Kerttu Niskanen menee omalle viimeistelyleirille 2 000 metrin korkeudelle

Korkean paikan leiriltä haetaan hyvien harjoitusolojen lisäksi auringonvaloa ja rauhoittumista.

Kerttu Niskanen sijoittui toiseksi Tour de Ski -kiertueen kokonaiskilpailussa.

28.1. 16:30

Kerttu Niskasen kahdeksannelle sijalle vienyt suoritus perjantaina maailmancupin 10 kilometrillä Ranskassa näyttäytyi hänen mittapuullaan korkeintaan perusvedolta.

Kilpailu hiihdettiin vapaalla, joka on Niskaselle edelleen hieman epävarmempi hiihtotapa.

Itse asiassa Niskanen hätyytteli jopa uransa parasta mc-sijoitusta vapaalla ja väliaikalähdöllä hiihdetyissä mc-kilpailuissa.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n tilastoissa Niskasen paras sijoitus mainituissa kisoissa on viides. Se tuli Sveitsin Davosissa vaativalla ladulla joulukuussa 2013.

Nyt Les Roussesissa Niskanen jäi viidennestä sijasta vain kuusi sekuntia. Samoista sijoista Niskasen kanssa kamppailleet naiset starttasivat hänen takanaan ja kuulivat siten paremmin väliaikoja.

Niskasella oli takana palautumis- ja harjoitusjakso kakkossijaan päättyneen Tour de Ski  -kiertueen jälkeen. Hän jätti väliin viime viikonlopun SM-kisat Tampereella koska halusi keskittyä harjoitteluun.

”Edellinen kova kisanomainen harjoitus oli Tourilla. Tässä on kolme viikkoa harjoiteltu kevyillä vauhdeilla. Ihan kohtuullisen hyvä kisa vapaalla etenkin tuohon saumaan”, arvioi Niskasen valmentaja ja puoliso Juho Mikkonen.

Kilpailun paikoin jyrkkä ja mutkikas latuprofiili ei ollut omiaan Niskaselle. ”Siihenkin nähden Kertulta hyvä hiihto.”

Lauantain sprintissä (p) Niskanen sijoittui karsinnassa 12:nneksi, mutta puolivälierässä ei ollut asiaa jatkoon.

Sunnuntaina Les Roussesissa on määrä hiihtää 20 kilometrin yhteislähtö perinteisellä. Perjantain perusteella Niskaselta voi odottaa kovaa suoritusta.

Ensi viikonloppuna maailmancupia kilpaillaan Italian Toblachissa melko loivapiirteisellä ladulla. Siellä normaalimatkana on niin ikään kymppi vapaalla. Sen viikonlopun jälkeen alkaa viimeinen valmistautuminen MM-laduille.

Niskanen ja Mikkonen ovat parin viime kauden aikana panostaneet voimakkaasti korkean paikan harjoitteluun. Se linja pitää myös MM-valmistautumisessa, vaikka Planican MM-ladut eivät ole korkealla.

He menevät Toblachin jälkeen omalle viimeistelyleirille Italian Seiser Almiin, jossa asutaan ja harjoitellaan lähes 2 000 metrin korkeudella. Muita suomalaisia sinne ei ole menossa Mikkosen tietojen mukaan.

Samassa paikassa tapahtui viimeistely myös viime talven olympialaisiin, joissa Niskanen saavutti hopeaa ja pronssia.

”Siellä rauhoitutaan ja harjoitellaan hyvin. Siitä saa onnistuessaan pienen buustin. Siellä on auringonvaloa, joten pitäisi pysyä virkeänä ja hakea terävää kuntoa”, Mikkonen sanoi.

Seiser Alm on varsin tuttu paikka myös Krista Pärmäkoskelle, joka Ranskassa on esiintynyt epävireisesti.

Pärmäkosken on tarkoitus mennä omalle viimeistelyleirille Italian Passo Lavazeen, joka sijaitsee lähellä Tourin viimeisistä osakilpailuista tuttua Val di Fiemmeä.

Passo Lavaze on ollut pari kertaa kesäkaudella maajoukkueen korkean paikan leirin paikka ja sitä kautta tuttu Pärmäkoskelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat