Päätös venäläisistä aloitti kovan kulissi­pelin, Euroopassa viritellään laajaa boikottia

Monet Euroopan maat ovat alkaneet suunnitella vastatoimia, jos venäläisten ja valkovenäläisten paluu kilpakentille konkretisoituu.

Venäjän olympiakomitean liput saivat liehua vielä Pekingin olympialaisissa viime vuoden helmikuussa.

31.1. 21:20

Kansainvälisessä olympiakomiteassa kuohuu. KOK ilmoitti viime viikolla selvittävänsä tapoja, joilla venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voitaisiin palauttaa kansainvälisiin urheilukisoihin ”neutraaleina urheilijoina”.

Uusi linjaus on aiheuttanut rajua kritiikkiä monilta Euroopan mailta. KOK:n puheita vastustavat maat ovat alkaneet suunnitella kulisseissa vastatoimia, jos venäläisten ja valkovenäläisten paluu konkretisoituu.

Puolan urheiluministerin Kamil Bortzniczukin mukaan Puola ja Britannia ovat keulahahmoja yritelmässä luoda koalitio, joka vastustaisi Venäjän ja Valko-Venäjän osallistumista kesän 2024 Pariisin olympialaisiin.

Bortniczukin mukaan Puola ja muut koalition maat voivat asettaa KOK:lle uhkavaatimuksen kisojen boikotoinnista, jos Venäjä ja Valko-Venäjä pääsevät kisoihin mukaan.

”Tämä riippuu siitä, onko mahdollista luoda sellainen tehokas koalitio, johon kuuluvien maiden puuttuessa olympialaisia olisi mahdotonta järjestää”, Bortzniczuk linjasi puolalaiselle uutistoimistolle IAF:lle insidethegames-sivuston mukana.

Puolan olympiakomitea on myös antanut tiukkasanaisen julkilausuman KOK:n tiedotteen jälkeen.

”Siihen asti kun barbaarinen sota Ukrainassa loppuu, yhdenkään venäläisen tai valkovenäläisen urheilijan ei pitäisi osallistua kansainvälisiin tapahtumiin, mukaan lukien olympialaisiin.”

Venäläisten paluuta vastustavia lausuntoja on kuulunut myös muun muassa Virosta ja Liettuasta.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mihailo Podolyak ja ukrainalainen nyrkkeilysuuruus Vladimir Kiltško ovat myös kritisoineet voimakkaasti KOK:n tiedotetta.

Presidentti Zelenskyi itse kutsui Kok:n puheenjohtajan Thomas Bachin vierailulle sodan eturintamalle Bahmutiin todistamaan Venäjän hyökkäyksen keskellä

”Kutsun herra Bachin Bahmutiin, jotta hän näkee ihan itse, että neutraliteettia ei ole olemassa. On selvää, että mikä tahansa neutraali venäläisurheilijoiden lippu on veren tahrima”, Zelenskyi sanoi.

Ukraina on jo uhannut julkisesti boikotoida Pariisin kisoja, jos Venäjä ja Valko-Venäjä ovat niissä mukana.

Suomen olympiakomitea on myös ilmoittanut vastustavansa venäläisten palaamista kansainväliseen urheilutoimintaan. Olympiakomitean toimitusjohtajan Taina Susiluodon mukaan paluuta vastustavat ovat kuitenkin KOK:ssa vähemmistössä.

”KOK:n päätös ei vastaa meidän kantaamme, mutta osasin odottaa jotain sen suuntaista. Tiesin, että olemme vähemmistössä kantamme kanssa”, Susiluoto sanoi viime viikolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat