”Ei se nyt ihan tervettä ollut” – Valtteri Bottas paljastaa televisiossa, että formulaura laukaisi syömishäiriön

Valtteri Bottas puhuu Yökylässä Maria Veitola -kauden toisessa jaksossa avoimesti vaikeuksistaan formulauran alkuvaiheessa. Vuosi 2014 oli erittäin vaikea, ja lopulta Bottas turvautui ulkopuoliseen apuun, sillä F1-maailmassa henkistä tukea ei tarjota.

Valtteri Bottas kertoo Yökylässä-ohjelmassa vaikeuksistaan, joita hän kohtasi Fi-uransa alkuaikoina vuosina 2014–2015.

1.2. 12:20 | Päivitetty 1.2. 12:56

F1-kuljettaja Valtteri Bottas avaa ovensa Maria Veitolalle Yökylässä Maria Veitola -sarjan tuoreella kaudella.

Kotiesittelynsä lomassa Bottas kertoo Veitolalle nuoruusvuosien formulahaaveistaan ja siitä, millaista oli, kun hän oli jo päässyt huipulle.

Bottas aloitti F1-uransa 2013, mutta jo vuotta myöhemmin hän ajoi itsensä piippuun treenaamalla liikaa ja syömällä liian vähän.

”Treenasin itseni kipeäksi fyysisesti ja henkisesti. Homma lähti käsistä, ja siitä tuli addiktio. Ei mitään syömishäiriötä virallisesti todettu, mutta ihan varmasti oli sitä”, Bottas paljastaa ohjelmassa.

”Tarvitsin toipumisen avuksi psykologia, jonka ensimmäinen arvio minusta oli se, että olen melkein kuin robotti.”

Bottas höyrytti pitkien lenkkien välissä itselleen ainoastaan parsakaalia ja jatkoi treenaamista. Kaiken tämän hän salasi jopa valmentajaltaan.

”Ei se nyt ihan tervettä ollut. Halusin olla paras, ja ajattelin, että mun pitää tehdä niin. Jos tiimi sanoo, että mun pitää painaa 68 kiloa ja painan luonnollisesti 73 kiloa, niin sen eteen tekee kaikkensa.”

Samoihin aikoihin hänen takavuosien tallikaverinsa Jules Bianchi kuoli F1-onnettomuudessa.

Oman ylikuormitustilansa vuoksi Bottaksen oli vaikea käsitellä kaikkea tapahtunutta.

”Tarvitsin toipumisen avuksi psykologia, jonka ensimmäinen arvio minusta oli se, että olen melkein kuin robotti, joka haluaa päästä vain tavoitteeseensa ja jolla ei ole tunteita ollenkaan. Se hätkähdytti. Se on ihan totta, että silloin minulla ei ollut mitään muuta elämää kuin F1.”

Bottas ja Veitola soittavat jaksossa myös Mika Häkkiselle, joka on ollut tärkeä taustahenkilö Bottaksen uralla.

He puhuvat siitä, miten vähän henkistä tukea F1-kilpailijat saavat ja miten he jäävät henkisellä puolella hyvin yksin.

Häkkinen muistelee, miten hänellä meni seitsemän vuotta, ennen kuin sai ensimmäisen F1-voittonsa.

Sinä aikana hän kävi itsensä kanssa jatkuvaa henkistä taistelua, rypi itsesyytöksissä ja pohti, mitä hän tekee väärin. Lopulta hän pyysi itselleen apua.

Maria Veitola ja Valtteri Bottas soittavat Mika Häkkiselle, joka kohtasi urallaan saman haasteen kuin Bottas: F1-maailmassa henkistä tukea on haastavaa saada.

Bottas kertoo turvautuneensa jälleen ennen viime kautta ulkopuoliseen apuun. Hän vaihtoi tuolloin Mercedekseltä Alfa Romeolle.

”Viime kaudella oli taas vaikeampi pätkä, kun tulevaisuus oli katkolla enkä tiennyt, missä tallissa ajan. Oli iso kynnys pyytää ulkopuolista apua”, Bottas kertoo.

”Sitä luulee, että on niin kova jätkä, ettei tarvitse apua, että osaan hoitaa peiliin katsomalla asiat. Mutta ammattilainen osaa kysyä oikeat kysymykset ja avata paljon lukkoja.”

Tallikaverien kanssa henkisen avun tarpeesta ei keskustella mitään.

”En ole siellä ainoa, jolla on välillä vaikeaa.”

kakkoskuskin paikka Mercedeksellä oli Bottakselle hyvin vaikea paikka. Hän ajoi Mercedes-tallissa 2017–2021.

”Tällaiselle kilpailijaluonteelle se oli vaikea hyväksyä. Vasta viimeisenä vuotena pystyin hyväksymään, että Lewis Hamilton oli parempi kuski. Aina mietin, miten pystyisin päihittämään hänet ja voittamaan maailmanmestaruuden. Oli aika kuluttavat viisi vuotta”, Bottas sanoo jaksossa.

Bottas pohtii, että hänen olisi pitänyt osata olla itselleen tuolloin armollisempi ja antaa itselleen enemmän aikaa parin ensimmäisen Mercedes-vuoden aikana.

”Halusin voittaa heti kaiken, ja sitten kun se ei tapahtunut, niin sitä oli vaikea hyväksyä.”

Veitola kertoo, että hänelle jäi vierailusta parhaiten mieleen juuri kyseinen keskustelu, sillä Bottas kertoi jääneensä urallaan henkisesti yksin. Edes F1-huipulla ei saa riittävästi henkistä tukea.

”Tätä ohjelmaa tehdessä häkellyn kerta toisensa jälkeen siitä, miten yksin ihmiset ovat ja miten avun saamisen vaikeus ulottuu jopa tuollaiseen maailmaan saakka”, Maria Veitola toteaa.

Bottaksen avovaimo, kilpapyöräilijä Tiffany Cromwell paljastaa Veitolalle, että tallinvaihto vaikutti Bottaksen hyvinvointiin.

Miehestä tuli paljon rennompi heti, kun hän vaihtoi Mercedekseltä Alfa Romeolle 2022. Myös ulkopuolista kritiikkiä tulee huomattavasti vähemmän nyt.

Yökylässä Maria Veitola torstaisin 2.2. alkaen MTV3-kanavalla kello 21.00 ja MTV Katsomossa. Bottas-jakso on katsottavissa MTV Katsomossa torstaina 2.2.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat