Yliopisto­valmentaja sai potkut – häiritsi, kiusasi ja solvasi valmennettaviaan

Yhdysvaltalainen mestarivalmentaja kiusasi valmennettaviaan niin paljon, että nämä kärsivät ahdistuksesta ja itsetuhoisista ajatuksista.

Teri McKeeverin valmennettavat ovat saavuttaneet 36 olympiamitalia.

1.2. 17:02

Pitkäaikainen Kalifornian yliopiston uintivalmentaja Teri McKeever, 61, sai potkut tiistaina syyllistyttyään tutkinnan mukaan häirintään, kiusaamiseen ja sanalliseen kiusaamiseen, koulu kertoi uutistoimisto AP:n mukaan.

McKeever valmensi Kalifornian yliopiston uintijoukkueen neljään yliopistomestaruuteen 29 vuoden aikana. Hän valmensi myös Yhdysvaltain naisten olympialaisten uintijoukkuetta Lontoon olympialaisissa ja oli ensimmäinen nainen kyseisessä valmennustehtävässä. Hänen valmennettavistaan tuli 26 olympiaurheilijaa, jotka voittivat 36 olympiamitalia.

AP:n mukaan yliopiston urheilujohtaja Jim Knowlton kertoi kirjeessään joukkueelle ja valmentajille, että lakiasiaintoimiston tutkimus kertoi ”lukuisista rikkomuksista yliopiston käytäntöjä vastaan”. Tutkimus kertoi myös sanallisesta kiusaamisesta.

Knowltonin mukaan 482-sivuinen tutkimusraportti yksilöi lukuisia epäilyksiä sääntöjen vastaisesta käyttäytymisestä ja hänen mukaansa oli yliopistourheilijoiden ja koulun uintivalmennusohjelman intresseissä irtisanoa valmentaja McKeever.

Teri McKeever Tokion olympialaisissa Yhdysvaltojen uintijoukkueen apulaisvalmentajana.

Lakiasiaintoimiston tutkimus oli seurausta paikallislehtiyhtymän selvityksestä viime vuoden tammikuussa. Selvityksen mukaan McKeever ”väitetysti kiusasi henkisesti ja sanallisesti ja kiroili ja uhkaili uimareita lähes päivittäin”.

Orange County Register -lehden artikkelin mukaan McKeever syytti erästä uimaria siitä, että tämä olisi valehdellut epilepsiastaan ja piilottanut sairautensa valmentajilta rekrytointivaiheessa.

Lehden mukaan McKeever huusi kyseiselle uimarille päivittäin harjoituksissa, ja usein muun joukkueen edessä, uimari ja viisi muuta lähdettä kertoivat lehdelle.

McKeever oli haukkunut uimaria “laiskaksi, arvottomaksi ja hukka-ajaksi”.

Uimari ei pystynyt syömään tai nukkumaan eikä opiskeluihin keskittyminen onnistunut. Uimarin mukaan hän oli niin ahdistunut stressistä ja unen puutteesta, että hän nukahti kesken oppituntien. Hän kärsi myös päivittäisistä paniikkikohtauksista. Paine johti siihen, että hän kärsi yhä useammin myös epilepsiakohtauksista.

Kun uimarin itsetuhoisuus tuli valmentajan tietoon, tämä vähätteli uimarin tilannetta muiden valmennettavien edessä.

Lehden mukaan ainakin kuudella McKeeverin valmennettavalla oli itsetuhoisia ajatuksia kiusaamisen takia.

Lue lisää: 17-vuotiaalle Louna Kasviolle ei Suomessa pärjää enää kukaan

Lue lisää: Ida Hulkolla on yhteinen firma puolisonsa kanssa – tällainen on Tampereelle muuttanut Turkin maajoukkue­mies

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat