Lauri Markkanen rikkoo ennätyksiä, joita ei uskoisi olevan olemassa – nämä 6 ennätystä suomalaistähti on murskannut

Tilastojen rivit paljastavat Lauri Markkasesta uskomattomia asioita.

Useat tilastoluvut kertovat Lauri Markkasen hurjasta NBA-kaudesta.

28.1. 9:00

NBA-parketeilla säkenöivä koripallotähti Lauri Markkanen heitti tällä viikolla jälleen uuden ennätyksen, kun suomalainen osui Portland Trail Blazersia vastaan ottelun alkuhetkillä koriin kolmen pisteen kaaren takaa.

Kolmonen onnistui Markkaselta 37. ottelussa peräkkäin. Se ei ollut uutta ja ihmeellistä, mutta pohjoisamerikkalaisessa urheilukulttuurissa rakastetaan tilastoja ja ennätyksiä.

Tilastoja myös osataan kaivaa taitavasti hakumenetelmiä hyödyntäen, kuten Markkasen tapauksessa. Ja niin löytyi uusi merkkipaalu.

"Uusi ennätys seitsemänjalkaisen (noin 213 senttimetriä pitkän) pelaajan peräkkäisissä otteluissa onnistuneista kolmosista”, Markkasen joukkue Utah Jazz twiittasi.

Jazz uutisoi ennätyksen sulkumerkkien sisällä osoittaakseen, ettei kyseessä ollut kaikista merkittävin saavutus mutta ennätys kuitenkin.

Tilastonostot kertovat useimmiten huippusuorituksista. Välillä tilastot kertovat enemmän pelaajan ansioista, välillä tilastoja kaivaneesta tahosta. Monesti tilastorivejä rajataan tiukasti, toisinaan sarakkeita yhdistellään.

Tammikuun alussa Markkanen nostettiin ensin esiin kaudella ainoana 70 donkkiin ja 70 kolmen pisteen heittoon yltäneenä pelaajana.

Pari päivää myöhemmin Markkanen huomioitiin NBA:n tehokkaimpana pelaajana vähintään 18 pallonhallintaa ottelua kohden ottaneista pelaajista. Markkasen taakse jäivät muun muassa moninkertaiset NBA:n tähdistöpelaajat Stephen Curry, Anthony Davis, Kevin Durant ja Nikola Jokic.

Omia ennätyksiään Markkanen parantaa päivästä toiseen. Portlandia vastaan Markkanen pelasi seitsemännentoista perättäisen ottelun, jossa nakutti vähintään 20 pistettä.

Suomalaisten NBA-piste-ennätyksen Markkanen rikkoi jo debyyttikaudellaan 2017–18. Hanno Möttölän kauan kestänyt 715 pisteen ennätys meni murskaksi liki tarkalleen tasan viisi vuotta sitten. Tällä kaudella 1 139 pistettä nakuttanut Markkanen on jo nyt lyönyt aiemman yhden kauden piste-ennätyksensä (1 033).

Ottelu kerrallaan kohentuva suomalainen NBA-ennätys kirjataan tällä hetkellä lukemin 5 478.

Supertähtipotentiaali näkyi jo 2018, kun Markkanen heitti sadannen onnistuneen kolmen pisteen heittonsa 41. ottelussaan. Aiemmin kukaan ei ollut heittänyt sataa kolmosta yhtä nopeasti.

Lauri Markkanen heittää kolmen pisteen kaaren takaa uskomattomalla tarkkuudella.

Tänä vuonna Markkanen murjoi uuden piste-ennätyksensä heti vuodenvaihteen jälkeen, kun sensaatio-ottelussa Houstonia vastaan korisukka heilui häkellyttävän 49 pisteen edestä.

Tilastopalvelu Optan mukaan suoritus oli historiallinen koko NBA:n mittapuulla pallonmenetysten tilastoimisen alkamisen jälkeen (kaudella 1977–78): Markkanen teki eniten pisteitä menettämättä palloa kertaakaan, rikkomatta lainkaan ja epäonnistumatta vapaaheittoviivalta.

Markkanen pelasi siis käytännössä täydellisen koripallo-ottelun.

Markkasen heittokäsi oli tuolloin niin kuuma, että hän upotti kaikkien aikojen ensimmäisenä NBA-pelaajana kolmessa peräkkäisessä ottelussa vähintään 12 vapaaheittoa ilman ohiheittoa.

Eriskummallisten tilastojen ohella on syytä muistaa, ettei Markkasen huima kausi ole mitään silmänlumetta. NBA:n verkkosivuilla julkaistiin torstaina artikkeli, jossa Markkanen huomioitiin todella näkyvästi.

Viime kaudella ja kuluvalla kaudella vähintään 25 peliä pelanneita NBA-pelaajia on 294. Heistä Markkanen on nostanut eniten ottelukohtaista pistekeskiarvoaan (14,8 -> 24,8).

Myös kokonaisvaltaista suorittamista mittaavassa tilastossa Markkanen on 300 pelaajasta ykkönen. Hän on parantanut kaikista pelaajista eniten tilastossa, joka huomioi pisteet, levypallot, syötöt, riistot ja blokit.

"Markkanen on listan kärki, ja näyttää selvältä ykkössuosikilta voittamaan eniten kehittyneen pelaajan palkinnon”, NBA:n viikoittaisessa artikkelissa ylistetään.

Lauri Markkasen donkit ovat aiempaa vihaisempia.

Tammikuun alussa kauden ollessa puolivälissä peräti 53 prosenttia toimittajista valitsi Markkasen voittamaan kehittyneimmän pelaajan palkinnon. NBA:n raadissa oli 30 koripallotoimittajaa.

Ylivoimaisesti uransa parasta kautta pelaava Markkanen, 25, on tehnyt tällä kaudella ottelua kohden 24,5 pistettä ja kahminut 8,7 levypalloa. Molemmat ovat hänen uransa ennätyslukemia.

Mikäli tähdet ovat suotuisassa asennossa, Markkasen upeat otteet huomioidaan valinnalla NBA:n tähdistöotteluun. Tähdistöottelu pelataan Salt Lake Cityssä 19. helmikuuta ja joukkueet julkaistaan ensi viikolla 2. helmikuuta.

Tähdistöottelu olisi luonnollisesti taas uusi ennätys. Markkanen olisi ensimmäinen tähdistöpeliin päässyt suomalainen.

Lue lisää: Näin Lauri Markkasen paikka tähdistö­ottelussa ratkeaa: ”Vaikea löytää mittareita, joilla ei valittaisi”

Lue lisää: Lauri Markkaselle ääni­vyöry – paikka tähdistö­ottelussa käytännössä varma

Lue lisää: Portlandin tähti sai Lauri Markkasen ällistymään: ”Kun se lämpiää noin, sille on vaikea tehdä mitään”

Lue lisää: Toimittaja nöyrtyi ja pyysi anteeksi Lauri Markkaselta

Lue lisää: Lauri Markkanen jälleen piste­rohmuna – ”hän oli sensaatio­mainen, mikä alkaa olla tavallista”

Lue lisää: Lauri Markkanen on noussut Utahin fanien ykkössuosikiksi – pysäyttävä hetki sai Lassi Tuovin herkistymään

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat