Emil Ruusuvuori sinetöi Suomen historiallisen pääsyn Davis Cupin lopputurnaukseen

Harri Heliövaara ja Emil Ruusuvuori kestivät paineet sunnuntain nelinpelissä.

Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara tuulettivat voitetun pallon jälkeen.

5.2. 16:22 | Päivitetty 5.2. 23:02

Suomi–Argentiina 3–1

Suomen miesten tennismaajoukkue täytti sunnuntaina alkuillasta villeimmätkin toiveet ja eteni ensimmäisen kerran Davis Cupin lopputurnaukseen, joka pelataan 16 maailman parhaan maan kesken tuleva syksynä. Lohkovaiheen ottelut pelataan 12.–17. syyskuuta, ja kaikki huipentuu kahdeksan joukkueen kohtaamisessa Espanjan Malagassa 21.–26. marraskuuta.

Espoon Metro-areenalta löytyi vain satunnaisia hajapaikkoja, kun väki täytti lehterit ja piti äänekkäästi omiensa puolta sekä päivän avanneessa nelipelissä että myöhemmin Emil Ruusuvuoren ja Facundo Bagnisin kohtaamisessa.

Nelinpelissä Ruusuvuoren ja Harri Heliövaaran voitto tuli Andrés Moltenista ja Maximo Gonzálezista 7–6 (7–5), 4–6, 6–4.

Lähes kolme tuntia kestäneen mittelön tulos merkitsi sitä, että Suomi siirtyi maaottelussa 2–1-johtoon.

Toiveet lopputurnauspaikasta nousivat kertaheitolla, ja iltapäivällä Ruusuvuori näytti taitonsa ja kestävyytensä. Pitkä urakointi nelinpelipelissä tuntui varmasti jäsenissä, mutta niin vain suomalainen taisteli sisukkaasti ja kärsivällisesti. Ruusuvuori kukisti Bagnisin lähes näytöstyyliin 7–5, 6–1.

Kamppailu kesti tunnin ja 26 minuuttia.

”Viimeksi olimme lähellä [Belgia-ottelussa 2–3-tappio viime vuonna]. Tämä on ollut pitkä matka, ja nyt me teimme sen”, iloitsi Ruusuvuori.

Alun perin Ruusuvuoren piti kohdata Francisco Ceruúdolo, mutta Argentiinan ykköspelaaja joutui jättämään kamppailun väliin takareisivamman takia. Tilalle tuli joukkueen kolmospelaaja Bagnis, joka on tuoreimmalla maailmanlistalla sijalla 88.

Suomen joukkueen kapteeni Jarkko Nieminen on tunnettu myös huolellisesta taustatyöstään, ja Argentiinan kolmospelaajasta oli tehty tarkat selvitykset.

”Ei tarvinnut puuttua niihin, koska ”Emppu” [Ruusuvuori] pelasi pisteen kerrallaan ja teki oikeita asioita alusta alkaen”, sanoi Nieminen.

Vuosi sitten Suomi johti Belgiaa vastaan nelinpelin jälkeen mutta kärsi lopulta kitkerän takaiskun.

”Nyt on jo muutama kokemus kaksinpeleistä heti nelinpelin jälkeen, ja osasin tehdä asioita paremmin. Toisessa erässä käytin kaikki mahdollisuudet”, sanoi Ruusuvuori.

”Kaikki lyönnit ja liikkuminen tuntuivat hyvältä.”

Ruusuvuori onnistui ottelun aikana pienissä taktisissa muutoksissa.

”Yritin saada kulmia auki ja iskeä, kun tuli paikka.”

Nelinpelissä Ruusuvuoren ja Heliövaaran yhteinen taival Davis Cupissa on toistaiseksi sujunut voitokkaasti. Nurin ovat menneet Belgian, Uuden-Seelannin ja nyt Aregentiinan vastustajat.

”Viimeiset kolme matsia Emilin kanssa ovat olleet hyviä. Meidän voittava taktiikkamme on ollut sellainen, että ensimmäinen erä on voitettu, toinen hävitty ja sitten taas kolmas erä voitettu”, sanoi Heliövaara ja hauskuutti mediaa tärkeän kamppailun tauottua.

Tuoreen suomalaisvoiton arvo kasvaa, kun otetaan huomioon lähtökohdat sunnuntain ensimmäiseen kamppailuun. Heliövaara ja Ruusuvuori ehtivät harjoitella yhdessä Davis Cup -viikolla vain yhden erän ja 45 minuuttia. Pääpaino on ollut niin voimakkaasti kaksinpeleissä.

Hyvä on muistaa myös se, että nyt kukistuneet Molteni ja González ovat nelinpelin erikoismiehiä. Molteni on nelinpelirankingissa tällä hetkellä sijalla 36 ja González sijalla 45. He voittivat viime vuonna ATP-turnauksen Gijonissa, ja Molteni on voittanut urallaan kaikkiaan yksitoista pääkiertueen nelinpeliturnausta.

Heliövaara on sijalla 10, ja kaksinpeleihin keskittyvän Ruusuvuoren nelinpeliranking on vaatimaton 830.

Sunnuntain viihdyttävä trilleri huipentui kolmanteen ja ratkaisevaan erään. Suomi ehti hukata kolme ottelupalloa, mutta neljäs toi ratkaisun, kun Heliövaaran iskulyönti sujahti vastustajien ulottumattomiin.

”Aikamoinen ottelu. Kolmessa tunnissa ehtii tapahtua kaikenlaista”, sanoi Heliövaara.

Suomalaiskaksikko johti päätöserää parhaimmillaan jo 5–1, mutta sinnikkäät argentiinalaiset tulivat pelin päähän. Ruusuvuoren syöttövuorolla ei suuria ongelmia kuitenkaan tullut, ja kun viimeinen lyönti oli painunut tuloksekkaasti argentiinalaisten kenttään, Heliövaara ja Ruusuvuori aloittivat villin tuuletuksen.

Suomen kapteeni Jarkko Nieminen oli Heliövaaran mukaan antanut suojateilleen selvän ohjeen.

”Kolmannessa erässä ajetaan argentiinalaiset pois meidän olohuoneesta”, kertoi Heliövaara.

Oikaisu 5.2. kello 21.30. Malagassa pelataan 21.–26. marraskuuta, ei 21.–26. syyskuuta, kuten jutussa aiemmin luki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat