Yksinpurjehduksen johtovene pulassa ennen Kap Hornia, vian korjaaminen lähes mahdotonta

Eteläafrikkalainen Kirsten Neuschäfer ja intialainen Abhilash Tomy tavoittavat britti Simon Curwnia, jonka veneen tuuliperäsin on hajonnut. Ilman sitä on mahdotonta päästä maaliin.

Kirsten Neuschäfer valmistautumassa yksinpurjehduksen lähtöön Ranskassa 4. syyskuuta 2022.

31.1. 11:54

Tapio Lehtisellä olisi ollut kaikki mahdollisuudet pärjätä Golden Globe Racessa (GGR), jos hänen Asteria-veneensä ei olisi uponnut.

Yksinpurjehduskilpailua lähes alusta asti johtanut britti Simon Curwen on nimittäin pahoissa vaikeuksissa.

Curwenin veneen tuuliperäsin on rikkoutunut. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hänen pitäisi ohjata venettään koko ajan käsin ja valveilla. Curwenin veneen moottorikaan ei käynnisty.

Tuuliperäsimen korjaaminen merellä on lähes mahdotonta. GGR:n kisatoimiston mukaan Curwenilla ei ole mukanaan varaosia.

”Veneessäni ei ole muita vikoja enkä tarvitse apua”, Curwen kertoi kisatoimistolle.

Curwen on lähestymässä Etelä-Amerikan kärkeä Kap Hornia. Sääolot alueella ovat poikkeuksellisen leutoja Eteläiselle valtamerellä.

Jos Curwen joutuu korjauttamaan tuuliperäsintä maissa, hän putoaa GGR-kisassa lohdutusluokkaan niin sanottuun Chichesteriin.

Sen jälkeen hän voi jatkaa purjehdusta kohti maalia Les Sables-d’Olonneen Ranskaan, muttei kilpailla enää pääkisan voitosta.

Veneensä painon keventämiseksi Curwen lähti yksinpurjehdukseen varsin kevyellä varustuksella.

Toistaiseksi Curwenilla on vielä reilu johto toisena olevaan Kirsten Neuschäferiin. Eteläafrikkalainen purjehtii aivan Eteläisen valtameren jääalueen reunaa pitkin, mikä nopeuttaa ja lyhentää matkaa. Intialainen Abhilash Tomy on kolmantena.

Neuschäfer ja Tomy ovat vain 50 merimailin päässä toisistaan. Kaksikon ero Curweniin on vielä 1 200 merimailia, noin 2 200 kilometriä.

Tapio Lehtinen esitteli joulukuussa Suomessa pelastuspukuaan ja laitetta, jolla hän sai lähetettyä tekstiviestejä pelastuslautalta yksinpurjehduskisan toimistoon.

Neuschäfer saa maalissa 35 tunnin aikahyvityksen, kun hän löysi Lehtisen pelastuslautassa lauantaina 19. marraskuuta Intian valtameren ja Eteläisen valtameren risteyskohdasta.

Yhdysvaltalainen avomeripurjehdusalan järjestö Cruising Club of America myönsi Neuschfärille Rod Stephens Seamanship Trophyn, joka annetaan vuosittain yhden tai useamman henkilön pelastamisesta merellä.

Lehtinen odotti Neuschäferin kyydissä pelastumista paikalle tulleeseen rahtialukseen, jonka kyydissä hän pääsi maihin Jakartassa.

Myös rahtialuksen intialainen miehistö sai palkinnon suomalaiskipparin pelastamisesta.

Suomeen Lehtinen pääsi 10. joulukuuta. Asterian uppoamishetkellä Lehtinen oli GGR-kisassa toisena ja odotti malttamattoman kilpapurjehdusta Eteläisellä jäämerellä Curwnia vastaan.

”Uskon, että olisin tavoittanut Simonin. Asteria-vene olisi kulkenut hyvin Eteläisen valtameren tuulissa”, Lehtinen sanoo.

Asteria-veneen uppoamisen syy jää todennäköisesti ikuiseksi arvoitukseksi. Veneessä oli joko rakennevika tai se törmäsi merellä johonkin vedenalaiseen kohteeseen, kuten merikonttiin tai ryhävalaaseen.

GGR-kisaan lähti 16 venettä, joista yhdeksän on keskeyttänyt. Tuorein keskeyttäjä on kisan nuorin purjehtija, 27-vuotias yhdysvaltalainen Elliott Smith. Hän pysähtyi Australiaan.

Edellisessä yksinpurjehduksessa 2018–2019 maaliin tuli vain viisi venettä, joista viimeisenä Lehtinen.

Lehtinen kärsi barnakkaleista, jotka kiinnittyivät veneen pohjaan ja vaikeuttivat veneen ohjattavuutta.

Tämänkertaisessa kilpailussa Lehtisen veneeseen kiinnittyi samoja siimahäntäisiä äyriäisiä, jotka hän kuitenkin sai irrotettua Atlantilla Asterian kyljistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat