Jasmin Kähärä hiihti alle 23-vuotiaiden MM-kultaa – ”Hän oli ylivoimaisesti päivän paras”

Kähärän voittoerosta syntyi epäselvyyttä Kansainvälisen hiihtoliiton tulospalvelussa.

Jasmin Kähärä saavutti sprintissä SM-pronssia 22. tammikuuta Tampereella. Kuva kilpailun karsinnasta.

30.1. 7:23 | Päivitetty 30.1. 8:45

Suomen A-maajoukkueen hiihtäjä Jasmin Kähärä voitti alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa kultaa sprintissä (p).

Kilpailu käytiin Kanadan Whistlerissä vuoden 2010 olympialaduilla maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Kähärä oli kilpailussa ylivoimainen. Hän voitti myös karsinnan sekä puolivälierän ja välierän. Kähärä johti finaalia lähes alusta loppuun.

”Oli kyllä ihan mahtava päivä. Vihdoin tuli kauan metsästetty mitali ja vielä kultaisena, ihan huikeaa. Suksi oli älyttömän hyvä koko päivän ja kulku hyvää. Olen tosi tyytyväinen”, Kähärä iloitsi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Suomen joukkueen valmentaja Ville Maunuksela totesi HS:lle puhelimitse, että Kähärää pidettiin ennakkoon suurimpana voittajasuosikkina. Maunukselan mukaan tämä perustui siihen, miten Kähärä on hiihtänyt maailmancupissa tällä kaudella.

”Jaska on ollut kuitenkin piirun verran parempi vapaan sprintterinä. Se oli ehkä hänelle itselleen pieni kysymysmerkki. Hän oli ylivoimaisesti päivän paras hiihtäjä ja tosi vakuuttava jokaisessa erähiihdossa. Kukaan ei päässyt kertaakaan oikeasti haastamaan”, Maunuksela sanoi.

Finaalissa Kähärä jätti toiseksi sijoittuneen Norjan Kristin Austgulen Fosnæsin 0,71 sekunnin päähän.

Kansainvälisen hiihtoliiton verkkosivuilla julkaistujen ja virallisiksi ilmoitettujen tulosten mukaan Kähärä olisi voittanut jopa 2,8 sekunnin erolla, mutta se ei pidä paikkaansa.

Tämä selviää muun muassa Yle Areenasta löytyvästä kilpailun tv-lähetyksestä, ja kilpailun live-tulospalvelunkin mukaan ero oli 0,71 sekuntia.

Kähärä oli ylivoimainen jo karsinnassa, jonka hän voitti 2,53 sekunnin erolla.

Maunuksela kiitti erikseen Suomen joukkueen suksihuoltoa, joka on aloittanut kisat erinomaisilla onnistumisilla.

Edellisenä päivänä hiihdettiin alle 20-vuotiaiden sprintit, joissa Maunukselan henkilökohtainen valmennettava Eevi-Inkeri Tossavainen otti naisissa MM-kultaa ja miehissä Eero Rantala sai pronssia.

Miesten alle 23-vuotiaiden sprintin voiton vei Norjan Ansgar Evensen,

Paras suomalaismies oli välieriin selviytynyt ja kymmenenneksi sijoittunut Wiljam Mattila.

Whistler, Kanada:

Pohjoismaisten hiihtolajien nuorten MM-kilpailujen tuloksia, alle 23-vuotiaiden sprinttihiihto (p):

Naiset, finaali: 1) Jasmin Kähärä Suomi, 2) Kristin Austgulen Fosnäs Norja, 3) Sigrid Leseth Föyen Norja, 4) Moa Hansson Ruotsi, 5) Nicole Monsorno Italia, 6) Ingrid Guldbrandsen Norja, ...välieriin jääneitä: 12) Amanda Saari Suomi, ...puolivälieriin jääneitä: 27) Hilla Niemelä Suomi.

Miehet, finaali: 1) Ansgar Evensen Norja, 2) George Ersson Ruotsi, 3) Emil Danielsson Ruotsi, 4) Jonas Vika Norja, 5) Elia Barp Italia, 6) Alessandro Chiocchetti Italia, ...välieriin jääneitä: 10) Wiljam Mattila Suomi, ...puolivälieriin jääneitä: 19) Emil Liekari Suomi, ...25) Miska Poikkimäki Suomi.

Seuraavat kilpailut: 30.  1. alle 20-vuotiaiden naisten 20 km (p, yhteislähtö), alle 20-vuotiaiden miesten 20 km (p, yhteislähtö), 31.  1. alle 23-vuotiaiden naisten 20 km (p, yhteislähtö), alle 23-vuotiaiden miesten 20 km (p, yhteislähtö).

Korjaus klo 8.25: Täsmennetty tietoa Kähärän voittoerosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat