. Siksi hän oli kilpailun alkuhetkillä myös kärkipaikalla.

”Heti alusta asti mentiin kieli vyön alla. Jos vaikka käsky käy [MM-kisoissa viestissä] aloitusosuudelle, pitää olla valmiuksia hiihtää pertsaa kovaa alusta asti”, Hyvärinen totesi Viaplaylle.

Muista suomalaisista Ristomatti Hakola oli 18:s, Arsi Ruuskanen 25:s, Markus Vuorela 30:s ja Ville Ahonen 42:s.

Kerttu Niskanen oli sunnuntaina vahvassa vedossa. Kuva on viime marraskuulta.

Kerttu Niskanen hiihti toiseksi naisten 20 kilometrin (p) kilpailussa, joka myös hiihdettiin yhteislähtönä.

Kerttu Niskanen karkasi kilpailussa Ruotsin Ebba Anderssonin kanssa hyvissä ajoin. Vahvan kilpailun hiihtänyt ruotsalainen pystyi pudottamaan Niskasen kyydistä viidennellä kierroksella. Kaikkiaan kisassa hiihdettiin kuusi kierrosta.

”Ebba oli Scandi-cupissa ylivoimainen ja vahva perjantaina vapaalla, joten tiesin hänen lähtevän kovaa”, Niskanen sanoi Viaplayn haastattelussa.

Niskanen jäi Anderssonista lopulta 22,1 sekuntia. Kolmanneksi hiihtänyt Norjan Astrid Øyre Slind jäi Anderssonista 1.20,4. Hän voitti niukasti toisen norjalaisen Ingvild Flugstad Østbergin.

Sunnuntaina kilpailusta oli pois esimerkiksi Tour de Skin voittanut Ruotsin Frida Karlsson.

”Tämä oli hyvä signaali, koska eroa muuhun joukkoon syntyi aika paljon”, Niskanen sanoi.

Krista Pärmäkoski kaatui kisan alkupuolella laskussa eikä pystynyt taistelemaan kisan kärkipaikoista. Pärmäkoski oli kisassa lopulta kymmenes.

Pärmäkoski oli neljän kilometrin kohdalla kärkeä perässä seitsemän sekuntia ja kilpailussa viidentenä. Seuraava väliaika 4,8 kilometrin kohdalla oli tylympi: sijoitus oli 13:s ja ero kärkeen jo 26,4 sekuntia.

Viaplayn haastattelussa Pärmäkoski sanoi, että alamäessä oli tullut esiin jäätä, mitä hän ei huomannut.

”Suksi lähti yksinkertaisesti alta, ja sen jälkeen mentiin. Lasku oli sen verran kovavauhtinen, että piti odottaa laskemassa olevan letkan pääsevän ohi ja lähteä sitten perään”, Pärmäkoski sanoi.

Pärmäkoski sai edellä hiihtäneen joukon kiinni, mutta kärkinelikko oli liian kaukana. Taistelussa viidennestä sijasta Pärmäkoski jäi parempivoimaisten hiihtäjien taakse.

Pärmäkosken viikonloppu oli haastava. Lauantain sprintin hän jätti kesken karsinnan jälkeen, vaikka aika olisi riittänyt erävaiheeseen. Perjantaina Pärmäkoski oli 20. vapaalla hiihtotavalla kilpaillussa 10 kilometrin kilpailussa.

Positiivisen puolelle Pärmäkosken osalta jäi se, että hän pystyi kaatumisen jälkeen hiihtämään edellä olleita kilpailijoita kiinni. Pärmäkoski arvioi Viaplaylle, että hiihto oli jo parempaa kuin aiemmissa viikonlopun kisoissa.

”Ei tämä vielä tyydytä. Vielä on tekemistä”, Pärmäkoski sanoi.

Sunnuntaina Pärmäkosken edelle ehti esimerkiksi Johanna Matintalo, joka oli toiseksi parhaana suomalaisena seitsemäs.

Matintalo sanoi Viaplaylle olleensa kisaan tyytyväinen etenkin pettymyksen puolelle jääneet lauantain sprintin jälkeen. Matintalo pääsi lauantaina karsinnasta jatkoon, mutta jatkopaikkaa ei enää alkueristä irronnut.

”Tänään oli ihan hyvää menoa. Pikkaisen harmittaa, että lähtöpaikka ei ollut kummoinen. Kun pääsi vähän paremmille paikoille, kärki oli jo irrottautunut siitä ryhmästä. Paikoitellen hiihdettiin aika mukavaa matkavauhtia ja tuntui, että olisi ollut varaa hiihtää vähän kovempaa”, Matintalo sanoi.

Eveliina Piipon sijoitus oli 17. ja Anne Kyllösen 20:s.

Suomalaisista Katri Lylynperä keskeytti kilpailun.

Kello 15.45 alkaneessa miesten kisassa matkaan lähtee suomalaisista muun muassa Iivo Niskanen. Niskanen oli mukana myös perjantain vapaan hiihtotavan kilpailussa, jossa kaatuminen pilasi kilpailun.

Suomalaisista matkaan lähtivät myös Perttu Hyvärinen, Markus Vuorela, Arsi Ruuskanen, Ville Ahonen ja Ristomatti Hakola.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat